Odense – meget mere end H. C. Andersen
Når snakken falder på Odense, betyder det meget hvor du kommer fra. Er du fynbo og kender byen eller bor du i Odense og kender byen godt. Bor du et helt andet sted i Danmark og er du på ferie i Odense, eller er du udenlandsk turist på sightseeing, fordi du er på besøg i Danmark og skal nå at opleve hele det lille eventyrland på få dage. Den tid, du har til rådighed og din forhåndsviden om byen, er naturligvis med til at forme din oplevelse.
Sejle op ad åen
I Odense kan du sejle op ad åen. Du har sikkert sunget sangen flere gange og kender både ord og melodi. Men vidste du, at det er en revyvise fra 1890’erne og at den å, der synges om, er Odense Å? At sejle op ad åen får derfor en helt anden betydning og aktualitetsværdi, når du sejler en tur med Odense Åfart. Eller tag en tur i kano eller på vandcykel, alt efter hvad du foretrækker. Og når du sejler turen eller vandrer langs åen, så husk at lægge mærke til de mange flotte lysthuse langs åens bred - foruden naturligvis de obligatoriske ænder og svaner. Der er stort set liv og glade dage langs åen hver eneste dag, året rundt.
Hvis nu du læser et af H.C. Andersens eventyr højt for dine børn, inden I tager ind til centrum og oplever åen, så læg mærke til, hvordan han giver planter og dyr liv og personlighed. Når du bagefter går din tur langs med åen, er det netop fristende, selv at begynde at lege med tanken om at give personlighed til de planter og dyr, du møder på stien. Det synes jeg i hvert tilfælde og især synes jeg, det er sjovt, når jeg kan få børn med på legen. For at sikre, at børn får en god oplevelse af en dag i byen, har jeg tit gamle aviser og et håndklæde med i tasken. Så kan vi bruge tid sammen på at folde papirbåde og sætte dem i vandet - og tørre de tæer, der måtte komme lidt for tæt på bredden.
Odense er noget særligt
Noget af det særlige ved Odense er, at byen er så åben og udstrakt. Der er kun få områder i byen, hvor husene står højt og tæt. Der er natur og mange grønne parker, som går helt ind til centrum, havneområdet er et besøg værd og med Åfarten kan vi både sejle op ad åen til Fruens Bøge og sejle nedad igen og lander i begge ender i smukke, grønne omgivelser.
Der er selvfølgelig også museet for ham der, du ved nok. Ja, ja, tænker mange, nu ikke mere H. C. Andersen. Men der er en grund til, at netop eventyrdigteren, udenfor Danmarks grænser, er en af vores mest kendte landsmænd. Det skal vi da være stolte af - os der bor i Odense, ja i hele Danmark. Der er jo en grund til, at der er et meget velbesøgt H. C. Andersen museum - faktisk er der to.
H. C. Andersens Hus
Der er nemlig et helt nyt museum for H. C. Andersen. Åbnet i 2021 og byggeriet er kommet i stand takket være flotte donationer flere steder fra, blandt andet A.P. Møller Fonden og Augustinus Fonden. Foruden naturligvis Odense Kommune. Det blev den japanske arkitekt Kengo Kuma, der vandt den udskrevne arkitektkonkurrence.
Det er interessant, at ca. 70% af museets gæster kommer fra udlandet, for det understreger, hvor kendt H. C. Andersen er og hvor populære, hans eventyr er ude i verden. Guider fortæller, at når de har en udenlandsk gruppe på rundvisning i H. C. Andersens fodspor i Odense eller viser rundt på museet, så er det ikke usædvanligt, at udlændinge kender flere af Andersens eventyr end tilsvarende danske gæster.
Foruden det nye museum så kan du også nyde det lille hyggelige barndomshjem, hvor H. C. Andersen voksede op og fik idéen til flere af de senere eventyr. Der kan du i dag opleve, hvordan hans barndomshjem var indrettet og hvordan faderen havde skomagerværksted i det samme rum, som var familiens bolig. Det var også her, at drengen Hans Christian første gang forelskede sig i bøger, da nogle af latinskolens drenge lagde deres på bordet, mens faderen reparerede deres sko. Sådanne måtte han eje.
Odense ligger højt på skalaen for hygge
Odenses åbenhed, luft, charme og husenes alder bidrager til at give byen en høj hygge-karakter. Åbenheden møder du i de rekreative områder. Et af byens åndehuller er Munke Mose, der ligger lige syd for Odense Å, inde midt i byen. Her finder du store plæner og grønne arealer med plads til leg og fornøjelse både for børn og voksne. Det er også herfra, at Åfarten sejler.
Ved du for øvrigt, hvorfor parken hedder Munke Mose? Det var såmænd det, den var, munkenes mose. Odense er nemlig en by, der op gennem middelalderen havde et væld af klostre - munkeklostre og et enkelt nonnekloster også. Området, hvor Munke Mose i dag ligger, var et sumpet område lige udenfor byen. I dag er det svært at forestille sig, fordi det nu er en central del af byens liv med café, iskiosk og åen, der løber hele vejen ud til Fruens Bøge med Odense Zoo.
En dejlig spadseretur
Går du tur langs med åen fra Munke Mose i retning mod centrum, så kommer du igennem endnu et af åndehullerne, nemlig H. C. Andersen Haven. I daglig tale kaldes den nu mest for Eventyrhaven. Her er der de smukkeste blomsterbede med bænke hyggeligt placeret, så du kan sidde i ro og fred og nyde de smukke farver.
Kigger du godt efter, finder du flere sten placeret i plænen. De har desværre en trist historie, for de ligger på steder, hvor danskere 5. maj 1945 mistede livet i forbindelse med den tyske kapitulation. Tab af liv, der slet ikke skulle være sket.
Odense Domkirke
Lige her ligger også Odense Domkirke, opkaldt efter Skt. Knud. Går du herind, ser du nok Odenses flotteste altertavle. Den blev oprindelig lavet til de katolske franciskanermunkes kirke, Gråbrødre Klosterkirke, der i dag ikke længere eksisterer. Efter først at have været placeret i Vor Frue Kirke i Odense kom altertavlen, der er skåret af den tyske billedskærer Claus Berg, til Sankt Knuds Kirke.
Det var den danske dronning Christine, der hentede den tyske billedskærer Claus Berg fra Lübeck til Odense. Det var på hendes bestilling, at han, sammen med 12 af hans mænd. De skulle lave en altertavle over Kristi Lidelseshistorie og med portrætter af den kongelige familie, blandt andet ægtemanden kong Hans og deres søn, den senere kong Christian II. Har du børn med på dit besøg i kirken, så er det værd at få dem til at lægge mærke til alle de mange figurer på altertavlen - de er nemlig alle forskellige.
Og så lige for en kort bemærkning tilbage til H. C. Andersen. Det var nemlig her, han blev konfirmeret, og det var også fra Odense Domkirke, at hans far blev begravet.
I Odense vrimler det med sjove navne
Lige overfor domkirken ligger Odense Rådhus. På pladsen foran rådhuset er der to store, meget forskellige skulpturer. Den ene er Svend Wiig Hansens Oceania, en hyldest til kvinden. Det tror jeg nu ikke, de mange børn, der bruge hende til ruchebane, tænker over. Den anden er af Robert Jakobsen og har fået navnet "Flakhaven". Det er også er navnet på det område, hvor skulpturen er placeret. Hvis du vil vide, hvad Flakhaven betyder, så skal du unde dig selv at gå en tur i Odense i selskab med en lokal guide, der kan forklare dig mange af de underlige gadenavne, der er rundt omkring i byen. Flakhaven er blot et af dem. Hvad med Mageløs, Pogestræde, Overgade, Holsedore og Paaskestræde, der bestemt ikke har noget med Påske at gøre.
Odenses nye bymidte
Lige bag rådhuset ligger nu et helt nyt kvarter i Odense. Her lå for ikke så længe siden en ret central og befærdet vej, der ledte i retning af Odense Havn. Efter mange års debatter for og imod, blev det besluttet at bebygge området, lade den nye letbane få sit løb her og arkitektkonkurrencer har resulteret i mange nye og anderledes bygninger.
En bys udvikling er bestemt ikke stationær og al udvikling møder modstand. Sådan har det også været i Odense. Langt fra alle har i processen været tilfredse med forløbet, men mon ikke odenseanere med tiden vil vænne sig til de nye bygninger og den nye funktion af området. Her ligger nemlig også byens nye koncerthus Odeon, hvor også musikkonservatoriet har fået til huse, lige overfor Odense Symfoniorkesters koncertsal. Er du til klassisk musik, så er Odense Symfoniorkester tæt forbundet med Carl Nielsen konkurrencerne. Her konkurrerer unge musikere om flotte præmier og en solooptræden med orkestret året efter, at vinderen er kåret. Konkurrencerne koncentrerer sig hver gang om eet hovedinstrument, klarinet, fløjte og violin. Naturligvis bliver der spillet nogle af den fynske komponist Carl Nielsens værker. Og selvfølgelig gemmer der sig her også et lille museum for Carl Nielsen og hans hustru Anne Marie Carl Nielsen.
Hånden på hjertet, lige netop dette museum er nok mere for voksne med interesse i den klassiske musik end for børn. Men så er der heldigvis gode eventyrskulpturer udenfor og mulighed for en is som belønning for at følge med på fars og mors museumstur.
Hvornår skal du på besøg i Odense - byen midt i landet, som gemmer på så mange skatte.
Jeg siger med glæde oplev Odense med Guideservice Danmark og vores guideservice Odense.
Fotos
Paaskestræde i Odense. Foto: VisitOdense
Odense Domkirke. Foto: VisitOdense