Fair trade før og nu - Story Trail i Amsterdam

Fair trade før og nu - Story Trail i Amsterdam
  • Turen koster 2.600 DKK
  • Maksimum 30 personer
  • Varighed 3 timer
  • Distance 3 Km.
  • Type Story Trail
  • Mødested Noordermarkt
  • Turen slutter Noordermarkt
  • Sprog
  • Land opgaven foregår i Holland

Fair trade før og nu - Story Trail i Amsterdam

Story Trailen sætter fokus på hvor og hvordan tanken om bæredygtighed opstod samt hvordan den i dag kommer til udtryk - i Jordaan i Amsterdam.

Siger man Holland, siger man også handel. Siden det Gyldne Århundrede i det 16. århundrede, hvor Holland ekspanderede sine handelsaktiviteter til over hele verden, har Amsterdam været et knudepunkt for handel og vandel.

Byens berømte kanalsystem med de mange købmandshuse og pakhuse blev omhyggeligt anlagt for netop at effektivisere handlen med og transporten af oversøiske varer. Der blev imidlertid ikke altid drevet fair handel med de koloniale besiddelser (for nu ikke at nævne slavehandlen), hvilket i dag får stadig større opmærksomhed.

Men det var faktisk noget forfatteren, som kaldte sig Multatuli gjorde oprør imod i bogen Max Havelaar (1859). Denne bog satte fair trade, og kolonialisme, til debat, endda så eftertrykkeligt at "Max Havelaar" siden hen blev et mærke for økologisk bæredygtig produktion af kaffe, og senere et mærke for fair handel - Frair Trade-mærket - med andre produkter som is, te, chocolade, honning, ris, vin, øl etcetera

Multatuli - pseudonym for Eduard Douwes Dekker (1820-1887) - blev født i Amsterdam og hans hus er i dag indrettet som museum. Huset ligger i bydelen Jordaan, som tidligere var et arbejderkvarter, men i dag et hipt kvarter med cafeer og butikker med bæredygtighed som vision og mission.

Story Trailen udforsker sporene efter kvarterets handel dengang - og nu. Multatuli ønskede en anderledes indrettet handel, med respekt for natur, dyr, råstoffer og menneskelig arbejdskraft. Vi skulle dog helt frem til vor tid før Multatulis ideer for alvor slog rødder, og i dag skyder den ene butik og iværksættervirksomhed op efter den anden med et bæredygtigt syn på hensynsfuld fremstilling af, og fair handel med, råstoffer og varer. Det vidner alle de specielle og eksotiske butikker i Jordaan om.

Blot et stenkast fra Multatulis hus ligger Noordermarkt, som - meget symbolsk - nu huser Hollands største biologiske marked.

I Story Trailen vil deltagerne komme til at udforske Jordaan-kvarteret, som fra før kanalerne blev bygget var marker med blomster, deraf kommer også at mange af kvarterets veje og gader har navne efter blomster og planter. Og det er ganske passende for denne trail der med fair trade og "grøn" som ledetråd fører deltagerne rundt til steder hvor bæredygtighed og grøn omstilling har sat sit præg.

Start- og slutpunkt er Noordermarkt - markedsplads siden 1623! Stop undervejs er Multatulis hus (adgang p.t. ikke mulig pga. ombygning), spor efter Multatuli i Jordaan, huse langs kanalerne hvor oversøisk handel har fundet sted, hofjes (små oaser i form af beplantede gårde) samt besøg i kvarterets butikker som satser på økologiske og bæredygtigt fremstillede varer.