Sjælland, meget mere end bare København
Vi danskere er slemme til at skære alle over én kam. Når man rejser rundt i det ganske danske land, så møder man ofte stereotyper. Eksempler kan være, at sønderjyder egentlig bare er tyskere, at bornholmere spiser krøllebølle-is dagen lang eller at københavnere tror, at alle jyder bor på landet og kører traktor. Netop københavnerne er dog også offer for en af disse stereotyper. Eller det vil sige, det er faktisk sjællænderne, der er ofrene. For hvor ofte har sjællændere mon ikke hørt, at de er københavnere - også selvom de bor i Slagelse eller Næstved.
Sjælland er dog mere end København. Meget mere endda. Sjælland har skøn natur, masser af historie, og fantastiske oplevelser, som man ikke kan få andre steder i vores vidunderlige danske land. Jeg vil fortælle lidt om nogle af de muligheder, Sjælland byder på. Selvom København er en skøn by, så vil folk fra Korsør næppe betegnes som københavnere, ligesom en esbjergenser ikke vil kaldes for århusianer.
Jeg ønsker dig god læselyst - og velkommen til Sjælland.
En vigtig bro
Storebæltsbroen er for længst bygget, og den vil til evig tid stå som et forbindelsesled mellem Sjælland og resten af Danmark. Den er et stykke af Danmark, som er værd at se og opleve.
Broen åbnede i 1997 og strækker sig over 17 km fordelt på et øst- og et veststykke med Sprogø i midten. Det er især hængebroen, man kan genkende. Det frie spænd mellem de to høje pyloner er 1.624 meter langt og det gør den til verdens femtelængste af sin slags. På sit højeste sted er broen 70 meter over vandoverfalden, mens pylonerne, der bærer kablerne, er 254 meter høje. Det gør Storebæltsbroen til et af de højeste bygningsværker i Danmark. Vidste du, at broen blandt andet kan ses på den danske 1.000 kr. seddel? Turen over broen er uundgåelig, hvis du skal fra Fyn og Jylland mod øst til Sjælland. Nyd turen over broen, der er en fantastisk konstruktion.
Mjød og økser på Trelleborg
Første stop på min tur over Sjælland er vikingeborgen Trelleborg, der ligger på et smalt næs omgivet af åer på begge sider. En placering, der har gjort den nærmest uindtagelig. Trelleborg ligger cirka 6 km vest for Slagelse og består af en indre ringvold, samt et ekstra voldforløb som kaldes en forborg. Forborgen er speciel for Trelleborg. Ingen af de andre borge fra vikingetiden har nemlig haft spor efter en forborg.
Trelleborg er testet med dendrokronologi og dateret til år 980, hvor det blev bygget af kong Harald Blåtand. De sidste 25 år har det været museum. Er du til nordisk mytologi, har du set serien "Vikings" eller elsker du bare historie og kultur, så er Vikingemuseet Trelleborg et skønt sted at bruge sin tid. Her kan du få lov til at opleve 16 langhuse, fire i hver del af borgen. Du kan også se spor af yderligere 15 langhuse udenfor volden. Du kan udforske den 1.000 år gamle kongeborg, gå på jagt efter Trelleborgs skatte og få lov til at svinge vikingekrigerens sværd, spyd eller økse. Om sommeren kan du møde "ægte" vikinger, der fortæller om livet som viking, og du kan bage fladbrød, skyde med bue og pil, støbe smykker eller smede en kniv.
Der er med andre ord noget for enhver smag, og det er et forrygende sted at finde sit indre legebarn frem.
Østeuropa er forandret
Næste stop på min sjællandske rundtur ligger på den anden side af Slagelse, så køreturen bliver i denne omgang kort. Ligesom med Trelleborg så bliver jeg i det historiske. Mens Trelleborgs historie går 1.000 år tilbage, så skal vi denne gang kun tilbage til koldkrigstiden.
Ved Panzermuseum East kan din indre krigshistoriker få frit løb. I de 4500 m2 store haller er der masser af sovjetisk materiel som eksempelvis pansrede hjulkøretøjer, kampvogne, helikoptere og meget mere. Faktisk er det Skandinaviens største private samling af militærkøretøjer fra Warszawa-pagten.
Museets formål er at formidle hele koldkrigsperioden fra cirka 1950 og frem til Sovjetunionens opløsning i 1991. Krøllen på halen er dog den vinkel, museet har lagt. Vinklen er nemlig, "Hvad kunne der være sket, hvis Den Kolde Krig var blevet varm, og Sovjetunionen havde overtaget verdensherredømmet". Museet viser derfor ting, som var nødvendige til en invasion af Danmark.
Det er en spændende og lidt skræmmende oplevelse. Her får du for alvor en forståelse for, hvor anderledes vores land ville være, hvis en invasion havde fundet sted. Der er en dommedagsstemning over det. På museet går de også selv med tanken om, at det jo kun ville være hverdagen for de af os, som havde overlevet det sovjetiske atomangreb.
Du kan opleve propagandafilm, krigsmaskiner og informative udstillinger om det danske civile beredskab, for bare at nævne nogle af tingene. Det er uden tvivl en spændende oplevelse, hvis man kan huske de skæbnesvangre år under den Kolde Krig, og før har overvejet "hvad nu hvis?".
"Kongen er død - længe leve kongen!"
Jeg holder mig i det historiske på tredje etape af den virtuelle udgave af Sjælland rundt. Nu går turen til Roskilde. Uanset om man er troende eller ej, så har kirker en mærkelig tiltrækningskraft på folk. Derfor gør jeg stop ved Roskilde Domkirke. Det er en af de vigtigste kirker i Danmark, for ikke at sige et af de vigtigste monumenter overhovedet, grundet dens enestående tilknytning til den danske historie og den flotte arkitektur. Noget der har ført til, at den er blevet en del af UNESCO's verdensarv.
Domkirken er den første gotiske domkirke i Skandinavien bestående af teglsten. Det er et forrygende sted at opleve udviklingen af europæisk arkitektur gennem tiderne. Ifølge Saxo Grammaticus byggede Harald Blåtand en trækirke i 980'erne på det sted, Roskilde Domkirke ligger i dag. Hans søn, Svend Tveskæg, udvidede efter sigende kirken og man mener, at de begge er begravet der. Ingen af gravene er dog blevet fundet. Nyere forskning peger på, at kirken først blev påbegyndt omkring 1200, og at den var bygget næsten færdig, da den brændte første gang i 1282.
Mens det fortsat er usikkert, hvorvidt de to førnævnte konger er stedt til hvile i kirken, så er der en hel del konger og dronninger, der med sikkerhed er det. Blandt de mest kendte er Margrethe 1., Christian 3., Christian 4., og vores nuværende dronnings forældre, Frederik 9. og Dronning Ingrid.
Uanset om du er troende eller ej, så er et besøg i Danmarks måske mest indflydelsesrige kirke et besøg værd. Arkitekturen alene giver turen stor værdi, men de mange øjeblikke i Danmarkshistorien, der har udspillet sig her, gør også stedet til et, man skal opleve som dansker.
Historisk udsyn til svenskerne
Det er ikke overraskende, hvis du på det her tidspunkt spørger dig selv, om det er en rejse gennem Sjællands historie, du er taget på. Det har det været, og det fortsætter lidt endnu. Det sidste historiske stoppested på min virtuelle guidede tur er i Nordsjælland, nærmere betegnet Helsingør. På det smalleste næs mellem de danske og svenske kyster skyder Kronborg i vejret. Det gamle renæssanceslot står flot til skue og lyser kysten op med sine tårne, søjler, spir og grønne kobbertag. Kronborg er et fantastisk slot, og er det andet stop på min sjællandske tur, der er en del af UNESCO's verdensarv.
I mere end 400 år var slottet hovedsæde for opkrævningen af øresundstold. Samtlige skibe, der anløb blandt andet Københavns havn, skulle betale øresundstold og Kronborg havde især sin storhedstid i slutningen af 1500-tallet. Med kæmpestore og lettere truende kanoner pegende direkte mod skibene, var det en smal sag for kongen at opkræve pengene. Penge, som han brugte på at forskønne slottet i en grad, der gjorde det til et af renæssancens fineste slotte med et overdådigt hofliv. En brand i 1629 og den svenske Karl Gustavs besættelse og plyndring i 1658-1660 fjernede lidt af det overdådige og efterlod slottet som fæstning og militærkaserne.
Det tager dog intet væk fra den fantastiske følelse, du kan få nu til dags. Flere hundrede tusinde besøger slottet hvert år, og det er der god grund til. Fantastisk udsigt, interiør, design og voldgrave er bare nogle af grundene. Du skal naturligvis også ned i kælderen og tjekke, om gode gamle Holger Danske er vågnet. Det håber jeg naturligvis ikke sker, for så er Danmark i problemer.
Skovtårnet - det grønne Danmark fra oven
Historie, arkitektur, religion og kultur er fantastiske ting, men på et tidspunkt er det også nødvendigt at få dækket et andet vigtigt oplevelsesbehov. Her tænker jeg naturligvis på natur, hvor det første stop er i skoven. Danmark er dækket af 14,4% skov, og i en af disse skove er der noget meget specielt. Inde midt i Gisselfeld Klosters skov finder du et 45 meter højt tårn. Det giver gæster mulighed for at opleve den danske skov fra oven. Skovtårnet giver en unik udsigt over trætoppene, og det er en relativ ny sjællandsk attraktion.
Skovtårnet blev indviet i marts 2019. Det består af Cortenstål og egetræ, hvilket giver et flot ydre, der snor sig op mod himlen. Har du højdeskræk, så er Skovtårnet måske ikke din hjemmebane, men jeg kan kun på det kraftigste opfordre til, at du udfordrer din højdeskræk og giver tårnet et forsøg. Gevinsten er det hele værd.
Der kan nemlig være mange grunde til at besøge tårnet. Én grund er at udfordre højdeskrækken, men det kan også være for at få motion, blive et med naturen, se dansk natur fra oven eller simpelthen fordi det er en enestående kreation, som bare skal opleves. Hele området emmer af liv. Skal adrenalinen helt op at køre, så findes Danmarks største klatrepark også lige i området. Der er med andre ord ingen grund til at blive væk, hvis du nu alligevel er i området.
Stevns Klint - verdensarv på østkysten
Sjælland byder på mangt og meget, og nu fortæller jeg dig for tredje gang om et stykke UNESCO verdensarv på den danske ø. I modsætning til de første to stop på listen, som var menneskeskabte, så skal vi denne gang ud i naturen og finde noget, som mennesker næppe kunne konstruere.
At Stevns Klint er på verdensarvslisten, skyldes især, at jorden blev ramt af en asteroide for 66 millioner år siden. Udover at udslette halvdelen af jordens dyrearter, heriblandt dinosaurerne, så dannede det et helt særlig lag af fiskeler i klinten. Det er eksempelvis dette fiskeler, som adskiller Stevns Klint fra Møns Klint. Klinten har en helt unik natur, hvor du kan opleve det smukke og barske i en perfekt symbiose. I disse omgivelser er der i alt 20 km lange stisystemer som er perfekte til vandreture.
Stevns Klint er et fantastisk sted at besøge og absolut noget, du skal unde sig selv, når vi har så enestående natur i eget rige. Du skal dog være opmærksom på, at klinten stadig er levende og der falder derfor af og til stykker af den. Visse strækninger er derfor farlige at bevæge sig på. Det er et sted, der vidner om voldsomme begivenheder og klintens lag gemmer da også på historier om massedød og udryddelse. På trods af det, så vidner stedet også om liv, for klinten ånder, lever og bevæger sig.
Som Dr. Ian Malcolm sagde det i Jurassic Park. Livet finder altid en vej.
Afstikker til Møn
Jeg er nået til vejs ende på min tur rundt på Sjælland og sidste pitstop er overraskende nok ikke engang på Sjælland. Besøget ved Stevns Klint var så fantastisk, at jeg ville have mere. Derfor tager jeg en lille afstikker til Møn. Møn er ganske vist ikke en del af selve Sjælland, men er en del af regionen Sjælland.
Møn ligger kun et par timers kørsel fra hovedstaden og endnu kortere, hvis du kommer fra Midt- og Sydsjælland og Møns Klint bliver besøgt af mere end 200.000 mennesker hvert år. Ligesom med Stevns Klint, så er det et fantastisk sted at opleve naturen leve. Det er en vild naturoplevelse, fordi du her kan opleve og forstå, hvordan det ville være at leve for 66 millioner år siden. Klinten består af kridt, der enkelte steder rejser sig helt op til 128 meter over havets overflade.
Isens kæmpe kræfter
Selvom det kan give en fornemmelse af, hvordan det så ud i dinosaurernes tid, så blev klinten faktisk dannet i istiden, ved at is skubbede kridtet op fra jorden, så de ikoniske hvide vægge blev dannet. Den pressede altså så hårdt, at vandretliggende lag næsten står lodret nu.
Uanset din alder, interesse eller dine mobile evner, så er Møns Klint en oplagt destination, for der er naturoplevelser for enhver smag. Du kan gå en kort vandretur med Danmarks måske bedste udsigt eller du kan tage en heldagstur, hvor du kan være heldig at finde gamle fossiler. Du kan tage de 497 trin ned - og op igen - til stranden eller du kan gå på den 267 meter lange gangbro, der tilbyder udsigt over klinten. Du kan også besøge Geocenter Møns Klint, hvor du kan opleve en masse geocentreret underholdning.
København er en fantastisk by og en skøn hovedstad for vores danske land, men Sjælland består af så meget mere. Sjælland er natur, historie, religion og fantastisk kultur. Uanset, hvad du er til, så skal du nok finde noget for din smag på Sjælland - også uden for hovedstadens grænser. Jeg håber i hvert fald, at din næste tur rundt i landet går forbi Sjælland. Har du brug for kompetente guider på Sjælland, så er vi klar.
Wir freuen uns, sagen zu können: Erleben ganz Seeland mit Guideservice Dänemark und unserem Guide-Service Seeland.
Foto
Jystrup på Sjælland. Foto: Christoffer Anias Sandager. Licens: VisitDenmark
Vikingeborgen Trelleborg. Foto: Daniel Villadsen. Licens: VisitDenmark
Roskilde Domkirke i baggrunden. Licens: VisitFjordlandet
Skovtårnet. Foto: Mads Tolstrup. Licens: Destination SydkystDanmark