Island – en voksende ø
Island er et kæmpe land, som byder på alt - fra betagende natur til spændende mad og mystiske sagn og fortællinger.
I 2010 gik vulkanen Eyjafjallajökull ved Islands sydkyst i udbrud. Den smed en stor askesky op i luftrummet, som mange sikkert husker. For islændinge var dette udbrud ikke en stor krise. De har altid levet et liv med den voldsomme natur meget tæt på. Dengang valgte man fra Islands side at udnytte den internationale medie-eksponeringen til at promovere landet med henblik på at få flere turister. Det virkede. De sidste par år har Island udviklet sig ekstremt meget og det har været tydeligt at se fra år til år, hvordan små landsbyer har vokset sig større.
Varme kilder
De fleste tænker på Den Blå Lagune som noget af det første, når Island og de varme kilder bliver nævnt - men der er meget mere end det.
På grund af den store vulkanske aktivitet i landet, har man adgang til en masse geotermisk energi. Hvis man blot kører 20 min syd-øst for Reykjavik, vil man komme til et af verdens største geotermiske energikraftværker. Hellisheiði kræftværket pumper varmt vand direkte op af undergrunden. Dette kraftværk forsyner det meste af Reykjavik med strøm og varmt vand. Man vil hurtigt opdage, at vandet i byen lugter lidt af prut. Det er fordi, det varme vand fra undergrunden er fyldt med svovl, og det er altså det, man kan lugte.
Fordi opvarmning af vand er så billigt, betyder det, at næsten hver eneste lille bygd har et friluftsbad med muligheder for svømning. Der er også tit mulighed for at sidde i nogle varme bassiner - og for et isbad, hvis man vil prøve dette. At gå i friluftsbadet er en stor del af den islandske kultur. Det er et typisk sted for folk at mødes, enten i weekenden eller efter en lang dag på arbejdet eller i skolen.
Dyreliv fra himmel til hav
På trods af, at Island er et barsk land for mange dyr at leve i, så er der et dyreliv med relativ stor diversitet og der er gode chancer for at se dyrene i deres habitat.
Island ligger ret øde i Atlanterhavet, og får lige besøg af Golfstrømmen, inden vandet køler ned og vender mod syd igen. Det betyder selvfølgelig, at der er en masse fisk i vandene rundt om øen. Hvor der er fisk, er der fugle. Ved de stejle skrænter begynder Søpapegøjerne at bygge deres reder i foråret, og de bliver der til engang i efteråret. Om dagen fisker søpapegøjen ude på det store åbne hav og den vil derfor ikke være at se midt på dagen. Er man derimod tidligt ude om morgenen, når den tager afsted, eller sent om aftenen når den kommer tilbage fra sin fisketur, vil man kunne se den spøjse lille fugl med det ikoniske farverige næb.
Rensdyr
På den østlige side af øen kan man være heldig at spotte en flok vilde rensdyr. De græsser i lavlandet, der hvor hovedvejen ligger. Og er man utrolig heldig, kan man måske se den yderst sjældne polarræv, som blandt andet kan findes i nogle af områderne nær gletcherne på sydkysten. Men ræven er meget sky og ses sjældent.
Sidst men ikke mindst kan man også tage på hvalsafari fra Reykjavik i vest. Ønsker man den bedste tur, vil jeg foreslå at tage afsted fra Akureyri eller Nordurthing på den nordlige side af øen. Når det handler om vilde dyr, er der jo aldrig garanti, men med hvaler er chancerne bedst i nord. Desuden er sejlturen også fantastisk smuk i de nordlige områder.
Kan man spise det?
Da man tidligere har levet meget isoleret på Island, så er der selvfølgelig også nogle mærkelige delikatesser at finde den dag i dag. De to, som for mig stikker mest ud, er Svid og Hákarl. Svid er et helt halvt fårehoved, som man koger efter af have fjernet ulden. Nogle steder har man yderligere lagt det i mælkesyre. Grunden til, at man har spist fårehoveder, har været, at man tidligere ikke har haft mad nok til bare at kunne kassere noget - alt måtte bruges. Mæææhn, det betyder også, at man har haft resten af lammet og fåret. Der bliver spist utroligt meget lammekød af tradition. Island har et utrolig bakket landskab, som er dårlig til kvægavl, men fantastisk til får.
Hákarl
Fiskeriet er også et af de største erhverv i Island, så der bliver selvfølgelig også spist en masse fisk. Der vil på mange restauranter være mulighed for at smage hval og sågar røget søpapegøje nogle få steder, hvis man vil prøve dette.
Og så er der Hákarl. Hákarl er fermenteret haj, som har været nedgravet og derefter lufttørret. Det er ikke noget, man finder på restauranter, men derimod noget som helst bør spises udendørs. Hákarl har en meget kraftig lugt af ammoniak og spises det indendøre, vil lugten hænge ved. Der er også klart anbefalet at skylle Hákarlen ned med noget stærkt som for eksempel en lokal brændevin.
Landet af Is og Ild
Vi har fået fastslået, at der er masser af vulkaner og vulkansk aktivitet i undergrunden på Island. Men kigger vi på et kort, bliver det også ret tydeligt at se, at der er nogle gigantiske arealer dækket af is. Vatnajökull er den største isbræ på den europæiske kontinentalplade og ligger i den østlige del af Island. Når man har en stor iskappe, vil den altid flyde nedover. Det betyder, at rundt om de store iskapper vil man finde en masse gletcherarme, som bulldozer sig ned igennem landskabet.
Disse gletchere skaber dale og efterlader laguner, når de trækker sig tilbage. Én bestemt lagune er helt speciel, da en bred og stor gletcher ved navn Breiðamerkurjökull kælver i lagunen jævnligt, hvilket resulterer i en masse smukke isbjerge, som flyder rundt i den store lagune. Går man ud til stranden, vil man også kunne se en masse opskyllede isbjerge, som ligner diamanter. Derfor bliver stranden ofte refereret til som diamantstranden.
Vandfald
Hvor der er is og sne, bliver det før eller siden til smeltevand. I Island er der et utal af vandfald! Nogle små og gemte, andre gigantiske og voldsomme. Mit personlige favoritvandfald er godt gemt inde i en dal, som kun de færreste kender til. Dog er jeg altid begejstret for at tage til Hengifoss, som for mig er noget af et spektakulært vandfald.
Vandfaldet er det næsthøjeste i Island på hele 128 m, hvilket i sig selv er bemærkelsesværdigt, men endnu mere fantastisk er det at se, hvordan der er tydelige skel i jorden/klippen. Der er nogle utrolig flotte tværgående jordlag med højt indhold af jern, som gør, at laget bliver helt rødt og orange. Når man står i den hesteskosformede dal, vil man virkelig føle, hvor lille man er i forhold til naturen.
Overtroen findes stadig
Huldufólk oversættes bedst til nisser - ikke at forveksles med julemandens hjælpere, men nærmere nogle væsner af naturen. I Danmark kender vi noget lignende: Huldrer, hyldefolk og ellefolk. Hvis du spørger islændinge, vil de garanteret svare, at de ikke tror på Huldufólk og at det blot er noget gammelt overtro. Men når alt kommer til alt, så bliver Huldufólkene alligevel respekteret af langt de fleste. Der er ikke mange, som kan se en grund til risikere at blive uvenner med væsnerne, hvis de nu alligevel fandtes.
Magien lever
Huldufólkene lever ude i naturen. Hvis man finder en kæmpestor sten, er der en god sandsynlighed for at dette er en af deres kirker. Det er faktisk gået så vidt, at man nogle steder har måttet lave bygningsplaner af rundkørsler om, fordi der blev fundet nogle sten, som blev ment at være hellige, og man ønskede ikke ballade med Huldufólkene. Et sjovt eksempel er en sten i et område ved navn Kópavogur, hvor man tilbage i 30’erne skulle bygge vej. Her blev det pointeret af lokale, at stenen var hellig og skulle lades i fred, men man var dengang ligeglad og prøvede at fortsætte med byggeprojektet. Men skæbnen ville noget andet. I forbindelse med byggeriet af den nye vej gik alt galt. Alt fra skibe som ikke kunne komme frem til tiden med materialer, til ulykker som skete på pladsen, hvor folk kom til skade. Projektet blev droppet, men tilbage i 1980 ville man forsøge sig igen. Men mange af arbejderne nægtede at nærme sig stenen. Man valgte da i stedet at bygge vejen rundt om den store sten i stedet for at skulle rykke på den.
Meget mere…
Island er utroligt stort, og derfor rummer det selvfølgelig meget mere end de ting, jeg har nævnt. Uanset om man er til ekskursioner, vandreture eller alt midt imellem, så har Island noget at byde på. Smuk og "ny" natur på en ø som vokser sig større hvert eneste år. Hvis det er noget, som lyder interessant for dig, så er I mere end velkomne til at kontakte mig. Jeg elsker at være rejseleder og vise det dejlige land frem for andre.
Vi siger med glæde oplev Island med Guideservice Danmark og vores rejseleder Magnus.
Photos
Eyjafjallajökul. Foto: Magnus.
Svínafellsjökull. Foto: Magnus.
Vandfald på Island. Foto: Magnus.