Lokalguide eller rejseleder

Lokalguide eller rejseleder

På eventyr med gæster. Oplev alle de store sights og interessante steder med ro i maven.

Som lokalguide eller rejseledere får man lejlighed til at besøge og arbejde med store seværdigheder og man bliver endda betalt for det. Men hvad skal man egentlig kunne, for at løse opgaven godt? Et kursus hos Guideservice Danmark kunne blive det første skridt på din vej. Læs videre – her lærer du om udfordringerne og det vigtigste man skal kunne i faget. 

Nederst finder du også et link til vores kursustilbud.

Vigtige færdigheder for guider + rejseledere

Først og fremmest skal man have fortælleglæden i sig. Man skal også kunne lide at styre en gruppe gæster rundt på alle de spændende steder og sikre at alle har det godt mens de er af sted. Måske er du jo et naturtalent – men de fleste af os har brug for at lære håndværket og  forstå de opgaver, der følger med.

  • Der er forskel på lokalguider og rejseledere.
  • Man skal kunne lave en rute i en by og kunne følge den sammen med en gruppe gæster
  • Research er vigtig. Gæsterne har ret til at forvente mere af dig, end det man kan genfortælle fra google på telefonen
  • Der skal være styr på det lavpraktiske på din tur. Og hvad betyder så det?
  • Hvor finder man de gode historier?
  • Og hvordan fortæller man dem?

Lokalguider og Rejseledere

Lokalguidernes opgave er både lettere og sværere end rejselederens. Den er lettere fordi den normalt kun varer i 1-2 timer, sjældnere i 3 timer og en gang i mellem op til en hel dag. Her har man brug for at kende sit område godt og vide meget mere end en rejseleder om det man fortæller og viser sine gæster. Nogle guidede ture går til en by og de handler om hvad der er at se i byens centrum. Ruten er sjældent længere end et par kilometer. Der er normalt fokus på historie og kultur. Meget handler om gamle huse og berømte folk, der boede i dem. Her ser du et eksempel på sådan en bytur.  

Andre ture handler om en egn eller en naturseværdighed. Her skal man ofte meget længere ud i terrænet og det er helt andre ting man skal fortælle om. Landskabet for eksempel, med de naturtyper der er på turen, plantesamfund, fugle- og dyreliv. Det varer ofte længere. Her ser du et eksempel på en opgave med natur på den jyske hede. 

Og den lange opgave handler om at bevæge sig igennem et område med flere forskellige stop undervejs, ofte et landområde eller en egn. Fokus kan ligge på det kulturelle og historiske som i turen 3 Slotte i Kongernes Nordsjælland eller på det mere landlige Langeland med både slotte og natur.

En guide eller rejseleder er en enmandshær 

Du kender sikkert historien om at man kan give en mand en fisk – men at det er bedre at lære ham at fiske, så han kan klare sig selv? På kurset lærer du hvad du har brug for for at klare dig selv. Det handler ikke om de enkelte ture. I stedet lærer du det, du skal vide og kunne, så du kan lave dine egne ture i en by eller på landet. Og du lærer at gennemføre en tur, som andre har lavet. Vi vil ikke gøre opgaven mindre end den er. En guide skal kunne sine ting og du kommer ikke sovende til det. Du får træning og adgang til gode hjælpemidler og så er det op til dig at bygge din kompetence op, sådan at du er velforberedt når der er brug for det. Du vil vide hvor du kan få den viden du mangler og de ressourcer du får brug for. Herfra er det op til dig.

Som rejseleder bliver du rig på oplevelser sammen med gæsterne.

Du kommer rundt til mange af de største seværdigheder, og du er sammen med gæsterne i flere dage. I den tid skal du sørge for at gæsterne får den tur, de har betalt for og at de føler sig trygge undervejs. Selvfølgelig skal der også guides på sådan nogle udlandsrejser. Kravene til ekspertviden er heldigvis ikke så høje som til en lokalguide, men til gengæld er der meget mere man skal kunne dække. Et helt land, måske. Eller en millionby. 

Så er der det med sprog: Mange danskere er gode nok til engelsk. Man behøver ikke være ekspert, men man skal kunne klare sig på mindst et hovedsprog. Det er bedre at kunne to. Når man skal kommunikere med restauranter, taxichauffører, hoteller og personale på diverse seværdigheder så er engelsk en life-saver. Selv i Sverige. Svenskere mener normalt ikke, at de kan forstå dansk. Overraskende, ikke sandt?

Rejselederens forberedelse og færdigheder.

Som rejseleder skal man kunne dække bredt, men du behøver ikke være ekspert. Det stiller nogle krav til at du selv kan researche og forberede korte rundture i og omkring de store seværdigheder. Langt hen ad vejen er en tur en tur, også når du arbejder som rejseleder. Hvis du har taget kurset så ved du allerede meget af det, der er brug for fra din træning for lokalguider. For en rejseleder handler det mere om at navigere i et område du måske ikke kender særlig godt – eller måske slet ikke overhovedet. Det handler også om at sikre at gruppen er tryg, alle ved hvad der skal ske, hvor mødestedet er og at alle kommer samlet tilbage til bussen, toget, hotellet, eller hvad det nu er. Den opgave er vigtig. 

Du kan finde eksempler på rejseprogrammer på rejsebureauernes hjemmesider – ofte er der et program til en rejse, der gennemgår rejsens indhold dag for dag. Her kan du også langt hen ad vejen se hvad der ventes af en rejseleder. Man skal følge programmet og gennemføre de aktiviteter gæsterne har købt sammen med deres rejse. Skal du besøge Versailles eller Dublin eller Stockholm eller et andet spændende sted, så skal du selv kunne sætte dig ind i stoffet. Kort, navigation, ruter til fods med start og stop og tidsforbrug. Og du må aldrig – som i aldrig nogen sinde – forskanse dig bag det første, det bedste fra google eller fra sites som Trip Advisor. 

Det der med det lavpraktiske, ikke? Det kræver lidt træning. 

Derfor er der indlagt en praktikrejse på 5 dage på rejselederkurset, så man i praksis kommer omkring de fleste opgaver der hører til arbejdet som rejseleder. Man kommer omkring arbejdet i en turistbus, har dialogen med et hotel og du kommer til at guide en gruppe gæster igennem en del af en ukendt by. Og du vil lære at udvikle nogle mærkelige nye interesser. To af dem er interesse i at vide, hvor der er busparkeringspladser og offentlige toiletter. Og der er mere.

Uanset om du vil arbejde som guide eller rejseleder, så er der én samlet færdighed som er meget vigtig: evnen til at blive hørt når man fortæller en god historie. Det er nemt nok hjemme i stuen hvis man allerede kender historien. Men hvordan klarer man det ude i marken, udendørs eller i en bus? Det er noget som ret let kan læres – hvis man altså ikke kan det allerede. Der er simpelthen nogle tommelfingerregler om at tale, fortælle, præsentere. På kurser hos Guideservice Danmark sørger vi for at du forstår opgaven og kan bruge de her regler før du kommer på opgave. Du vil opdage, at man ikke kan snyde med forberedelsen. Man kan ikke bluffe sig igennem ude i marken. 

Kursus hos Guideservice Danmark. Hvad får man ud af det?

Efter at du har gennemført kurset og praktikrejsen tilfredsstillende så vil du have arbejdet dig til meget ny viden. Du vil have brugt dine ny færdigheder i praksis. Du vil forstå betydningen af at være godt forberedt og hvad det drejer sig om for guider og rejseledere. Så er du klar til at levere et godt stykke arbejde. Velkommen i branchen!

Her kan du se mere om kurserne som guide og rejseleder. Rejselederuddannelse | Odense | Rejselederkursus (guideservicedanmark.dk)

Comments are closed.