Livets største lykke er ikke langt borte. I Skive, faktisk. Livet som guide

Livets største lykke er ikke langt borte. I Skive, faktisk. Livet som guide

Hvor finder man sjove historier, som man kan trække på når man er ude med gæster og får et spørgsmål – eller som man kan fortælle når man synes, at nu er det et godt tidspunkt, måske fordi man tilfældigvis kommer forbi et sted hvor den passer godt eller fordi man kan få øje på noget der minder om den historie?

I dette indlæg handler det mest om det saglige og faglige: interessante og sjove historier om ting og om steder. Hvordan man finder de sjove historier om personer og begivenheder, det vil vi vende tilbage til i et senere indlæg. Og så er der jo også alle de fantastiske historier.

The Show Must Go On.

Både som rejseleder og turistguide skal man være ferm til at føre. Og du har brug for et sortiment af interessante, relevante, sprudlende og sjove historier. Selvfølgelig er det forskel på hvor grundigt man skal kende sit område og sit stof. Meget er det samme, uanset om man er på hjemmebane eller leder en gruppe gæster igennem en fremmed by.

 1. Man behøver ikke vide alt, men skal have en god og bred almen viden og 
 2. Hvis der kommer et spørgsmål om et eller andet så skal man kunne give et kort, rimelig begavet og sagligt svar – som nogle gange også kan være “det ved jeg ikke” – og så er det en god hjælp hvis man kan forlænge svaret med en sprudlende sjov historie.

Hvis du kommer i den triste situation at måtte svare “det ved jeg ikke” så kommer du videre med “- men det får mig til at tænke på… Vidste du at ….” og så diske op med en af historierne. Det ville være en fordel hvis den har en eller anden relevans i forhold til spørgsmålet.

Præsentation af en god nyhed for alle med guideopgaver i Danmark.

Den er god, grundig og gratis. Den dækker hele Danmark. Den er tilgængelig på nettet. Og den er et sandt overflødighedshorn. Du må være indstillet på at du selv skal grave historierne frem og sigte dem fra, for der er en sådan overflod af info at historierne kan putte sig. Derfor kommer det til at kræve lidt arbejde. Nyheden hedder Trap, 6. udgave. Planen for Trap var, at det hele skulle ligge klar fra årsskiftet 2021-2022. Det er ikke 100% i mål, men der er grund til at tro, at det allersidste meget snart kommer med. I det følgende vil vi forklare hvad Trap kan bruges til – og hvordan. Og Trap kan meget mere end det vi forklarer her. Det er en formidabel og totalt vidunderlig ressource for alle, der arbejder med guidning.

Trap fortjener at være guru for guider i Danmark.
Trap var den første, der på kongelig ordre beskrev Danmark meget meget omhyggeligt.

Forestil dig, at du skal føre en gruppe gæster ad en rute igennem en by: en byvandring. Man vil komme igennem en række gader, forbi et antal parker, pladser og huse som på en eller anden måde er bemærkelsesværdige. Det kan være rigmandspalæer, det kan være et bymiljø med brosten og håndværkerboder. Det kan være en middelalderkirke. Hvor får man de mere specielle historier fra? Vi tager et eksempel til illustration: Skive. Og jeg har virkelig plukket Skive ned fra himlen – jeg kan finde byen på et kort, mere ved jeg ikke om det. Men se engang hvad det kan blive til i løbet af kort tid.

Hvis du går ind på trap.lex.dk og klikker dig ind på Skive Kommune og de “steder i kommunen” som Trap lister op, så er der mange. 19 af dem ligger i eller i nærmeste nærhed af byen Skive. Der er bl.a. artikler om 

 • Skive sundhedshus
 • Skive Museum
 • Krabbesholm + Krabbesholm Højskole
 • Skive Theater
 • Verdens Største Lykkeskulptur
 • Brogård
 • Skive By – her fører man sig ajour med det grundlæggende om byen.
 • Gammel Skivehus
 • Skive Kirke
 • Kalkmalerier i Gammel Skive Kirke
 • Hesselbjerg Lergrav lidt længere ude.
Hubertus45, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons, farvejusteret

Så finder vi de gode historier.

Hvordan bliver dette her så til gode historier? Lad os tilfældigt vælge 3 ting fra listen: Skive Museum, Brogård og Hesselbjerg Lergrav.

Artiklen om museet

Den fortæller bl.a. om 2 lokale kunstnere der skildrer almuelivet i malerier. Der er en gengivelse af 2 gode værker. Så gå ind i et biografisk leksikon og læs om Hans Smidth og Christen Dalsgård – og hvis du vil være rustet til tænderne så tag lige Jeppe Åkjær med. Han slog også sine folder i nærheden. Gak ud og læs om malere der maler om almue- og folkelivet i perioden 1830-1930

Brogård

Bygningen viser sig at være et af Skive bys gamle palæer. Herfra er der et link til en artikel “Skives Arkitektur” og her får man en gennemgang af diverse kvarterer, parker, statuer og monumenter. Brogård er, som det står skrevet, opført “af Erik V. Lind 1905‑06 i historicistisk stil med markante gavle, kviste, karnapper og spir på hjørnerne.”

Hvis der ikke er noget interessant at finde om hr. Lind så kan man altid diske op med en historie om den historicistiske stil. Det kan anbefales at grave i det – for den stil findes mange steder, på mange huse, i mange byer. Så den er god at have når man står foran sådan et hus og ikke ved ret meget om det. Her ville historien blive noget i retning af:

Huset her er i historicistisk stil som var populær i periode mellem 18hundredehvidkål og 19hundredespidskål. Det kan man se på de markante gavle, karnapper, kviste o.s.v. I Skive er der for eksempel et godt eksempel. Og også i…. kan man se. Og Københavns Rådhus er et andet godt eksempel. 

Så gak ud og læs hvad historicismen er – så har du en historie, der kan bruges mange forskellige steder, i mange byer, igen og igen. Dine gæster tror du er klog. Det er du jo så faktisk også, for du har en historie oppe i ærmet som virker både i Ballerup, Skive, København og Esbjerg. Her er der et link. Kig på billederne.

https://da.wikipedia.org/wiki/Historicisme_(arkitektur)#Bygninger_i_historicisme

Lad dig ikke skræmme af at Københavns Rådhus ikke er omtalt i artiklen. Det ER historicistisk.

Københavns rådhus er verdensberømt. Stilen: Nationalromantisk – en sen underafdeling af historicismen.

Hesselbjerg Lergrav er stadig i drift.

Artiklen i Trap er temmelig teknisk og bruger fagsprog der er uegnet for gæsters sarte ører. Man skal ikke fokusere på ord som milocæn eller glaukonit, men på “fossiler af snegle og muslinger”. OK: fossiler, snegle og muslinger. Hvor kan man ellers finde sådan noget? Fur. Det er lige i nærheden. Gram lergrav i Sønderjylland. Så er der søpindsvin på strandene – 65 mio år.. Vættelys.

Gak ud og lav research og du har fascinerende stof om alle lergrave og teglværker i landet og hvis du oven i købet undersøger hvornår dinosaurerne uddøde (tip: ca. 65 mio. år) og om de også fandtes mens sneglene kravlede rundt for ca. 25 mio. år siden og ikke vidste at de på et senere tidspunkt skulle blive til fossiler – så har du igen en universalhistorie. Du har ikke kun fået en historie, du er blevet en bedre guide som kan bruge din viden mange andre steder også.

Og moralen er….

Næste gang du ser en mursten med et stykke muslingeskal i, eller bare noget der ligner – de er ikke så sjældne endda – så kan du slippe historien ud til gæsterne hvis du har lyst. Eller lade være, fordi du har en historie, der er bedre. Dem kommer vi tilbage til. 

Trap er et godt sted at starte. Men det er ikke nok for der er også mange andre slags historier og der er mange andre måder at finde dem på. Stay tuned.

Comments are closed.