Den jyske vestkyst – ikke så ringe endda!
Der er nemlig meget mere end bare blæsevejr, fisk og forstad at komme efter. Der lugter af fisk, lyder det fra resten af Danmark. Nej, der lugter af penge, har svaret som regel lydt fra de stolte esbjergensere. Historisk set giver opfattelsen af Esbjerg måske mening, men sådan er det ikke længere. Den vestjyske højborg er en af landets største byer. Den har udviklet sig meget selvom den faktisk ikke har særlig mange år på bagen.
Esbjerg skal vende en katastrofe til noget godt
Året er 1868. Datoen er 24. april. Danmark har fire år forinden tabt et afgørende slag ved Dybbøl og mistet Sønderjylland til preusserne. Behovet for en stor jysk havn blev derfor større end nogensinde før. Her faldt valget på et lille område nær Ho Bugt. Indtil da var Esbjerg navnet på en lille gård i Jerne sogn, men med etableringen af havnen var noget større under opsejling. De efterfølgende år flyttede flere og flere til, mens også jernbaneforbindelser til Varde og Kolding blev anlagt. En havne- og fiskerby blev født.
I dag er fiskeindustrien i Esbjerg stort set forsvundet. Byens primære erhverv omfatter offshore og energi, men byen døjer altså stadig med fordommen om fiskelugt. Byen, hvor det altid blæser, er dog mere end blot en by med ildelugtende ry. Faktisk meget mere. Det er en by, hvor der er store ambitioner og masser af muligheder. Det er ikke kun Esbjerg, men hele lokalområdet omkring Vestjyllands hovedstad, der har meget at byde på.
Og hvad har det så at byde på, tænker du måske?
Havnen der startede det hele
Det er som sagt ikke længere fiskeindustrien, der dominerer Esbjerg havn. Men kæmpestore vindmøller og boreplatforme kan nu også et eller andet. Havnen bliver brugt til to ting i særdeleshed. Transport af gods, hvor det i dag særligt er vindmølledele, der er i høj kurs og som forsyningshavn i forbindelse med de danske olieboringer i Nordsøen. Alene i de to erhverv er 13.500 mennesker i beskæftigelse på og i forbindelse med Esbjerg havn. Det har endda været på tale at bygge Danmarks højeste bygning på havnen. En plan der dog sidenhen er blevet skrottet. Disse ting, kombineret med de maritime aktiviteter, danner også baggrund for Esbjergs eget ønske om at brande sig som Energimetropol. Der foregår med andre ord mange forskellige ting på den vestjyske havn, og sandsynligheden for at se en stor boreplatform er langt større end at se en fiskekutter. Hvis du føler trang til at gå i dybden med Esbjerg, så kan jeg foreslå denne guidede tur. Du kan stole på, at fortællingen i den grad vil blive fortalt.
Fra havnen vil jeg foreslå dagens første afstikker. Engang kunne turen gå til Newcastle eller Harwich i England, men siden 2014 har valgmulighederne været meget få. I dag står valget mellem Menja eller Fenja. Destinationen er en og den samme. Fanø.
Garanti for havets guld på Fanø
10 minutters sejlads, så er du ankommet. Du bliver med det samme overvældet af en afslappende følelse af velbehag og ro. For de 3.488 mennesker der bor på øen, er det deres hjem, men for langt størstedelen, der besøger den vestjyske ø, er det et ferieparadis, hvor der altid er højt til himlen.
Færgebyen, Nordby, er Fanøs største by, og her er der rig mulighed for at få tiden til at gå. Fanøs hovedstad er en lille, hyggelig by, præget af mange smukke huse fra 1800-tallet. Sammenligner man den nuværende by med gamle fotografier, så kan man se, at mange af de små gader og veje ikke har ændret sig nævneværdigt i flere hundrede år. I Nordby kan du for eksempel finde museer, den ene af byens 2½ kirker og små butikker, hvor dagens souvenir kan købes med hjem. Et godt bud på dette er rav.
Havets guld, som rav i daglig tale kaldes, kan du finde i små specialbutikker. Du kan også selv tage turen ud på de lange strandstykker og søge lykken. Ravet på Fanø og langs de øvrige danske kyster, kaldes baltisk rav og er mellem 30 og 50 mio. år gammelt. En stor del af Skandinavien og Østersøegnene var dækket af baltiske ravskove. I dag ved vi, at rav er lavet af gammelt harpiks, men tidligere havde man andre teorier. Blandt de mere kreative lød det, at rav kom fra skovmyrevoks eller tørret urin fra lossen.
Vind og vand, sand og strand
Natur er generelt en stor grund til at besøge Fanø, og du finder den overalt omkring dig. På havnen i Nordby kan du ofte se sæler sole sig på den lille sandbanke, Søjorden, 50 meter fra kajen, men Fanø er især kendt for sine lange strande. På Fanøs vestside er der 15 km strand, hvor det bemærkelsesværdige især er strandens bredde. Faktisk bliver den bredere hvert år. For fugleinteresserede er Fanøs strande også et eldorado, da trækfugle og strandfugle hvert år samles her. Det bedste sted at observere trækfugle er ved Sønderho, hvor højvandet dog gør, at du gør klogt i at medbringe en god kikkert. Vadehavet er nemlig i evig bevægelse, og netop Vadehavet er værd at se nærmere på.
Ud over at bade eller gå tur i godt vejr kan stranden bruges til meget andet. Nogle gange bliver der kørt ræs med strandracere. Det mest farverige er dog nok den årlige dragefestival. Her mødes dragebegejstrede fra hele verden og får himlen til at blomstre og gnistre af farvestrålende drager i de mest fantastiske former og farver.
UNESCO Verdensarv
Danmarks største nationalpark hedder Nationalpark Vadehavet, som strækker sig fra den dansk-tyske grænse til Blåvandshuk. Den dækker 1.459 km2, hvor ca. 20% er landområde. I realiteten går Vadehavet helt ned til Holland. Vadehavet er et enestående marsk- og tidevandsområde, hvor naturen er i evig forandring, fordi landskabet ændrer sig hver eneste dag. For både lystfiskere og det eventyrlige fugleliv betyder det, at der er gode muligheder for at finde orme, snegle, muslinger og krebsdyr i de store flader, der hver dag tørlægges, når vandet trækker sig tilbage. Det er et unikt stykke natur, som er værd at opleve på egen krop.
Faktisk er det så fantastisk natur, at UNESCO i 2014 udpegede cirka 80% af nationalparken som verdensarv, på grund af dens universelle værdi. UNESCO’s udpegning af Vadehavet som verdensnaturarv er en global anderkendelse af det arbejde, der bliver gjort for at beskytte dansk natur i verdensklasse. Hvis du elsker spektakulært dyreliv og ønsker at se havet trække sig tilbage, så er det et sted, du bør tage på tur. Udpegningen af UNESCO, og dens status som nationalpark, gør det i hvert tilfælde lettere for dig at opleve et vigtigt og spændende stykke af Danmark.
På opdagelse i Esbjerg
Tilbage i Esbjerg er der også stor grund til at tage på tur, for ligesom det er tilfældet med østers, så gemmer byen på mange små perler. Ikke overraskende, så er udgangspunktet for de esbjergensiske perler også havet. Ved Sædding strand i det nordlige Esbjerg står et hovedværk i dansk kunst. Der er naturligvis tale om Svend Wiig Hansens skulptur "Mennesker ved havet", som har prydet stranden siden 1994. Kunstværket kaldes i daglig tale kaldes for "De fire hvide mænd". Det er fire 9 meter høje figurer, der skuer ud over havet. Grunden til den mere daglige fortolkning af navnet er, ifølge kunstneren selv, at de skildrer det rene og ufordærvede menneskes forbundenhed med naturen. Skulpturen er et af Esbjergs vartegn. Den blev rejst i forbindelse med 100-året for, at Esbjerg blev en selvstændig kommune i 1894. Skulpturen er uden tvivl et besøg værd. Derudover er det et skønt sted at tage en god vandretur med udsigt ind over Esbjerg og havnen og over til Langli og Skallingen i det fjerne.
Kun et stenkast fra De fire hvide mænd og resten af Vesterhavet kan du for alvor få en forståelse for den danske relation til havet omkring Danmark. Her ligger Fiskeri- og Søfartsmuseet, hvor du kan opleve havet i et historisk og nutidigt perspektiv, både havet som arbejdsplads og det rige liv under havets overflade. Levende udstillinger, akvarier, interessante aktiviteter og et stort sælarium er nogle af de oplevelser, som gør, at du næsten kan smage det vestjyske saltvand. Historierne på museet spænder fra gamle, barske fiskerhistorier, over Vesterhavets betydning under 2. verdenskrig, til nutidens offshore-fortællinger. Der er med andre ord noget for enhver smag, og Fiskeri- og Søfartsmuseet er et populært museum at besøge.
Hva’ ka’ Esbjerg C?
Mens vestkysten generelt er et fantastisk sted at opleve rå, uspoleret dansk natur og dyreliv, så er det også muligt i selve Esbjerg. Dog i lidt mere afdæmpede rammer. I Vognsbølparken kan du opleve dansk byskov, når det er bedst. Esbjergs store, rekreative bypark, som mange esbjergensere bruger til alle former for motion, er også en stor dyrehave, hvor det er muligt at komme helt tæt på dådyr og geder. Derudover bliver parken brugt til store begivenheder som 80’er festival og Vestkystløbet, der hvert år trækker 10.000 mennesker til Esbjerg.
EFB og Blue Water Arena
Hvis vi går ud af parken og rammer Gl. Vardevej, så har vi en direkte rute til hjertet af Esbjerg med flere attraktioner på vejen. Første stop er hos EFB på Blue Water Arena. Fodboldklubben har 5 danske mesterskaber på CV'et. Sammen med Esbjerg Energy og Team Esbjerg holder den til her i området, hvor de to første også har flere danske mesterskabstitler i trofæskabet. Sport er en integreret del af Esbjerg, og jeg synes ikke, at en god weekendtur til byen er komplet uden at opleve brølene fra tilskuerpladserne.
Svømmestadion Danmark
Fortsætter vi forbi Blue Water Arena, kommer vi til Svømmestadion Danmark, hvor der i 1999 blandt andet blev afholdt Ungdoms-OL. Svømmestadion blev grundlagt i 1996 og indviet af den forhenværende prinsesse Alexandra. 10.000 m2 stort er Svømmestadion Danmarks største vandland med konkurrencebane, tropisk badeland med vandrutsjebaner, bølgebassin og meget mere. Svømmestadion Danmark har årligt omkring 300.000 gæster. Det er ikke overraskende, hvis først man har prøvet at tage en dukkert i et af de mange bassiner.
Kongensgade, kongegader og -statue
Når badeturen er slut, så er det nok tid til lidt shopping og måske et lille måltid mad. Det bedste sted for begge dele er Kongensgade. Bedre kendt som "gågaden" er det Esbjergs handelscentrum, hvor du kan finde det meste. Strøget i København var i mange år kendt som verdens længste gågade. Fordi Strøget to steder bliver brudt af lyskryds, så argumenterer nogle for, at Esbjerg har Danmarks længste gågade på 1.023 meter. Hvad der er helt op og ned i den sag, er nok ikke til at sige, men det vidner i hvert tilfælde om gode muligheder for shopping. Følger du selvsamme gågade op til torvet, står der en rytterstatue af Christian IX - en statue, som studenterne danser rundt om hver sommer, når de får hue på. Drejer du til højre, så kommer du til Musikhuset Esbjerg.
Musikhuset - Jørn Utzons værk
Musikhuset, der siden 1997 har prydet Esbjerg, er i familie med et andet, meget kendt musikhus, nemlig Sydney Opera House. Hovedarkitekten bag dem begge er Jørn Utzon, en af Danmarks mest kendte arkitekter. Blueslegenden B.B. King var det første store navn, der optrådte i Musikhuset. Men også navne som Bryan Adams, Willie Nelson og Kenny Rodgers har rocket salene. Er man til god fredagsunderholdning eller nyder man bare flot arkitektur og historie, så er det uden tvivl et besøg værd. Det er endda muligt at komme indenfor uden at skulle have pungen op af lommen.
Esbjergs vartegn
Apropos flot arkitektur, så står et andet af Esbjergs vartegn lige ved siden af, Esbjerg Vandtårn. Vandtårnet blev i 1896-97 opført på Bavnehøj og er med sine 33 meter det højeste punkt i byen. Med udsigt til både Fanø og Ribe i godt vejr er det et naturligt sted at bestige - hvis man altså ikke lider af højdeskræk. Tårnet blev i 1983 fredet og er nu en del af Sydvestjyske Museer, hvilket betyder, at du uden problemer kan komme indenfor i det skønne tårn. Det er en oplevelse, man næppe vil være foruden, når man besøger byen ved havet.
Blåt vand i Blåvand
Efter en god tur gennem Esbjergs gader, stræder, parker og attraktioner, er det tid til dagens anden afstikker, nemlig den lille ferieby Blåvand. Blåvand er placeret ved Blåvandshuk, der er Jyllands og dermed Danmarks vestligste punkt. Det var derfor også et område, der var vigtigt for tyskerne under 2. verdenskrig, fordi de nemt kunne overvåge og forsvare kysterne herfra.
Ved Blåvand kan du se de store bunkere, der står som bastante mindesmærker fra krigens tid og Tirpitz-stillingen er værd at anbefale til alle med interesse i 2. verdenskrig. Det underliggende museum er absolut prikken over i’et.
En tur op i det 39-meter høje Blåvandshuk Fyr er også en stor oplevelse. På gode dage kan lyset fra fyret ses mere end 42 km væk. Det er stadig aktivt den dag i dag - på trods af at være opført tilbage i 1900.
Udover kystområdet, som hele vejen op gennem Vestjylland er en fornøjelse at opleve, så vil en ferie i Blåvand være præget af naturen. Blåvand er kendt som en bade- og ferieby, så det er et oplagt sted at booke sommerhus i en forlænget weekend. Her er fantastiske badestrande, en hyggelig by med gode muligheder for shopping og mange attraktioner inden for kort afstand. Blåvand Zoo for eksempel er en hyggelig lille dyrepark, hvor de bryster sig af at være det eneste sted i Danmark, hvor du kan opleve hvide løver og røde kæmpe kænguruer. Derudover kan man få lov til at holde slanger, ride på ponyer og fodre nogle af dyrene. Der er med andre ord noget for alle aldre.
Bolcher i det vilde Vesten
Naturbussen i Ho er en anden god mulighed for ekskursion. Den kører i området omkring Blåvand, Ho og Blåvandshuk, hvor du kan opleve fuglereservatet, Langli, i Ho bugt og den særegne halvø, Skallingen. Hvis du hellere vil blive i byen, så vil jeg anbefale at stikke hovedet ind hos Blåvand Bolcher. Her finder du bolcher i alle regnbuens farver og former, og du kan endda komme med bag kulissen og se bolchekogeriet, hvor de tryller farvestrålende bolcher og karameller frem ved håndkraft. Er du rigtig heldig, så kan du få lov til at lave dine egne bolcher med hjælp fra bolchemestrene.
Om du er til natur, kultur, shopping eller industri, så er området i og omkring Esbjerg et besøg værd. Hvis mine ord ikke har overbevist dig, så er det måske en god idé at booke en af vores mange guider i Jylland til din næste tur til Vestjylland. En ting er i hvert fald sikkert. Du vil ikke fortryde det.
Vi siger med glæde oplev Esbjerg og omegn med Guideservice Danmark og vores guideservice Jylland.
Fotos
Panorama Esbjerg Havn. Foto: Pxhere. Licens: CC0
Esbjerg Havn. Foto: News Øresund - Johan Wessman. Licens: CC BY 3.0
Fugle på Søren Jessens sand: Ragnar1904. Licens: CC BY-SA 4.0
Dragefestival på Fanø. Foto: Thomas Skjold. Licens: Destination Sydvestjylland
Faskiner i Vadehavet nær Mandø Ebbevej. Foto: Christian Reinboth. Licens: CC BY-SA 4.0
Mennesket ved havet / De hvide mænd. Foto: Jazia. Licens: CC BY-SA 4.0
Skallingen. Foto: Guldhammer. Licens: Public Domain