Roskilde, Danmarks første hovedstad
- Turen koster 1.900 til 3.600 DKK(afhængig af guide/antal) // Antal deltagere ?>
- Maksimum 30 personer // Varighed ?>
- Varighed 4 timer // Turvarighed ?>
- Distance 120 Km. // Tur type ?>
- Type Bus- eller bil - med stop på turen // Møde sted ?>
- Mødested Roskilde Station // Slutsted ?>
- Turen slutter Roskilde Station
- Sprog
- Entré | Andet Ja
- Til at dække entre | andet DKK pr. person Vikingeskibsmuseet, Roskilde Domkirke
- Land opgaven foregår i Danmark
Roskilde, Danmarks første hovedstad
Hvis I er interesserede i Danmarkshistorie og vikingerne, er denne bustur i og omkring Roskilde måske noget for jer.
Turen er en kombineret bustur og vandretur. Hvis I kommer med tog til Roskilde, henter jeg jer på stationen. Km - angivelse er med kørsel fra København. Programmet kan justeres efter ønske.
Vi starter turen med at køre langs Roskilde Fjord, hvor mennesker levede i overflod i Jæger-samlerstenalderen for 7000 år siden. Herfra fortsætter vi med en afstikker til området omkring Lejre syd for Roskilde, hvor vi laver stop ved nogle af områdets gravhøje fra Bondestenalderen, Bronzealderen og Jernalderen (tilsammen 6000 - 1200 år siden). Vi kører gennem regionens maleriske landskab, mens jeg fortæller.
Herefter fokuserer vi på vikingerne og laver stop ved Lejrehallerne og de såkaldte skibssætninger; to af områdets tydelige tegn på, at indflydelsesrige mænd og kvinder levede og døde her.
Tilbage i Roskilde, som vikingerne gjorde til landets første hovedstad, skal vi besøge Vikingeskibsmuseet. Her huses vragene af de fem skibe, der blev opdaget på bunden af Roskilde Fjord i 1957. Jeg fortæller om skibene, som i det sene 11. århundrede blev sænket for at bremse en angribende fjendtlig norsk flåde, og som nu har givet os noget af vores mest præcise viden om, hvordan skibsbyggeri og sejlads foregik for tusind år siden. På museets område drives - ud over adskillige vikingeværksteder - et bådværft, hvor bådebyggerne konstruerer nye skibe efter de gamle teknikker.
Det var også i Roskilde, at Harald Blåtand i 980 lod Sjællands første kristne kirke opføre og derefter påstod at have kristnet danerne. Helt sådan var det nok ikke, og det var stadigt almindeligt, at man bar en Thorshammer i en kæde om halsen. Jeg fortæller om vikingemytologi og om anvendelsen af runer.
Vi går fra Vikingeskibsmuseet til Roskilde Domkirke, hvor vi slutter turen af. Kirken er den seneste efterkommer af Haralds trækirke. Den nuværende bygning blev påbegyndt i 1170 af Biskop Absalon, men gradvist er den blevet udvidet med kapel efter kapel til de danske regenters marmorsarkofager. Den tidligste er Margrethe I's. Hun døde i 1412, femten år efter, hun havde samlet de nordiske lande til et enormt rige.
Hvis I skal med tog fra Roskilde, følges vi til fods tilbage til banegården efter besøget i Domkirken.
Det kan være nødvendigt at ændre på rækkefølgen pga. gudstjenester i Domkirken.