Byvandring på Sjælland og øerne
Her ser du vores forskellige guidet byvandringer på Sjælland og Lolland-Falster
xx xx xxx
// List ?>-
- Sortering:
-
Vikingeskibe og kongegrave – UNESCO verdensarv i Roskilde
Oplev domkirken og de tusind år gamle vikingeskibe på denne guidede tur omkring Roskildes verdenskulturarv.
Roskilde Domkirke og Vikingeskibsmuseet – to steder, der begge er anerkendt som unik verdenskultursarv. Domkirken er den kirke i verden, der har flest konger og dronninger begravet: 21 konger og 18 dronninger. Samtidig er den et enestående arkitektonisk vidnesbyrd om fortidens skiftende kunststrømninger og syn på monarkiet. Et højdepunkt på turen er Margrete I's fornemme gravmæle og Christian IV's smukt dekorerede kapel, der iscenesætter kongens eftermæle som en farverig krigerkonge.
Vikingeskibsmuseet med den tilhørende Museumsø, som rummer havnen og bådeværftet, er vikingernes mødested. Mens selve skibsmuseet rummer de oprindelige 5 Skuldelevskibe, rummer Museumsøen den store samling af rekonstruerede vikingeskibe og nordiske træbåde, der kan give os et billede af, hvordan de originale skibe så ud for tusind år siden, da vikingerne drog på togt. Bådeværftet, der har åbent fra maj til midt-oktober, formidler levende vikingetidens håndværk og bådebygningskultur.
Vi besøger begge steder for at opleve dansk historie gennem tusind år – fra vikingernes hærgen og eventyrlyst til kongernes samling af landet. Vi dykker ned i spørgsmålet om, hvem vikingerne egentlig var, og kommer tættere på magtens centrum og de muntre, rørende og sørgelige historier, der omgiver de danske konger og dronninger.
Hvis tiden er til det, tager vi en lille byvandring rundt i den gamle Roskilde bymidte, eller nyder ny nordisk mad på Vikingeskibsmuseets Café Knarr.
-
En kærlighedsvandring i København
Tag med på en byvandring i kærlighedens navn og hør om traditioner, kærlighedsfortællinger og bryllupper gennem tiden! Også de royale
-
Det jødiske København
En byvandring gennem København, hvor jeg vil fortælle historien om det jødiske samfund i Danmark, med museum, Synagoge og kirkegård
-
Vikinger i København, Lejre, Roskilde
På denne guidede tur vil jeg belyse både de blodtørstige vikingernes mytologi og livsstil
-
Oplev Nordsjællands slotte på køretur
Oplev de enestående nordsjællandske slotte på guidet bustur rundt i Kongernes Nordsjælland. Smuk natur, varierede slotte. Dejlig dag
-
Københavnske highlights
En guidet byvandring til byens highlights er en af de bedste måder at opleve København på.
Den Lille Havfrue er nu 100 år gammel og stadig evig ung. Den berømte statue blev opsat i 1913 af brygger Jacobsen for at hylde H.C. Andersen.
Vi ser også Anders Bundgaards fantastiske Gefionspringvand og går gennem Kastellet; en del af Chr. IV's fæstningsværk fra 1600-tallet.
På Amalienborg Slotsplads fortæller jeg om kongefamilien, slottet, Frederik d. V. og Marmorkirken. Amalienborg er et af de flotteste rokokoanlæg i Nordeuropa.
På vej gennem Frederiksstaden fortæller jeg om slavehandel og våbenfabrikanter, og også lidt om H.C. Andersen. Vi går gennem Kongens Have og ser Rosenborg Slot udefra.
Såfremt det er muligt, aflægges en kort visit i Københavns Domkirke med Thorvaldsens fantastiske Kristusstatue og der bliver også en rundvisning på Slotsholmen, hvor magten over Danmark er samlet. Nyhavn og Kongens Nytorv er også med på byvandringen.
-
Englandskrigene og København
Spændende vandretur i København, hvor vi ser hvor de mest dramatiske begivenheder under Englandskrigene fandt sted
-
På tidsrejse i Køge
En byvandring i charmerende gamle Køge, som byder på gamle huse, historier om indbyggere og en enkelt spøgelseshistorie
-
Det tidlige historiske Helsingør og Kronborg
Byvandring i det indre Helsingør med fortællinger og anekdoter fra Strandgades vilde søfolkeliv, klostrene, Domkirken og Kronborg
-
Ølvandring i det gamle København-smagsprøver byens bedste øl
Smag på det gode øl i København på byens bedste ølbarer – og hør fortællingen om dansk øls interessante historie fortalt af ølkender
-
Oplev Køge omegns landskaber
Med udgangspunkt fra Køge vil jeg på vores guidede bustur vise og fortælle om nogle af de landskabstyper, vi har på Sjælland.
Vi kører rundt og oplever, at Danmark slet ikke er flad som en pandekage, og for at få det bedste indtryk, foretager vi små vandreture. Jeg fortæller hvornår og hvordan de enkelte landskaber er skabt.
Besøgsmål på denne tur kan inkludere Karlstrup Kalkgrav, Ølsemagle revle, Køge Ås, ådalskløften i Lellinge skoven, Køge tunneldal og morænelandskabet sydvest for Køge.
-
Christianshavns volde
Tæt på indre by ligger disse gamle fæstningsvolde, som dagligt nydes af aktive friluftsmennesker. Guidet vandretur
-
Haveselskabets Have – en lille oase midt på Frederiksberg
Haveselskabets historie – en tur gennem havehistorien, haverum og havens personligheder
-
Oplev Maribo fra Skimminge til nu
Hør om Maribo Domkirke, Danmarks første private jernbane, Maribo-Bandholm banen og stationen bag købmand Qvades gård og om Kaj Munk
-
I Carlsbergs fodspor – indflydelsen på København
Om du er til øl eller ej, så vil den gribende historie om Carlsberg og J. C. Jacobsens indflydelse på byen og dens kulturliv fascinere
-
Mystik og mørke – Køge Huskors
Oplev historien om Køge Huskors på en spændende guidet tur gennem Køges gader. Hør om hekseanklagerne, der rystede byen i 1600-tallet, og besøg de steder, hvor de dramatiske begivenheder fandt sted.
I 1608 begyndte det at spøge i familien Bartskjærs hus ved Køge Torv. Mærkelige lyde og sygdom ramte familien, og Hans Bartskjær følte sig mast af en tung sæk, når han sov. Efter en konflikt med kvinden Johanne blev hun og hendes tjenestepige anklaget for hekseri i 1612. Anklagerne førte til, at 15 kvinder blev dømt for hekseri i den proces, der nu kaldes Køge Huskors.
Selvom Hans og Anna Bartskjær troede på hekseri, var kvinderne sandsynligvis uskyldige. Hekse blev ofte beskyldt for alt fra dårligt vejr til syge dyr. Anklager kunne ødelægge en persons ry for livet, som det skete med Johanne, der tidligere var blevet beskyldt for hekseri i 1602.
Historien om Køge Huskors viser, hvordan lokal frygt og overtro kunne føre til tragiske konsekvenser for de anklagede.
-
Vandretur i nordlige ende af Dyrehaven
På en dejlig vandretur går vi på jagt efter spiselige svampe og især svampe med medicinsk anvendelse – alt fra the til mad
-
Mindelunden og Ryvangens naturpark
Spændende og naturskøn vandring gennem først Mindelunden og bagefter i den tilstødende naturpark
-
Det tidligste København, arkæologisk rejse
En byvandring gennem det tidligste København er en arkæologisk rejse i vikingetid og middelalder. Jeg gør arkæologien levende
-
Øl i København
Oplev en central del af København, hør om dansk ølkultur, mikrobryggerier og besøg steder med rigtigt god øl – og smag dig frem
-
Hekseruten i Slagelse
En byvandring, der tager dig med ind i det historiske Slagelse fra 15-1600 tallet. Det er heksejagternes tid, og selvom det ikke er dokumenteret, at der blev jaget hekse i Slagelse, så kunne det sagtens have fundet sted.
For Slagelse var lige så fuld af overtro og magi, som alle andre købstæder på den tid – og det strakte sig langt op i 1800 tallet.
Vi møder Madam Døllerik, den kloge kone som man kommer til, hvis man har problemer med sine heste. Vi møder også kloge Stine, som healer ved at lægger surdej under fødderne på sine patienter, og vi hører om, hvordan selv de adelige betalte for at modtage magiske ydelser.
-
Rundt om danmarkshistorien i Boserup skov
Vandretur ved Roskilde Fjord. Hør om madvaner, Roskildebispens besiddelser, vilde spiselige urter og om at passe på levende landskaber
-
Cool Nørrebro
Vi begynder ved Torvehallerne, hvor vi mødes til en tur igennem det nye cool og multikulturelle Nørrebro. Masser af historier undervejs
-
København for begyndere
Lad dine venner og familie få en fornemmelse af og viden om de mange muligheder, der er for at opleve Danmarks hovedstad
-
Vandretur gennem skov, mose og sti. Fra Skodsborg til Vedbæk
Dejlig vandring i skov, mose og mark. Til tidligere tiders sommerudflugters mål, tørvegravning, Caroline Mathilde og vikingebopladser
-
Gammelkøbenhavn og Nykøbenhavn
Oplev historien og geografien i to gange København – hvor gaderne ligger retvinklet i det nyere København; men krumme i det ældgamle København.
Vores byvandring begynder oppe på de gamle volde omkring Kongens København, og bagefter gives historien om Rosenborg Slot samt Kongens Have på nøjagtig dét sted, hvor H.C. Andersen fik sin inspiration til eventyret "Fyrtøjet".
Bagefter går vi ind i middelalderbyen med besøg oppe i 31 meters højde … og med god og forklarende udsigt til "begge byer". Dernæst når turen til Trinitatis Kirke samt Rundetårn, som har en underlig rebus op ad muren, hvilken Christian 4. personligt har forfattet.
Undervejs til Gråbrødretorv standses ved adskillige historiske seværdigheder, blandt andet der hvor Peter Faber juleaftensdag 1847 skrev "Højt fra træets grønne top" samt stedet, der inddirekte har bevirket, at Grundloven i 1849 blevet underskrevet på datoen den 5. juni.
Andre steder i den indre by byder på endnu flere mærkværdigheder, som ikke er ret kendte i almindelighed, for eksempel den lille gade med det underlige navn Naboløs, idet der kun boede én person … og hvorfor mon? Se også stedet på adressen hvor Niels Heidenreich omsmeltede Guldhornene i 1802, hvilket var i Nørre Kvartér.
I det hele taget lægger denne byvandring op til de mærkelige historier, som næsten ikke står beskrevet i hverken turistbrochurer eller historiebøger.
-
Middelalderbyen København som biskop Absalon byggede
På byvandring i København følger vi i biskop Absalons fodspor. Hør om Københavns forvandling fra landsby til en by med stor indflydelse
-
Vandring på Vestvolden
Vi følger den nyrestaurerede vold lidt over halvvejen og lader naturen og kulturhistorien gå hånd i hånd
-
Dansk design – fortid, nutid, fremtid
Vi taler om international inspiration, påvirkning, begrebet demokratisk design, det design-DNA som Danmark er kendt for internationalt
-
København set gennem en udlændings øjne
Oplev København som en fremmed på denne guidede tur. Få et nyt perspektiv på dansk kultur, skjulte skatte og hovedstadens charme
-
Københavns kultur- og socialhistorie
Oplev det indre København med nye øjne på byvandring, hvor du får en indføring i Københavns kultur- og socialhistorie.
- Hvorfor ser byen ud, som den gør i dag?
- Hvad ligger til grund for mange af de besynderlige gadenavne, vi møder, eksempelvis Vimmelskaftet, Kattesundet og Magstræde?
- Hvem boede i byen og hvordan så byen ud, da voldene stadig eksisterede?
- Hvor holdt de forskellige håndværkslaug til?
og meget mere!
Byvandringen går gennem byens gamle brostensbelagte gader og fokuserer blandt andet på Københavns Universitet, Vor Frue Kirke og Plads, området omkring Gammel Strand samt eksempler på typiske ildebrandshuse fra 1700 tallet, gemte smutveje samt baggårde med kig til fantastiske byggerier fra 1600 tallet.
På byvandringen kigger vi lige så meget op som ned for at se mange af de smukke detaljer og historiske kilder, som gemmer sig i byen.
Velkommen på en byvandring, hvor du vil se København med nye øjne!
Denne byvandring kan med fordel kombineres med turen Havnefronten, Frederiksstaden, Kastellet og Nyboder
-
Vikinger og Valdemarer i Vordingborg
Med bus fra København til Valdemarernes borg i Vordingborg – en tur ind i vikinge- og middelalderens verden
-
Slavenation Danmark
Se og hør historien om Danmarks kolonitid og især om handlen med slaver. Jeg viser jer sporene i København. Overraskende historier
-
På cykel gennem Københavns arkitektur
Oplev byplanlægning og ny arkitektur på cykeltur i København. Hør hvordan udenlandske og danske arkitekter har sat sit præg og hvorfor
-
Vesterbro, slagterboderne, Carlsberg og de nye arbejderkvarterer
At skyde papegøjen, er en kendt talemåde, følg med, se og hør, hvor udtrykket stammer fra
-
Gys og gru i indre København
En byvandring i 1700 tallets København – gys og gru i indre by.Jeg introducerer dit til byens brogede skare af indbyggere, blandt andet fattiglemmerne og stodderkongerne.
Ved Rådhuset var den offentlige afstraffelses- og henrettelsesplads. Her møder vi Bødlen og Natmanden, som sammen står for afstraffelse, henrettelse, nedtagning af lig. Natmanden tømmer ligeledes byens stinkende rendestene og toiletter, døde kadavere og andet skidt, som flyder gennem byens rendestene.
Jeg fortæller om Den Sorte Død – Pesten, som udryddede store dele af Københavns befolkning i 1711 og de alternative behandlingsmetoder, man benyttede sig af i den ulige kamp mod denne grufulde sygdom.
Oplev også, hvordan de to store brande i 1728 og 1795 var med til at ændre hele byens infrastruktur – og ikke mindst, skal I høre om en kærlighedstragedie, som stadig kan fascinere og skræmme os i dag.
Velkommen til en byvandring gennem 1700 tallet, i gysets og gruens navn! (Mareridt eller tissen i sengen efterfølgende, er for egen regning og guiden kan ikke holdes til ansvar)
-
Byens bedste ølbarer
Kom helt ind i øllet og ølrevolutionen, mens du besøger de bedste ølbarer i det gamle København. Din guide er ølekspert
-
Oplev det smukke Frederiksborg Slot
Oplev 500 års Danmarks historie på Frederiksborg Slot og lad mig begejstre dig med min fortælling
-
Byvandring i Roskilde
Roskilde – en rejse tilbage til middelalderen, men ikke kun det. Du oplever kirker, kongegrave og den smukke by
-
Story Trail på Nørrebro, verdens bedste bydel
Nørrebros mangfoldighed – en Story Trail om hvor broget verden kan blive på helt få kvadratkilometer
-
Et smut med tidsmaskinen i København, anno 1857
København annon 1857. Tronskiftet efter enevældens fald
Tag med på en historisk byvandring igennem København og bliv klogere på, hvad den Glücksburgske slægts indtagelse har betydet for det danske kongehus, som vi kender det i dag.
Byvandringen starter ved Christiansborg slotsplads. Under turen vil vi komme forbi kendte steder som Kongens Nytorv, Nyhavn, Langelinie og Sankt Annæ, Hvorefter turen vil ende på Amalienborg slotsplads.
-
Nørrebros bedste ølbarer
Lær Nørrebro at kende gennem øllet. Vi besøger fire af de bedste ølbarer og går i ølskole
-
Fredensborg slotspark – en køretur fra København
Oplev den storslåede Fredensborg Slotshave som nu er genskabt i al sin fordums pragt, om de mennesker der skabte den og deres historie
-
Det nyklassicistiske København – spor i arkitekturen
En byvandring i København med fokus på smukke bygninger, som man let kan overse, fordi butikker og mennesker fanger ens blik
-
Ny og gammel arkitektur i København
Vi skal sammen se på "pæn" og "grim" arkitektur. Havnefront, højhuse og byens ældste gade. Der er meget at vælge imellem
-
H.C. Andersens København
H.C. Andersens færdedes hjemmevant i Københavns smalle gader og stræder i sin ivrige jagt på lykke, både som skuespiller og forfatter.
Denne byvandring fører dig fra området omkring Rådhuspladsen, hvor H.C. Andersen ankom som 14 årig til det mondæne Kgs. Nytorv og Nyhavn, hvor han har boet.
På byvandringen vil I opleve 1800 tallets klasseforskelle og hvordan København fungerede på H.C. Andersens tid. I vil høre om levevilkår for de københavnske borgere, og I vil selvfølgelig opleve de steder, hvor H.C. Andersen selv har sat sine spor i historien.
En byvandring for alle, der ønsker at kende 1800 tallets København, og samtidig gerne vil komme tættere på eventyrforfatteren H.C. Andersen.
-
Kongelige København – Rosenborg, kronjuveler og Amalienborg
Oplev kongelige København på byvandring med besøg på Rosenborg. Vi besøger kronjuvelerne og ser, hvordan konger og dronninger boede
-
Orientalske fodspor i København
Hvor dansk er København egentlig? Tag med på guidet byvandring og oplev et anderledes København med inspiration fra de danske kolonier
-
Christian den 4. og hans bygningsværker, byen får vokseværk
Kong Christian IV er danmarkshistoriens største entreprenør. Oplev hans bygninger på byvandring i København og bliv imponeret
-
Spiselige planter langs Roskilde Fjord
Få den vildeste historie om vilde spiselige planter og det Ny Nordiske Køkken ude i naturen, hvor det hele startede. Guidet vandretur
-
Stevns Klint – unik berømt lokalitet udpeget som Verdensarv
Oplev på nærmeste hånd stedet, hvor vi kan se konkrete spor fra dinosaurernes tid. En guidet tur, hvor jeg fører os tilbage til tiden for 65 mio. år siden, hvor Danmark var et varmt havområde rigt på liv, herunder store mængder kalkrige småorganismer, spændende fisk, særprægede øgler og store hajer.
Går vi ned på stranden og undersøger klinten lidt nærmere, finder vi faktisk synlige spor fra tiden for 65 mio. år siden. Vi skal med egne øjne se rester, der beviser, at en katastrofe indtraf, og som med stor sikkerhed, var medvirkende til dinosaurernes uddøen.
Den omtalte katastrofe er central i min fortælling. Jeg fortæller om, hvordan katastrofen indtraf, hvad årsagerne var, ligesom jeg berører nye muligheder for livets udvikling på jorden, som følge af katastrofen.
Jeg vil i ønsket omfang inddrage relevant viden om pladetektonik og istiders betydning for Danmarks og klintens dannelse, ligesom jeg også sætter fokus på menneskets historiske udnyttelse af råstoffer, herunder kridt og kalk på Stevns. Der foretages afstikkere til kridt og kalk i Faxe og Aalborg og ud fra dette, fortæller jeg om, hvad man anvender kridt og kalk til i vore dages samfund.
Tænk på godt fodtøj og tøj til turen.
Jeg medbringer relevant værktøj, kort og figurmateriale.
-
Københavns arkæologi
Arkæologisk byvandring. Hør om Københavns udvikling og tidlige menneskers liv, tolket og fortalt ud fra vores arkæologiske fund
-
Nørrebro før og nu
Nørrebro rummer alt fra byfornyede gårdmiljøer til kirkegårde og gourmetrestauranter. Hør om og oplev bydelens store forvandling
-
Øresundstur med bus – højdepunkter i regionen
På denne Øresundstur, ser vi Københavns vigtigste seværdigheder, for bagefter at køre ad Øresundsbroen til Malmø og Lund i Sverige
-
Danmarkshistorien fortalt på byvandring i hovedstaden
Danmarkshistorien fortalt på byvandring i det historiske København. Vi starter på Slotsholmen, magtens centrum
-
Kongernes København – på cykel og til fods
Denne byvandring og guidet tur på cykel viser jer Københavns vigtigste, klassiske seværdigheder og bringer jer tæt på de monarker, der satte de største præg på byen. Vi cykler til det, vi kan, og går til resten.
Vi spadserer fra Den Lille Havfrue forbi Kastellet til Gefion-springvandet, og vi kører langs de gamle volde, som markerede byens grænser i Middelalderen. Vi kommer tæt på den rige arv fra Christian IV's 1600-tals København, for eksempel sømændenes lejligheder i Nyboder, Rosenborg Slot og Rundetårn. Byvandringen kan inkludere et besøg på det idylliske Rosenborg Slot, som huser samlingen fra Oldenborg-regenterne.
Vi skal til Amalienborg Slotsplads og se Livgardens vagtskifte; den personlige livgarde, der blev indført af Frederik III som Danmarks første dansk-talende regiment. Slottet er Dronning Margrethes og kronprinseparrets vinterresidens, men blev oprindeligt planlagt af Frederik V i 1700-tallet som embedsmandsboliger og er perlen i det aristokratiske kvarter, han opkaldte efter sig selv; Frederiksstaden.
Derefter en spadseretur langs kanalen i Nyhavn, gravet af svenske krigsfanger i det 17. århundrede. Stedet var længe et af byens skumle kvarterer, men er i dag et af de mest maleriske og populære steder i København, fyldt med cafeer og små restauranter. H.C. Andersen elskede Nyhavn, og ind imellem sine mange udlandsrejser nåede han at bo i tre forskellige huse her.
Vi krydser den usynlige grænse til den middelalderlige del af byen og stopper ved Christiansborg Slot, hvor i århundredernes løb, fem slotte er fulgt efter hinanden, og hvor Folketinget i dag holder til. Vi går ned under den nuværende bygning for at se ruinerne af de to første slotte; nemlig Københavns grundlægger Biskop Absalons Slot fra det 12. århundrede samt Københavns Slot, der erstattede det i det 14. århundrede.
Efter en tur omkring Københavns Rådhus stopper vi ved Vor Frue Kirke, og oplever her en stemning af dansk Guldalder. Kirken, som er Københavns domkirke, rummer nogle af billedhuggeren Bertel Thorvaldsens bedste arbejder – blandt andet hans store Kristusfigur. Kvarteret omkring kirken var filosoffen Søren Kierkegaards; han tilbragte hele sit liv her.
Som afslutning på turen bestiger vi spiralgangen på Chrisitan IVs Rundetårn.
Der kan forekomme ændringer i rækkefølgen på grund af gudstjenester i Vor Frue Kirke. Programmet kan også justeres efter ønske.
-
Øl på Vesterbro
Fra Carlsberg til ultra-hippe små bryggerier. Og oplev Københavns måske mest mangfoldige bydel, Vesterbro og smag dig frem
-
Naturskøn cykeltur fra Kronborg til Hornbæk
Meget naturskøn cykelrute fra Helsingør, Kronborg til Hornbæk, krigshistorie, og smuk natur med dejlige strande
-
København Nordvest: mangfoldighed og råhed
Kom med på byvandring i København Nordvest og oplev Danmarks måske mest mangfoldige bydel med engageret fortæller og guide
-
Frederiksstaden med de flotte palæer
Kong Frederiks nye bydel uden for Københavns byport med Amalienborg og den flotte Amalienborg slotsplads
-
Gader, stræder og torve i København. Navne fortæller historie
Byvandring i København. Tag med på en guidet tur rundt i den indre by og opdag, hvorfor mange gader, stæder og torve, har så interessante – og sigende gadenavne.
Jeg fortæller om, hvorfor Krystalgade hedder Krystalgade, hvorfor én gade hedder Magstræde og én hedder Købmagergade eller én hedder Kompagnistræde, ligesom jeg fortæller historien om både Gråbrødretorv, Kultorvet og meget …
-
København under besættelsen 1940-1945
Guidet tur om København under den tyske besættelse 1940-1945. En spændende byvandring til mange centrale steder dengang og nu
-
Opera i København – herunder Det Kgl. Teater
Oplev operaens og teatrets magiske historie i København set i forhold til byens samtidige sociale udvikling
-
Fra stormagt til afmagt – Nakskovs blodige belejring i 1659
Fortællingen om Nakskovs blodige belejring under svenskekrigen, krigen der førte Danmark fra stormagt til afmagt
-
Opdag Ørestads arkitektur på dejlig cykeltur
Tag med på en rundtur i Ørestad, hvor banebrydende arkitektur møder grønne områder og urbant design i Københavns moderne bykvarter
-
Roskilde, Danmarks første hovedstad
Hvis I er interesserede i Danmarkshistorie og vikingerne, er denne bustur i og omkring Roskilde måske noget for jer.
Turen er en kombineret bustur og vandretur. Hvis I kommer med tog til Roskilde, henter jeg jer på stationen. Km – angivelse er med kørsel fra København. Programmet kan justeres efter ønske.
Vi starter turen med at køre langs Roskilde Fjord, hvor mennesker levede i overflod i Jæger-samlerstenalderen for 7000 år siden. Herfra fortsætter vi med en afstikker til området omkring Lejre syd for Roskilde, hvor vi laver stop ved nogle af områdets gravhøje fra Bondestenalderen, Bronzealderen og Jernalderen (tilsammen 6000 – 1200 år siden). Vi kører gennem regionens maleriske landskab, mens jeg fortæller.
Herefter fokuserer vi på vikingerne og laver stop ved Lejrehallerne og de såkaldte skibssætninger; to af områdets tydelige tegn på, at indflydelsesrige mænd og kvinder levede og døde her.
Tilbage i Roskilde, som vikingerne gjorde til landets første hovedstad, skal vi besøge Vikingeskibsmuseet. Her huses vragene af de fem skibe, der blev opdaget på bunden af Roskilde Fjord i 1957. Jeg fortæller om skibene, som i det sene 11. århundrede blev sænket for at bremse en angribende fjendtlig norsk flåde, og som nu har givet os noget af vores mest præcise viden om, hvordan skibsbyggeri og sejlads foregik for tusind år siden. På museets område drives – ud over adskillige vikingeværksteder – et bådværft, hvor bådebyggerne konstruerer nye skibe efter de gamle teknikker.
Det var også i Roskilde, at Harald Blåtand i 980 lod Sjællands første kristne kirke opføre og derefter påstod at have kristnet danerne. Helt sådan var det nok ikke, og det var stadigt almindeligt, at man bar en Thorshammer i en kæde om halsen. Jeg fortæller om vikingemytologi og om anvendelsen af runer.
Vi går fra Vikingeskibsmuseet til Roskilde Domkirke, hvor vi slutter turen af. Kirken er den seneste efterkommer af Haralds trækirke. Den nuværende bygning blev påbegyndt i 1170 af Biskop Absalon, men gradvist er den blevet udvidet med kapel efter kapel til de danske regenters marmorsarkofager. Den tidligste er Margrethe I's. Hun døde i 1412, femten år efter, hun havde samlet de nordiske lande til et enormt rige.
Hvis I skal med tog fra Roskilde, følges vi til fods tilbage til banegården efter besøget i Domkirken.
Det kan være nødvendigt at ændre på rækkefølgen pga. gudstjenester i Domkirken.
-
Trelleborg, Harald Blåtand og vikingetiden
Vilde vikinger, Trelleborg og oprettelsen af Danmark. Hør historien om vikingerne på guidet rundvisning på vikingeborgen Trelleborg
-
En hyggelig gåtur gennem Københavns historie
En hyggelig byvandring, der begynder der, hvor København har sin oprindelse. Siden er der sket en del. Muntre historier undervejs
-
Danmark som Design-nation
Vi kombinerer at se og høre med at føle og lugte og opnår på den måde en mere kompleks oplevelse af dansk design, når det er bedst
-
Vandretur – fra vikinger til Karen Blixens baghave
Dejlig vandretur fra Vedbæk Station til Trørød Hegn, på Caroline Mathildestien, ind i Folehaven for at slutte i Karen Blixens baghave
-
Vikinge-vandretur fra Lejre til Roskilde
Har du lyst til at komme tæt på vikinger?
Tag med på en vandretur gennem fantastiske landskaber og vikinge-monumenter, hvor du ser og lærer om vikingekongers historie.
Med tog fra Roskilde til Lejre starter vi vandring om morgenen, hvor vi når Roskilde tidlig eftermiddag. Der kan vi slappe af og nyde fjordlandskabet ved Vikingeskibsmuseet med en eventuel sejltur.
-
Roskilde Domkirke – Danmarks vugge
Roskilde Domkirke – mere end 1000 års historie
-
Vikinge-cykeltur – fra Lejre til Roskilde
Kom med på en dejlig cykeltur og oplev et vikingelandskab med masser af fortællinger undervejs fra Lejre til Roskilde
-
Holmen – Flådens område, der har fået nyt liv
Holmen i krig og fred. En smuk tur gennem marinens gamle område. Byvandring med en vidende guide og god fortæller
-
Klassicisme, Evighedens Arkitektur i København
Den evige stilart, klassicismen, og dens københavnske palæer og kirker. Byvandring med en engageret guide
-
Fortælling om to katedraler. Bus fra København til Roskilde og Lund
På begge sider af Øresund ligger der en pragtfuld katedral. Roskilde Domkirke er et UNESCO World Heritage Site og gravplads for det danske kongehus. Lunds domkirke er en af de mest imponerende eksempler på middelalderlig arkitektur i Skandinavien og indeholder et af de ældste astronomiske ure i verden.
Roskilde og Lund er selv meget charmerende byer, der er blandt de ældste bosættelser i Skandinavien.
Turen starter i København, hvorfra vi kører til Roskilde Domkirke, og vi vil også udforske det gamle centrum af det centrale Roskilde.
Derefter krydser vi Øresundsbroen, et af de arkitektoniske vidundere i vores tid, og derefter går turen til Lund Domkirke. Vi vil også opleve centrum af denne dejlige universitetsby, inden turen går tilbage til København.
-
Sorø byvandring
Munke, kostskoleelever, letlevende damer og fantastisk natur. Byvandring i Sorø, der blev grundlagt i 1142 af Absalons far, Asser Rig
-
Byfornyelse på Nørrebro
Jeg fortæller om, hvordan et nedslidt område i København med sociale problemer transformeres for få penge…
-
Fredensborg Slotspark
Se Dronningens sommerresidens og den fantastiske park. Og du får insiderhistorierne fra min tid i livgarden i tilgift
-
En spændende gåtur gennem Christianshavns historie
Få indblik i Københavns gamle og vigtige bydel Christianshavn og dens historie. Fra 2. Verdenskrig til dronningespøgelset i kirken
-
Nørrebro – engang et arbejderkvarter
Denne hyggelige byvandring i det oprindelig arbejderkvarter Nørrebro bringer os både igennem forskellige kulturer og historiske begivenheder.
- Ved du, hvordan livet var i 1800 tallet for en arbejderfamilie?
- Hvorfor og hvordan har Nørrebro udviklet sig til den multi-etniske bydel, den er i dag?
- Vidste du, at de første indvandringsproblemer var fra provinsen og at svenskerne har været genstand for den største indvandringsdebat?
Få svarene, oplevelserne og mange flere, finurlige anekdoter, når vi vandrer fra Dronning Louises bro til den hyggelige og kendte Assistens Kirkegaard, hvor både H.C. Andersen og Kirkegaard ligger begravet. Kirkegården er et godt billede på Nørrebro. -
Tre Slotte i Kongernes Nordsjælland
Guidet bustur fra København til tre perler i Nordsjælland: Kronborg Slot, Fredensborg Slot og Frederiksborg Slot
-
Københavns Slot, Christiansborg, magtens centrum – en tur gennem 900 år
Spændende byvandring gennem 900 år historie. Københavns Slot, Christiansborg, magtens centrum, en lærerig tur med mange oplevelser
-
Spiselige urter langs Kalveboderne
Tag med på urtetur på cykel langs Kalveboderne i København. Jeg viser vej til spiselige urter og bær og fortæller om madtraditioner
-
Frederiksberg spadseretur
Frederiksberg har tiltrukket kendte og kongelige siden 1600-tallet. Find ud af hvorfor på en guidet tur i og omkring Frederiksberg Have
-
Nordeuropas største Renæssanceslot – Kronborg
Historien om Kronborg i Helsingør, et af Nordeuropas mest betydningsfulde renæssanceslotte og med en særlig status i Danmarks historie.
Nordeuropas største renæssanceslot gemmer de mest fantastiske og foruroligende historier.
Kronborg skulle erstatte den gamle og forældede fæstning Krogen, der havde eksisteret siden Erik af Pommern gjorde Helsingør til Danmarks anden største by i det 15. århundrede.
Kronborgs placering ved indsejlingen til Øresund har i flere århundreder givet danske konger mulighed for at kontrollere skibsfarten i Øresund, og indkassere den i udlandet så forhadte Øresundstold.
Kronborg rummer en kærlighedshistorie ud over alle grænser, da Frederik II bygger en hel fløj til sin elskede Sophie, så hun kan gå tørskoet fra sine gemakker til dansesalen eller i kirke.
Brand, krig og skibsforlis er nogle af de andre historier, som Kronborgs mure gemmer på.
Kronborg er på UNESCOs Verdensarvsliste og gemmer også på historierne om Hamlet og Holger Danske.
-
Møns Klint. Danmarks dannelse, store gletschere
Smukke Møns Klint fortæller historien om Danmarks dannelse, fossiler på stranden og gletschere i sidste istid. Dejlig tur langs kysten
-
Oplev Guldalderens København
Byvandring i H.C. Andersens, Kierkegaards og Grundtvigs København. Guldalderen, en markant periode i dansk kulturliv
-
Parker og militære anlæg i city
Oplev Københavns gamle fæstningsværker, og bliv transporteret til en tid med krudt, kugler og dramatik
-
København, Nordens Rom
København er ikke bare Danmarks hovedstad. København er byen som forsøgte at brande sig selv som en ny fredens metropol
-
Køge Bugt Strandpark – vandretur gennem Københavns sydlige "Riviera"
Skøn vandretur Køge Bugt Strandpark, Sydkystens Riviera eller Guldkysten – kært barn har mange navne.
Strandparken i nordenden af Køge Bugt blev indviet i 1980 som et nyt, menneskeskabt kystområde, der skulle beskytte Københavns sydlige forstæder mod oversvømmelse, og være et naturområde, der kunne matche og måle sig med naturområderne i Nordsjælland.
Under processen blev kystlinien flyttet 6-700 meter længere ud, og området blev pumpet fyldt med sand i præcis den rigtige størrelse. Der blev plantet vegetation fra Danmarks vestkyst, så det nogle steder ser ud som om man går ved Vesterhavet, men også 200.000 buske og træer, så det andre steder ser ud som om man går i en meget stor kyst-park.
På vandreturen ser vi de forskellige dele af området, fra kunstmuseet Arken til de privilegerede huse ud til naturen, fra lystbådehavne over klitter, indsøer og til vandkanten. Samtidigt er det også en rejse gennem fire kommuner og to regioner og et spændende perspektiv på Storkøbenhavn.
Guidningen kan skrues lidt op eller ned, men glæd jer til en dejlig vandretur i naturen med kulturelle indslag som Henry Heerups skulpturer – og hvem ved, måske en vældig trold, der bor under en bro.
Undervejs er der mulighed for at nyde frokost (medbragt eller købt).
Husk praktisk tøj og fodtøj. Turens længde og rute kan justeres efter behov.
-
København, byen med de mange tårne
På gåture vil du nyde de mange flotte tårne og bygninger.
-
Christianshavns arkitektoniske vidundere
Udforsk Christianshavns blanding af historiske kanaler og moderne design. Oplev århundreders arkitektur på en engagerende byvandring
-
Det var på Frederiksberg
Grønne områder, teatre, cafeer, værtshuse, smukke alleer. Frederiksberg har det hele. Historierne fortjener at blive fortalt
-
Nørrebro – stærk forskellighed og kampgejst
Byvandring på hippe Nørrebro med lugten af hvidløg, lyden af den nyeste musik, friske solbriller og masser af cykler
-
Søren Kierkegaards København
Filosoffen Søren Kierkegaard er født i København og boede her hele livet. Derfor kan vi guide en spændende byvandring med fokus på både Søren Kierkegaard og 1800 tallets København.
Denne byvandring i København er med fokus på Kierkegaard og den by, som han stort set aldrig forlod i sit liv. På denne guidede tur vil vi følge i Søren Kierkegaards fodspor og blandt andet se hvor han blev født, døbt, konfirmeret, gik i skole og studerede. Kierkegaard boede på et par håndfulde adresser i Guldalderens København, og vi kommer forbi de fleste af dem.
Søren Kierkegaard var og er en vigtig tænker og personlighed i Danmarkshistorien, og hans tanker om eksistens har påvirket religion, filosofi og psykologi.
På denne byvandring vil vi opleve Søren Kierkegaard som person, samt lære mere om 1800-tallets, og dermed Guldalderens, København.
-
Københavns ældste aktive kirkegårde
Smuk og spændende tur på Københavns ældste aktive kirkegårde, Garnisons- og Holmens kirkegårde, begge smukke parkområder
-
1864 – fortalt på gravens rand
Gå gennem historien om krigen i 1864, fortalt ved gravene af dem, der var med. Både soldater, generaler, kulturpersoner og politikere
-
Oplev fremtiden for Urban Living i Nordhavn
Tag med på en rundtur i Københavns pulserende nyeste kvarter, hvor historiske siloer møder banebrydende bæredygtige løsninger