Øl i smagens Mekka
København er hovedstad for godt øl. For 20 år siden var Danmark et u-land, når det gjaldt øl. I dag er det et øl-rejsemål og der er rige muligheder for at finde nogle meget interessante vandhuller. Markedet var domineret af monopoler og pilsner, guldøl (stærk pilsner) og stort set ikke mange andre slags øl. I dag er vi et ø-land, ja ølland.
Især København er begunstiget med øl. Det er ikke kun det bedste øl fra Danmark, men også det bedste øl fra hele verden. Turister fra alverdens lande kommer til København kun for at smage øllet på byens barer og til festivaler for øl. Et udvalg af ølture med guide findes f.eks. i dette sortiment af københavnerture.
For 20 år siden måtte de københavnske ølentusiaster søge til Cafe Griff i Griffenfeldtsgade eller om hjørnet på Nørrebro til Ølbaren i Elmegade for at finde interessant øl – og her taler vi om øl på begynderniveau sammenlignet med udbuddet i dag: Guinness, Franciskaner, Leffe og den slags.
Den Tatoverede Enke i Boltens Gaard var der også med sin specialitet, belgisk øl, herunder øl for hard core segmentet gueuze og lambik, de vildgærede, sure sager, som var en sensation på dansk grund dengang.
Ølbaren består, men Cafe Griff og Den Tatoverede Enke er gået til de evige ølenkers jagtmarker. I dag er der omkring 50 specialiserede ølbarer i København. Nogle af dem er på højeste, internationale niveau.
Det første land i Europa
Danmark var det første land i Europa, som tog ølrevolutionen til sig for omkring 20 år siden. For 40 år siden gik forbrugerne og bryggerne på barrikaderne i USA og revolutionen tog fart. Dengang var der omkring 100 bryggerier i USA og de bryggede om muligt endnu mere uinteressant øl end europæerne – herunder danskerne.
I dag nærmer antallet af bryggerier i USA sig 9000. I Danmark var der 10 bryggerier, f.eks. Carlsberg, Royal Unibrew, Vestfyen og Thisted, da Bryggeriforeningen udgav deres 100 års jubilæumsskrift i 1999. I dag rummer lille Danmark ca. 230 bryggerier.
Bryggerierne er spredt rundt om i Danmark, men det er i København, at de fleste og bedste smagsoplevelser er, fordi det er her, de bedste ølbarer findes. Det er interessant, at København var først i Europa til at fange de nye dogmer for øl fra USA og være frontløber for en ølrevolution.
Der er flere grunde til, at København blev firstmover og 20 år efter stadig har en position som en attraktiv øldestination.
Radikaliserede ølentusiaster
Tvillingerne er umulige at komme udenom. Den ene tvilling, Mikkel Borg Bjergsø, var sammen med Kristian Keller, mændene som grundlagde Mikkeller i 2005. I dag har Mikkeller foruden bl.a. Mikkeller Bar, Mikkeller & Friends og Warpigs i København 45 barer fra Island over New York til Bangkok.
Jeppe Jarnit Bjergsø, tvillingen til Mikkel, åbnede samme år ølbutikken med det oplagte navn Ølbutikken i Oehlenschlægersgade på Vesterbro. Ølbutikken præsenterede københavnerne for det bedste af de bedste øl, ikke mindst fra Belgien og USA, og dengang var butikken et særsyn i Europa.
De to brødres velkendte konkurrenceræs mod toppen, bl.a. dokumenteret i Rasmus Emborgs bog "Ølbrødre" fra 2019, har nærmest trukket en hel branche med sig og kastet barer, restauranter og andre ølrelaterede initiativer af sig.
Importfirmaet Drikkeriget er et godt eksempel og betydningen kan ikke overvurderes. Jeppe Jarnit Bjergsø var medstifter, og Drikkerigets speciale var og er øl fra ølrevolutionens moderland USA. De mange nye og interessante øl blev ikke kun talk of the town på barerne i København, men også i flere andre lande, som Drikkeriget solgte deres øl til.
Ratebeerians er et symptom på udviklingen
Danskerne var de første i Europa til at tage ratingsiden Ratebeer til sig, og der er en københavner, Jens Ungstrup, som har rated over 40.000 forskellige øl. I dag er han i øvrigt ølchef på ølbaren Skaal på Kultorvet. Nogle ratebeerians er særlige skabninger. Belærende, dogmatiske, svære at gå i konstruktiv dialog med. Det er som om, de ikke nyder øllet, men kun rater det - og samme øl vender de ikke tilbage til. Kun nyheder tæller. Ekstreme øl er de særligt tiltrukket af. Jeg kalder dem nogle gange radikaliserede ølentusiaster, og du vil opleve dem på barerne, hvor de sanseløse rater løs på Ratebeer og Untapped. Deres betydning har dog været stor. De har været med til at bestemme, hvad der kommer på hanerne og hylderne på ølbarerne.
Festivalerne for øl har også sat gang i udviklingen af øllet i København, og de to væsentligste er Ølfestivalen, som Danske Ølentusiaster står for, og MBCC, Mikkeller Beer Celebration Copenhagen, som, ja gæt hvem, der arrangerer den?!
Ud og mingle med nørderne
Når dampen har lagt sig fra hype, festivaler, radikaliserede ølentusiaster og markedsføringslingo, er der kun én ting at gøre: Drikke noget godt øl på en hyggelig bar, og måske gå skridtet videre og tage på seriøs pub crawl.
Mulighederne for at drikke godt øl i København har aldrig været bedre og udvalget nærmest uoverskueligt. For der er som nævnt omkring 50 specialiserede ølbarer i København. Anbefalinger har jeg ad lib, men lad dig evt. inspirere på f.eks. Ratebeer's side for København og hjemmesiden godeoelsteder.dk. Lad mig dog komme med tre hurtige skud:
Hvorfor ikke komme i himmelen på Himmeriget, baren på Ågade med alle de gode øl fra Drikkeriget og mingle med byens måske mest radikaliserede ølnørder.
Taphouse i Lavendelstrade med 61 haner er måske ikke superhyggelig, men stort og med et udvalg af øl, som kan tilfredsstille den mest veltrænede gane.
Du kunne også tage en tur down memory og beer lane og bestille en øl på gode, gamle Ølbaren i Elmegade, som alle årene har holdt et højt niveau og ikke er faldet i et hul med hype. Her kan du ikke kun nyde, smage, opleve, rate ekstrem øl, men også en stille, men uhyre velbrygget, pilsner fra Franken, dén region i Tyskland med landets bedste øl - og så bliver det ikke meget bedre!
Eller book mig til en guidet tur - jeg hjælper gerne dine smagsløg til speeddating med de mest spændende ting.
Vi siger med glæde oplev ølbarer i København med Guideservice Danmark og vores guideservice København.
Foto
Skilt. Foto: Christian