Byvandring på Sjælland og øerne
Her ser du vores forskellige guidet byvandringer på Sjælland og Lolland-Falster
xx xx xxx
// List ?>-
- Sortering:
-
Vandretur gennem skov, mose og sti. Fra Skodsborg til Vedbæk
Vi vandrer i bøgeskov, rundt om Bøllemosen, ned ad Grisestien og gennem Trørød hegn fra Skodsborg til Vedbæk. Dejlig tur, med tilpas og afvekslende historie og fortællinger. Der er et par fortælle stop, så husk termokanden.
Hør om Skodsborg med 1700 tallets lyststeder, hvor området tiltrak det bedre borgerskab fra København, der anlagde landsteder og senere sanatorium. Vi går rundt om Bøllemosen, hvor fattigfolk gravede tørv i 1800 tallet og den kødædende plante Soldug vokser.
Inden vi fortsætter ad Grisestien, vil vi sætte os i læ for vejret og lytte til historie og fortællinger fra området. Derefter skal vi ud på Grisestien, hvor der var jernbane i starten af 1900 tallet til Frydenlundslot, hvor Caroline Mathilde og Struense mødtes.
Videre igennem vikingernes Trørød Hegn med gravhøjene og stop på toppen af bakken, inden vi vandrer forbi Vedbæk Fodboldklub, hvor landsholdet holdt samling inden landskampe, da jeg var barn…
Vi slutter ved Vedbæk Station, hvorfra der går tog retur. Du kan også på egen hånd udforske Vedbæk med havn og café.
-
I Carlsbergs fodspor – indflydelsen på København
Om du er til øl eller ej, så vil den gribende historie om Carlsberg og J. C. Jacobsens indflydelse på byen og dens kulturliv fascinere
-
Trelleborg, Harald Blåtand og vikingetiden
Vilde vikinger, Trelleborg og oprettelsen af Danmark. Hør historien om vikingerne på guidet rundvisning på vikingeborgen Trelleborg
-
Korsør rundt
Vidste du at Korsør var en vigtig by for Danmarks konger? Og at den også huser verdens ældste biograf. Lær mere på byvandring
-
Vikinge-vandretur fra Lejre til Roskilde
Kom med på en vandretur og oplev oldtidslandskab hvor de første vikingekonger bosatte sig. Smuk natur og gode historier
-
Vikinger i København, Lejre, Roskilde
Noget af det, folk forbinder mest med Danmarks fortid, er de blodtørstige vikingekrigere, vi kender fra film og fiktion. Sandheden er ofte mere mærkelig end fiktionen, og en guidet tur vil vise dig, hvem vikingerne virkelig var, og hvad sandheden bag historierne er.
Turen begynder på Nationalmuseet i København, hvor nogle af verdens vigtigste skatte fra vikingetiden er bevaret. Vi kører derefter til en rekonstrueret vikingelandsby i den vestlige del af København, hvor du vil møde "levende vikinger" og lære, hvordan vikingerne levede.
Fra vikingernes landsby kører vi til monumenterne ved Lejre, det royale vikingecentrum, hvor Heorot-hallen fra digtet Beowulf ligger.
Vi slutter turen ved bredden af Roskilde fjord ved Vikingeskibsmuseet. En guidet tur som er en god aktivitet for grupper med interesse for Danmarks historie og vikinger.
-
Vandretur ved Stevns Klint, Verdensarv
Mærk historiens vingesus. Se hvorfor mennesket nu hersker på jorden og ikke dinosaurerne. Lærerig guidet vandring ved Stevns Klint
-
Frederiksberg spadseretur
Frederiksberg har tiltrukket kendte og kongelige siden 1600-tallet. Find ud af hvorfor på en guidet tur i og omkring Frederiksberg Have
-
Nørrebro før og nu
Nørrebro rummer alt fra byfornyede gårdmiljøer til kirkegårde og gourmetrestauranter. Hør om og oplev bydelens store forvandling
-
Parker og militære anlæg i city
Oplev Københavns gamle fæstningsværker, og bliv transporteret til en tid med krudt, kugler og dramatik
-
Ny og gammel arkitektur i København
København er kendt for sine mange smukke tårne og spir, sin over 40 km lange havnefront og sine smukke ældre bygninger.
Byvandringen er en arkitektur-tur, hvor I får en introduktion til byens udvikling fra lille middelalderby til metropol. Vi skal blandt andet se på et af byens første højhuse, se byens ældste gade og høre om de enorme forandringer havnefronten gennemgår i disse år.
Men vi kan også lægge flere timer på ved for eksempel at tage ud til Ørestaden eller Sluseholmen for at se på byens allernyeste beboelseskvarterer. Det finder vi ud af i fællesskab.
-
Vandring på Vestvolden
Vi følger den nyrestaurerede vold lidt over halvvejen og lader naturen og kulturhistorien gå hånd i hånd
-
Vikinge-cykeltur – fra Lejre til Roskilde
Kom med på en dejlig cykeltur og oplev et vikingelandskab med masser af fortællinger undervejs fra Lejre til Roskilde
-
Vandretur i nordlige ende af Dyrehaven
På en dejlig vandretur går vi på jagt efter spiselige svampe og især svampe med medicinsk anvendelse – alt fra the til mad
-
Det nyklassicistiske København – spor i arkitekturen
En byvandring i København med fokus på smukke bygninger, som man let kan overse, fordi butikker og mennesker fanger ens blik
-
Spiselige planter langs Roskilde Fjord
Boserup Skov er en af Danmarks smukkeste skove om foråret. Kendt fra Gustav Wieds roman "Knagsted".
Anemoner, lærkesporer og ikke mindst en lang række spiselige planter breder sig i skovbunden.
Skoven er kendt som én af landets bedste morkelskove. Langs fjorden vokser lægekokleare og Strandtrehage. Ude i vandet forskellige tangarter. Vi finder dem, smager og samler og finder ud af, hvordan vi kan bruge dem hjemme i vores eget køkken.
Hør, hvorfor også kineserne begynder at interessere sig for Det Ny Nordiske Køkken. Hvis I har lyst, kan I fortsætte skovturen med grill i skoven, et bad i fjorden og overnatning i shelter.
Fortællingen om Boserup Skovs dramatiske historie og nutidens måde at pleje den på er en del af turen.
Medbring madpakke og noget af drikke til turen.
-
H.C. Andersens København
Lær København at kende, fortalt igennem eventyrdigteren H.C. Andersens øjne!
-
"Den danske pige" Hollywood film optaget i København
Guidet tur om karaktererne i filmen "Den danske pige". Hør historien og se stederne for optagelserne
-
De jødiske danskere – bustur fra København til Gilleleje
400 års dansk-jødisk historie fortalt på 70 km. Vidende guide med stor indsigt
-
Oktober 1943 – Jødernes flugt via Gilleleje
Hør historien og jødernes flugtrute og oplev byen på toppen af Sjælland på en tre timers bus- og gåtur fra København og retur
-
Vesterbro, slagterboderne, Carlsberg og de nye arbejderkvarterer
Byvandring i København. Den gamle Vesterport nedrives og byen vokser ud ad Vesterbrogade. Det besluttes af bystyret, at al slagtning skal foregå kontrolleret og i slagterhuse.
Derfor lukkes boderne ved Trommesalen og den Brune Kødby bygges. Området udbygges og livet er ikke kedeligt, men barskt! Fruentimmere og brændevin er der nok af!
Vi mødes til byvandring på Vesterbros Torv og starter med at høre om det område, vi skal gå rundt i. Byvandringen går gennem Istedgade, gennem Skydebanen, Vesterbrogade og Vester Fælledvej og slutter ved Carlsberg.
Undervejs går vi ind i gårde og kigger, får udpeget ting og slutter efter at have gået gennem Humlebyen ved Elefantporten på Carlsberg, hvor vi skal høre lidt om, hvorfor det var netop her, bryggeriet blev bygget.
-
Fra stormagt til afmagt – Nakskovs blodige belejring i 1659
Fortællingen om Nakskovs blodige belejring under svenskekrigen, krigen der førte Danmark fra stormagt til afmagt
-
Byen med de mange tårne
Mød københavnerne på en byvandring rundt i byen, hvor du også vil opleve byens fortid. En tur der giver et allround indtryk af byen
-
Spændende byvandring i Slagelse – før og nu
Hyggelig byvandring i det indre Slagelse. Hør om byens liv før og nu, Sankt Mikkels Kirke, der er en af Danmarks ældste og Antvorskov
-
Vandretur fra Rådvad Kro til Tårbæk Havn
En pragtfuld vandretur. Uanset årstiden møder vi hjorte og golfspillere, udsigter fra Eremitagen og Øresunds havluft i Tårbæk
-
Kongernes København – på cykel og til fods
Denne byvandring og guidet tur på cykel viser jer Københavns vigtigste, klassiske seværdigheder og bringer jer tæt på de monarker, der satte de største præg på byen. Vi cykler til det, vi kan, og går til resten.
Vi spadserer fra Den Lille Havfrue forbi Kastellet til Gefion-springvandet, og vi kører langs de gamle volde, som markerede byens grænser i Middelalderen. Vi kommer tæt på den rige arv fra Christian IV's 1600-tals København, for eksempel sømændenes lejligheder i Nyboder, Rosenborg Slot og Rundetårn. Byvandringen kan inkludere et besøg på det idylliske Rosenborg Slot, som huser samlingen fra Oldenborg-regenterne.
Vi skal til Amalienborg Slotsplads og se Livgardens vagtskifte; den personlige livgarde, der blev indført af Frederik III som Danmarks første dansk-talende regiment. Slottet er Dronning Margrethes og kronprinseparrets vinterresidens, men blev oprindeligt planlagt af Frederik V i 1700-tallet som embedsmandsboliger og er perlen i det aristokratiske kvarter, han opkaldte efter sig selv; Frederiksstaden.
Derefter en spadseretur langs kanalen i Nyhavn, gravet af svenske krigsfanger i det 17. århundrede. Stedet var længe et af byens skumle kvarterer, men er i dag et af de mest maleriske og populære steder i København, fyldt med cafeer og små restauranter. H.C. Andersen elskede Nyhavn, og ind imellem sine mange udlandsrejser nåede han at bo i tre forskellige huse her.
Vi krydser den usynlige grænse til den middelalderlige del af byen og stopper ved Christiansborg Slot, hvor i århundredernes løb, fem slotte er fulgt efter hinanden, og hvor Folketinget i dag holder til. Vi går ned under den nuværende bygning for at se ruinerne af de to første slotte; nemlig Københavns grundlægger Biskop Absalons Slot fra det 12. århundrede samt Københavns Slot, der erstattede det i det 14. århundrede.
Efter en tur omkring Københavns Rådhus stopper vi ved Vor Frue Kirke, og oplever her en stemning af dansk Guldalder. Kirken, som er Københavns domkirke, rummer nogle af billedhuggeren Bertel Thorvaldsens bedste arbejder – blandt andet hans store Kristusfigur. Kvarteret omkring kirken var filosoffen Søren Kierkegaards; han tilbragte hele sit liv her.
Som afslutning på turen bestiger vi spiralgangen på Chrisitan IVs Rundetårn.
Der kan forekomme ændringer i rækkefølgen på grund af gudstjenester i Vor Frue Kirke. Programmet kan også justeres efter ønske.
-
Cool Nørrebro
Vi begynder ved Torvehallerne, hvor vi mødes til en tur igennem det nye cool og multikulturelle Nørrebro. Masser af historier undervejs
-
København for begyndere
Lad dine venner og familie få en fornemmelse af og viden om de mange muligheder, der er for at opleve Danmarks hovedstad
-
Møns Klint. Danmarks dannelse, store gletschere
Smukke Møns Klint fortæller historien om Danmarks dannelse, fossiler på stranden og gletschere i sidste istid. Dejlig tur langs kysten
-
På tidsrejse i Køge
En byvandring i charmerende gamle Køge, som byder på gamle huse, historier om indbyggere og en enkelt spøgelseshistorie
-
Danmark som Design-nation
Guidet tur om Danmark som designnation. De store gamle mestre som Kaare Klint og Mogens Koch fostrer i 1920'erne og 1930'erne ideen om det funktionelle design og design til alle. Det lykkes ikke på dette tidspunkt, men udviklingen fortsætter efter 2. verdenskrig med FDB møbler og Børge Mogensen.
Vi ser nærmere på de forskellige elementer indenfor designprocessen som samarbejdet mellem snedker, møbelarkitekt og producent, som det ses mellem Rud. Rasmussens Snedkerier og Kaare Klint og mellem Carl Hansen & Søn og H.J. Wegner. Her taler vi blandt andet om vigtigheden af sammenhæng mellem design og business.
Vi starter på Designmuseum Danmark og går derefter til Carl Hansen & Søn, Bredgade.
-
Rundt om danmarkshistorien i Boserup skov
Vandretur ved Roskilde Fjord. Hør om madvaner, Roskildebispens besiddelser, vilde spiselige urter og om at passe på levende landskaber
-
Klassicisme, Evighedens Arkitektur i København
Den evige stilart, klassicismen, og dens københavnske palæer og kirker. Byvandring med en engageret guide
-
Spiselige urter langs Kalveboderne
Tag med på urtetur på cykel langs Kalveboderne i København. Jeg viser vej til spiselige urter og bær og fortæller om madtraditioner
-
Tre Slotte i Kongernes Nordsjælland
Guidet bustur fra København til tre perler i Nordsjælland: Kronborg Slot, Fredensborg Slot og Frederiksborg Slot
-
Story Trail på Nørrebro, verdens bedste bydel
Magasinet Time Out kårede i 2022 Nørrebro til verdens hippeste bydel. Bydelen vrimler da også med smarte caféer, hipstere, restauranter, designerbutikker, mikrobryggerier.
Alligevel er der i Danmark meget blandede holdninger til Nørrebro. Bydelen er nemlig også kendt som arnested for bandekrig og socialt belastede boligbyggerier og nogle områder står på ghettolisten. Et Story Trail om verdens mangfoldighed og de brudflader, der som en skygge følger den mangfoldighed.
Kontrasterne er lysende klare.
Det er en bydel, som rummer de fleste af de etniske minoriteter, vi har i Danmark, og et af de områder hvor de kulturelle og sociale skel, vi har i Danmark, opleves mest tydeligt. Man oplever Nørrebros indre skel stærkest, ved at gå fra den gentrificerede "pæne" og stort set rent etnisk danske side af Nørrebrogade op mod fælledparken og Østerbro og til den meget mere etnisk og socialt diverse "farlige" anden side. Der bor indvandrerne.
Story Trailen starter på Sankt Hans Torv.
Vi starter på den "pæne" side af Nørrebrogade, på Sankt Hans Torv, hvor Story Trailen bliver forklaret, hvorefter grupperne bliver lavet og opgaverne fordelt. Herfra går turen igennem Elmegade med dens cafeer, designerbutikker og sushi restauranter. Herefter krydser turen over til den "farlige" del af Nørrebro (Det er absolut sikkert at færdes i området), der i pressen ofte er blevet kaldt "den sorte firkant". Vi går ned af den livlige Blågårdsgade til Blågårdsplads, som har været centrum for nogle af de værste bandekonflikter, dengang det var Blågårds Plads (BGP) mod Værebros Hårde Kerne – som senere blev til Loyal To Familia mod Satudarah.
Herfra går turen gennem de sociale boligbyggerier og over til gaden som i folkemunde bliver kaldt "lille Somalia", fordi der på Griffenfeldsgade er en tæt koncentration af indvandrere fra Somalia og Etiopien, og deres butikker og restauranter fylder meget i gadebilledet. Vi slutter turen i Folkets park, som i sig selv er et perfekt billede på den diversitet og samtidig splittelse, som eksisterer på Nørrebro. Her spiser den kreative klasse japansk udon suppe med en Mikkeller øl, og unge mennesker nyder livet på hipster cafeerne og i parken. Her er boligpriserne skudt mange millioner i vejret i de sidste år.
Global ulighed bliver synlig på få kvadratmeter.
Parken er også hjemsted for illegale afrikanske immigranter, som samler de unge menneskers flasker og forsøger at sende penge hjem til deres familier. De må ikke længere sove i de danske herberger, så mange af dem sover i parken, for eksempel under det bordtennisbord som hipsterne bruger om dagen. Der er også et shelter, hvor Romaerne og andre hjemløse (fra EU) kommer og sover, og så har parken været et af tilholdsstederne for LTF banden, indtil denne blev forbudt.
Indvandring og Integration: kultursammenstød eller berigelse?
Denne Story Trail sigter mod at skabe debat om
hvad skyldes de integrationsproblemer, vi ser på Nørrebro, blandt andet i form af bandekonflikter?
hvad skaber generelt vellykket eller fejlslagen integration?
vi hører mest om problemer, men hvordan går det egentligt med integrationen?
hvad betyder den gentrificering, som har fundet sted i det gamle arbejderkvarter Nørrebro, for beboerne i kvarteret?
-
Det jødiske København
En byvandring gennem København, hvor jeg vil fortælle historien om det jødiske samfund i Danmark, med museum, Synagoge og kirkegård
-
Det tidligste København, arkæologisk rejse
En byvandring gennem det tidligste København er en arkæologisk rejse i vikingetid og middelalder. Jeg gør arkæologien levende
-
Søren Kierkegaards København
2013 var 200 års jubilæum for Søren Kierkegaards fødsel. Lær filosofen bedre at kende på informativ byvandring i København
-
Englandskrigene og København
Spændende vandretur i København, hvor vi ser hvor de mest dramatiske begivenheder under Englandskrigene fandt sted
-
Frederiksstaden med palæerne
På denne byvandring viser jeg dig nogle af de smukke palæer i Frederiksstaden. Vi starter turen i Palæ-garagerne på Dronningens Tværgade, så vi kan betragte området lidt fra oven.
Vel nede fra garageanlægget ser vi det første palæ, Moltkes. Derfra går vi til det tidligere Frederiks hospital, i dag Kunstindustrimuseet, Odd Fellow Palæet og Dehns Palæ, som er genopført efter branden i 2010 og Bernstorffs Palæ.
Vi går over til Frederikskirken, kigger indenfor og jeg fortæller om kirkens omtumlede historie. Når vi har betragtet aksen ned mod rytterstatuen, går vi til slotspladsen og ser de fire store palæer, som i dag udgør Amalienborg Slot.
Derfra går vi ad Amaliegade til Det Gule Palæ og slutter turen ved Lindecrones Palæ på hjørnet af Bredgade og Sankt Annæ Plads, som adskiller sig fra de øvrige palæer ved at være bygget af kridtsten.
-
Sorø byvandring
Munke, kostskoleelever, letlevende damer og fantastisk natur. Byvandring i Sorø, der blev grundlagt i 1142 af Absalons far, Asser Rig
-
Roskilde Domkirke – Danmarks vugge
Roskilde Domkirke – mere end 1000 års historie
-
Vandretur i Korsørs smukke natur
Tag med mig på vandring gennem skov og enge, langs sø, strand og Storebæltskysten med den flotte bro som kulisse
-
Øresundstur med bus – højdepunkter i regionen
På denne Øresundstur, ser vi Københavns vigtigste seværdigheder, for bagefter at køre ad Øresundsbroen til Malmø og Lund i Sverige
-
Det var på Frederiksberg
Fredriksberg, omringet af Københavns kommune, og dog sig selv. Det har den altid været, ligefra det var landsbyen Solbjerg, som Absalon gav til Roskildebispen. Det fremgår af mindebrøndene på Frederiksberg Runddel, hvor byvandringen starter.
På Frederiksberg Runddel fortæller jeg om det område, vi står midt i, vi går på besøg i Frederiksberg kirke hvor jeg fortæller historien om, hvorfor den blev bygget her midt i Københavnernes forlystelseskvarter.
Vi fortsætter gennem Hollænderbyen over til Andedammen og går gennem Frederiksberg Have op til slottet, derfra til Cisternerne og over til Bakkehuset. Vi går tilbage til Frederiksberg Allé og gennem teaterkvarteret tilbage til Frederiksberg Runddel. Undervejs fortæller jeg historierne, om det vi ser.
-
Danmarkshistorien fortalt på byvandring i hovedstaden
Danmarkshistorien fortalt på byvandring i det historiske København. Vi starter på Slotsholmen, magtens centrum
-
Fredensborg slotspark – en køretur fra København
Oplev den storslåede Fredensborg Slotshave som nu er genskabt i al sin fordums pragt, om de mennesker der skabte den og deres historie
-
Vikingeskibe og kongegrave – UNESCO verdensarv i Roskilde
Kom tæt på dansk vikingekultur og den danske kongelige historie gennem tusind år
-
Nørrebros bedste ølbarer
Lær Nørrebro at kende gennem øllet. Vi besøger fire af de bedste ølbarer og går i ølskole
-
Guidet vandretur i Dyrehaven
Om ikke før, så er der helt sikkert hjorte-garanti her på sletten ved ikke bare Danmarks, men Skandinaviens ældste golfklub. Er det klart vejr, kan vi se helt til Sverige.
Vi går fra Klampenborg Station til "Ulvedalene", som hvert 3. år lægger kulisser til friluftsteater. Derfra går vi tilbage gennem skoven til Klampenborg Station. Vi kan gå en kort omvej for at komme forbi forlystelsesstedet Bakken.
Vidste du, at der fandtes en helbredende kilde i Dyrehaven, der gav kraft og styrke! At der har været over 200 knejper på samme tid.
Dyrehaven er et populært udflugtsmål, og der er altid mange friluftsaktiviteter i gang. Det er muligt at hyre kapervogne, hvis man gerne vil opleve skoven fra en hestetrukken vogn, de skal dog bookes og betales på forhånd, så det hjælper vi naturligvis med.
Stierne er dels grusveje, dels skovveje, som kan være ujævne.
-
Ølvandring i det gamle København-smagsprøver byens bedste øl
Smag på det gode øl i København på byens bedste ølbarer – og hør fortællingen om dansk øls interessante historie fortalt af ølkender
-
Københavns ældste aktive kirkegårde
Smuk og spændende tur på Københavns ældste aktive kirkegårde, Garnisons- og Holmens kirkegårde, begge smukke parkområder
-
Nordeuropas største Renæssanceslot – Kronborg
Vilde udgravninger, kærlighedshistorier og krige inde bag Kronborgs mure. Det oplever du på en guidet rundvisning med engageret guide
-
Det skønne Gilleleje – havneby med charme
Oplev min by Gilleleje. Frokost på havnen, en historisk gåtur og kirken, hvor danske jøder skjulte sig, før de blev smuglet til Sverige
-
Køge Bugt Strandpark – vandretur gennem Københavns sydlige "Riviera"
Skøn vandretur Køge Bugt Strandpark, Sydkystens Riviera eller Guldkysten – kært barn har mange navne.
Strandparken i nordenden af Køge Bugt blev indviet i 1980 som et nyt, menneskeskabt kystområde, der skulle beskytte Københavns sydlige forstæder mod oversvømmelse, og være et naturområde, der kunne matche og måle sig med naturområderne i Nordsjælland.
Under processen blev kystlinien flyttet 6-700 meter længere ud, og området blev pumpet fyldt med sand i præcis den rigtige størrelse. Der blev plantet vegetation fra Danmarks vestkyst, så det nogle steder ser ud som om man går ved Vesterhavet, men også 200.000 buske og træer, så det andre steder ser ud som om man går i en meget stor kyst-park.
På vandreturen ser vi de forskellige dele af området, fra kunstmuseet Arken til de privilegerede huse ud til naturen, fra lystbådehavne over klitter, indsøer og til vandkanten. Samtidigt er det også en rejse gennem fire kommuner og to regioner og et spændende perspektiv på Storkøbenhavn.
Guidningen kan skrues lidt op eller ned, men glæd jer til en dejlig vandretur i naturen med kulturelle indslag som Henry Heerups skulpturer – og hvem ved, måske en vældig trold, der bor under en bro.
Undervejs er der mulighed for at nyde frokost (medbragt eller købt).
Husk praktisk tøj og fodtøj. Turens længde og rute kan justeres efter behov.
-
En hyggelig gåtur gennem Københavns historie
En hyggelig byvandring, der begynder der, hvor København har sin oprindelse. Siden er der sket en del. Muntre historier undervejs
-
Øl på Vesterbro
Fra Carlsberg til ultra-hippe små bryggerier. Og oplev Københavns måske mest mangfoldige bydel, Vesterbro og smag dig frem
-
Byens bedste ølbarer
Kom helt ind i øllet og ølrevolutionen, mens du besøger de bedste ølbarer i det gamle København. Din guide er ølekspert
-
Oplev Guldalderens København
Byvandring i H.C. Andersens, Kierkegaards og Grundtvigs København. Guldalderen, en markant periode i dansk kulturliv
-
Balladen om en magiker – byvandring i København
Der er sjældent roligt i København. Det var der heller ikke i 1781, da tryllekunstneren Josef Pinetti kom til byen for at underholde både kongehus og københavnere.
Pienetti kom til at fornærme en de ærlige borgere på en billiardsalon, og det udviklede sig til et sandt gadeslagsmål mellem pøbel og myndigheder. Det gik helt galt, da tumulten spredte ind over Højbro og til Københavs slot, for så blandede vagterne på slotspladsen sig også, og de var på pøblens side.
Historien om den herrens dag i september 1781 giver et glimrende og ret morsomt tidsbillede af København på den tid, hvor vi både møder en klodset politimester, hidsige vægtere, en fornærmet pøbel, og arrogante adelsmænd, som i hvert fald ikke vil tage ordrer fra vægtere og politiet. -
Mindelunden og Ryvangens naturpark
Spændende og naturskøn vandring gennem først Mindelunden og bagefter i den tilstødende naturpark
-
Fortælling om to katedraler. Bus fra København til Roskilde og Lund
Besøg de to vidunderlige katedraler på hver sin side af Øresund, Roskilde og Lund. Vi kører med bus fra København eller et andet sted
-
Gys og gru i indre København
Tag med på byvandring i København og hør om bødler, natmænd og den sorte død – Pesten!
-
En kærlighedsvandring i København
Tag med på en byvandring i kærlighedens navn og hør om traditioner, kærlighedsfortællinger og bryllupper gennem tiden! Også de royale
-
Oplev det smukke Frederiksborg Slot
Levende fortælling om Frederiksborg Slot i Hillerød
Hør den spændende historie om Frederiksborg Slot, der i dag rummer Nationalhistoriske Museum. Lad mig vise dig rundt på slottet, hvor du sammen med mig, via slottets pragtfulde interiør og portrætter, oplever 500 års Danmarkshistorie.
Vores tur slutter i Frederiksborg Slots flotte barokke parkanlæg.
-
Hekseruten i Slagelse
En byvandring der tager dig med til Slagelse på heksejagternes tid. Dengang, da Slagelse var fuld af magi og overtro
-
Christianshavns volde
Tæt på indre by ligger disse gamle fæstningsvolde, som dagligt nydes af aktive friluftsmennesker. Guidet vandretur
-
Roskilde, Danmarks første hovedstad
Oplev Vikingernes Roskilde i selskab med en vidende guide. Roskilde Domkirke og Vikingeskibshallen indgår i turen – med bus eller bil
-
Heksene, Kaptajnen og prinsessen
Jeg fortæller en konkret historie om hekse i København. Vi går fra sted til sted og oplever den på byvandring i Københavns gamle gader
-
Københavns kultur- og socialhistorie
Oplev det indre København med nye øjne på byvandring, hvor du får en indføring i Københavns kultur- og socialhistorie.
- Hvorfor ser byen ud, som den gør i dag?
- Hvad ligger til grund for mange af de besynderlige gadenavne, vi møder, eksempelvis Vimmelskaftet, Kattesundet og Magstræde?
- Hvem boede i byen og hvordan så byen ud, da voldene stadig eksisterede?
- Hvor holdt de forskellige håndværkslaug til?
og meget mere!
Byvandringen går gennem byens gamle brostensbelagte gader og fokuserer blandt andet på Københavns Universitet, Vor Frue Kirke og Plads, området omkring Gammel Strand samt eksempler på typiske ildebrandshuse fra 1700 tallet, gemte smutveje samt baggårde med kig til fantastiske byggerier fra 1600 tallet.
På byvandringen kigger vi lige så meget op som ned for at se mange af de smukke detaljer og historiske kilder, som gemmer sig i byen.
Velkommen på en byvandring, hvor du vil se København med nye øjne!
Denne byvandring kan med fordel kombineres med turen Havnefronten, Frederiksstaden, Kastellet og Nyboder
-
Kongelige København – Rosenborg, kronjuveler og Amalienborg
Oplev kongelige København på byvandring med besøg på Rosenborg. Vi besøger kronjuvelerne og ser, hvordan konger og dronninger boede
-
Byvandring i Roskilde
Roskilde – en rejse tilbage til middelalderen, men ikke kun det. Kirker, kongegrave og den smukke by
-
Fredensborg Slotspark
Se Dronningens sommerresidens og den fantastiske park. Og du får insiderhistorierne fra min tid i livgarden i tilgift
-
Københavnske highlights
Den lille havfrue, Amalienborg, Nyhavn og Slotsholmen og meget mere af København. Oplev de største highlights på én byvandring
-
Vikinger og Valdemarer i Vordingborg
En dejlig tur med bus eller bil til Vikingetidens og Middelalderens Vordingborg.
Tag på tur til Vordingborg sammen og besøg ruinterrænet med rester af Middelalderens borge. Her finder du det berømte Gåsetårn. Jeg fortæller om Vordingborg og området i Vikingetiden. Og jeg giver jer historierne om Middelalderens tre Valdemar-konger og deres borge, hvorfra de regerede området og landet. Det kan også være, I gerne vil besøge byens flotte, gamle kirke.
Jeg møder jer gerne et andet sted i Danmark, for eksempel København og fortæller hele vejen i bussen til Vordingborg. På vejen kan vi aflægge et besøg ved den nyfundne ringborg Vikingeborgen ved Køge. Eller vi kan køre forbi Næstved og gå en tur i byens smukke kerne fra Middelalderen.
Besøget i Vordingborg kombinerer byvandring og museumsbesøg.
-
Stanken af komøg blandede sig med det bedre borgerskab
Hør historien om, hvorfor det bogstavelig talt drev med møg nedad væggene hos københavnerne!
-
Nørrebro – engang et arbejderkvarter
Oplev arbejderens Nørrebro, multi-etniske Nørrebro, Assistens Kirkegård, sidste hvilested for blandt andre H.C. Andersen og Kierkegaard
-
På cykel gennem Københavns arkitektur
Oplev byplanlægning og ny arkitektur på cykeltur i København. Hør hvordan udenlandske og danske arkitekter har sat sit præg og hvorfor
-
Gader, stræder og torve i København. Navne fortæller historie
Hyskenstræde, Naboløs, Kjødmangergade, Krystalgade… alle sigende gadenavne, der vidner om funktioner og aktiviteter i gaderne
-
Holmen – Flådens område, der har fået nyt liv
Fra papirøen til Ny-holm
Vi ser på de gamle militære bygninger, som har fundet nyt liv i dag.
Vi ser på kanonbådsskurene og de hyggelige små gemmesteder på vej til Nyholm, hvor der stadig saluteres morgen og aften for Rigets Flag.
Jeg fortæller om de dramatiske begivenheder under besættelsen, hvor den danske flåde sænkede sig selv i 1943 og selvfølgelig om Slaget på Reden i 1801.
Det er muligt at sejle over med de gule færger til Nordre Toldbod med Kastellet og Amalienborg rundt om hjørnet. Man kan også sejle tilbage til Nyhavn.
-
Hekseruten i Næstved
Byvandringen tager dig med til 1600 tallets Næstved. Her møder du de kvinder, der blev kaldt hekse og hører om den magi, de brugte
-
Dansk design – fortid, nutid, fremtid
Vi taler om international inspiration, påvirkning, begrebet demokratisk design, det design-DNA som Danmark er kendt for internationalt
-
København. Middelalderbyen og hvor Absalon byggede
Gå med i Absalons fodspor og hør om Københavns udvikling fra fiskerby til en by med indflydelse
-
Slavenation Danmark
Se og hør historien om Danmarks kolonitid og især om handlen med slaver. Jeg viser jer sporene i København. Overraskende historier
-
Københavns Slot, Christiansborg, magtens centrum – en tur gennem 900 år
Christiansborg: Dronningens repræsentationssale, Statsministeriet, Folketinget
I 1157 skænkede Valdemar den Store fiskerbyen Havn med opland til sin fosterbror, Roskildebiskoppen Absalon. Absalon byggede straks en borg lidt ude i vandet – og vi begynder med at se på ruinerne af denne borg, for murene står der stadig, dybt under det nuværende Christiansborg og slotspladsen.
Derefter går vi rundt på Slotsholmen for at få et idé om den kunstige ø, hvorpå Absalons og Københavns slot var blevet opført. I begyndelsen af 1400-tallet blev København rigets hovedstad og slottet blev magtcentrum for Kalmarunionen af Danmark, Norge (incl. Grønland og Island) og Sverige-Finland.
I 1733 blev slottet ombygget til et drømmeagtigt barokslot, som imidlertid delvis nedbrændte i 1794. Slottet blev genopført i klassicistisk stil af C. F. Hansen i 1828, hvoraf Slotskirken endnu står, mens midterfløjene brændte atter i 1884. Den nuværende midterfløje blev indviet i 1928.
Vi går ind og ser på H.M. Dronningens repræsentationssale og tronsalen, som er åbne, når Hendes Majestæt ikke anvender dem. Her gennemgår vi hele slottets og rigets historie, ikke mindst assisteret af de spændende gobeliner.
Hvis tiden tillader det, ser vi også Slotskirken.
Turen begynder og slutter i Den indre Slotsgård.
-
Vandretur – fra vikinger til Karen Blixens baghave
Dejlig vandretur fra Vedbæk Station til Trørød Hegn, på Caroline Mathildestien, ind i Folehaven for at slutte i Karen Blixens baghave
-
Kontraster i Københavns Sydhavn
Kom med på cykel ud til vandet og oplev et alternativt og kontrastfuldt Sydhavn
-
Besøg Reersø – halvøen der ligger på Vestsjælland ud til Storebælt
Oplev den idylliske halvø og by, Reersø, kendt for sine haleløse katte, betagende gamle bindingsværkshuse og spændende historie
-
Oplev Køge omegns landskaber
Det er hovedsageligt kolde istider og varme subtropiske tider, der har skabt nutidens landskab i tempererede Danmark. Se selv
-
1864 – fortalt på gravens rand
Mød generalen der vandt en krig med et tilbagetog. Mød generalen, der tabte alt med et tilbagetog. Mød den svenske frivillige, der mødte den værste skæbne og mød den eneste sømand, der faldt i stormen på Dybbøl. Mød politikeren der udtalte slagordet, "Danmark til Ejderen!" og politikeren, der tabte slaget ved forhandlingsbordet i London.
De Slesvigske Krige foregik langt fra København, men på de to ældste aktive kirkegårde i København – Garnisons og Holmens kirkegårde på Østerbro – ligger mange beslutningstagere bag krigene og de soldater der deltog begravet. Der er flere grunde til at soldaterne ligger der. Mens kampene foregik sejlede skibe med sårede til København, hvor de ankom til Langelinie. Ikke alle kom levende fra borde, men endte i jorden i København. Og det er faktisk en hel del, der er begravet her. For eksempel er der på Garnisons Kirkegård en fællesgrav med ikke mindre end 226 soldater fra 1864, og de er ikke de eneste.
Byvandringen foregår på Garnisons Kirkegård og Holmens Kirkegård. De ligger på hver sin side af Dag Hammerskjölds Allé tæt ved Østerport Station. Turen egner sig også godt til skoleklasser og andre, der arbejder med emnet. Turen fortæller en kronologisk fortælling om krigen i 1864 og kan måske kaste mere lys eller finde andre vinkler til forståelsen af en af de mest skæbnesvangre krige, der har formet den danske måde at tænke på den dag i dag.
-
Oplev Nordsjællands slotte på køretur
Oplev de enestående nordsjællandske slotte på guidet bustur rundt i Kongernes Nordsjælland. Smuk natur, varierede slotte. Dejlig dag
-
Christian den 4. og hans bygningsværker, byen får vokseværk
Christian den 4. – en af Danmarkshistoriens største entreprenører. Hør historien om og se nogle af hans flotte bygningsværker
-
Øl i København
Oplev en central del af København, hør om dansk ølkultur, mikrobryggerier og besøg steder med rigtigt god øl – og smag dig frem
-
Orientalske fodspor i København
Hvor dansk er København egentlig? Tag med på guidet byvandring og oplev et anderledes København med inspiration fra de danske kolonier
-
Stevns Klint – unik berømt lokalitet udpeget som Verdensarv
Oplev på nærmeste hånd stedet, hvor vi kan se konkrete spor fra dinosaurernes tid. En guidet tur, hvor jeg fører os tilbage til tiden for 65 mio. år siden, hvor Danmark var et varmt havområde rigt på liv, herunder store mængder kalkrige småorganismer, spændende fisk, særprægede øgler og store hajer.
Går vi ned på stranden og undersøger klinten lidt nærmere, finder vi faktisk synlige spor fra tiden for 65 mio. år siden. Vi skal med egne øjne se rester, der beviser, at en katastrofe indtraf, og som med stor sikkerhed, var medvirkende til dinosaurernes uddøen.
Den omtalte katastrofe er central i min fortælling. Jeg fortæller om, hvordan katastrofen indtraf, hvad årsagerne var, ligesom jeg berører nye muligheder for livets udvikling på jorden, som følge af katastrofen.
Jeg vil i ønsket omfang inddrage relevant viden om pladetektonik og istiders betydning for Danmarks og klintens dannelse, ligesom jeg også sætter fokus på menneskets historiske udnyttelse af råstoffer, herunder kridt og kalk på Stevns. Der foretages afstikkere til kridt og kalk i Faxe og Aalborg og ud fra dette, fortæller jeg om, hvad man anvender kridt og kalk til i vore dages samfund.
Tænk på godt fodtøj og tøj til turen.
Jeg medbringer relevant værktøj, kort og figurmateriale.