Vikingeborgen Fyrkat
- Turen koster 1.100 til 1.900 DKK(afhængig af guide/antal) // Antal deltagere ?>
- Maksimum 30 personer // Varighed ?>
- Varighed 2 timer // Turvarighed ?>
- Distance 1 Km. // Tur type ?>
- Type Museum, kirke etc. // Møde sted ?>
- Mødested Fyrkatvej 37 B, 9500 Hobro // Slutsted ?>
- Turen slutter Fyrkatvej 37 B, 9500 Hobro
- Sprog
- Entré | Andet Ja
- Land opgaven foregår i Danmark
Vikingeborgen Fyrkat
Få en oplevelse med en tur rundt i en af Harald Blåtands fire store ringborge, hvis præcise formål stadig er en gåde for arkæologer og historikere, og hør om det danske vikingekongedømmes politiske og militære historie.
Turen er ledet af en person som se vikingetiden og især de fortællinger om de mange halvløste gåder, der omgærder vikingernes verden, og vil dele ud af både fakta, fiktion og spændende anekdoter.
Harald Blåtands ringborge, som Fyrkat blot er en af, er et unikt forsvarssystem, der ikke kendes mange af andre steder i Europa.
Forsvarsværket er dateret til 980 AD og anlagt med overraskende geometrisk præcision. Fæstningsvolden er 12 m bred og dens indre diameter er 120 m. Den former en perfekt cirkel, og har fire porte placeret ud for hver af de fire verdenshjørner. Fra disse porte løber to veje, der former et kryds og inddeler den store cirkel i fire dele. Udgravninger har påvist en række langhuse fra vikingetiden, hvis størrelse, antal og placering igen er udtryk for nøje planlægning, symmetri og orden. Placeringen af veje og huse fra vikingetiden kan ses afmærket på jorden. Nærved står et rekonstrueret langhus, som vi også vil besøge. Her er det muligt at komme helt tæt på fortiden.
Hvad var årsagerne bag dette imponerende bygningsværk? Hvorfor, efter så nøje planlægning og hårdt arbejde, blev det forladt allerede kort efter Kong Haralds død (i 986 eller 987)?
Kom med og find svaret på disse og flere spørgsmål om vikingernes fascinerende verden!
Denne tur kan udvides med en ca. 30 min. bustur til Aars, hvor vi vil besøge det lokale museumudstilling af den verdensberømte Gundestrupkedel, der stammer fra jernalderen.
Og/eller turen kan kombineres med et besøg på begravelsespladen ved Lindholm Høje nord for Aalborg, der var i brug gennem jernalder og vikingetid. Ca. 45 min. kørsel fra Fyrkat.