Story Trail på Nørrebro, verdens bedste bydel

Story Trail på Nørrebro, verdens bedste bydel
  • Turen koster 3.000 DKK
  • Maksimum 30 personer
  • Varighed 3 timer
  • Distance 3 Km.
  • Type Story Trail
  • Mødested Sankt Hans Torv, København
  • Turen slutter Folkets Park, Prins Jørgens Gade, København
  • Sprog
  • Land opgaven foregår i Danmark

Story Trail på Nørrebro, verdens bedste bydel

Magasinet Time Out kårede i 2022 Nørrebro til verdens hippeste bydel. Bydelen vrimler da også med smarte caféer, hipstere, restauranter, designerbutikker, mikrobryggerier.

Alligevel er der i Danmark meget blandede holdninger til Nørrebro. Bydelen er nemlig også kendt som arnested for bandekrig og socialt belastede boligbyggerier og nogle områder står på ghettolisten. Et Story Trail om verdens mangfoldighed og de brudflader, der som en skygge følger den mangfoldighed.

Kontrasterne er lysende klare.

Det er en bydel, som rummer de fleste af de etniske minoriteter, vi har i Danmark, og et af de områder hvor de kulturelle og sociale skel, vi har i Danmark, opleves mest tydeligt. Man oplever Nørrebros indre skel stærkest, ved at gå fra den gentrificerede "pæne" og stort set rent etnisk danske side af Nørrebrogade op mod fælledparken og Østerbro og til den meget mere etnisk og socialt diverse "farlige" anden side. Der bor indvandrerne. 

Story Trailen starter på Sankt Hans Torv.

Vi starter på den "pæne" side af Nørrebrogade, på Sankt Hans Torv, hvor Story Trailen bliver forklaret, hvorefter grupperne bliver lavet og opgaverne fordelt. Herfra går turen igennem Elmegade med dens cafeer, designerbutikker og sushi restauranter. Herefter krydser turen over til den "farlige" del af Nørrebro (Det er absolut sikkert at færdes i området), der i pressen ofte er blevet kaldt "den sorte firkant". Vi går ned af den livlige Blågårdsgade til Blågårdsplads, som har været centrum for nogle af de værste bandekonflikter, dengang det var Blågårds Plads (BGP) mod Værebros Hårde Kerne - som senere blev til Loyal To Familia mod Satudarah. 

Herfra går turen gennem de sociale boligbyggerier og over til gaden som i folkemunde bliver kaldt "lille Somalia", fordi der på Griffenfeldsgade er en tæt koncentration af indvandrere fra Somalia og Etiopien, og deres butikker og restauranter fylder meget i gadebilledet. Vi slutter turen i Folkets park, som i sig selv er et perfekt billede på den diversitet og samtidig splittelse, som eksisterer på Nørrebro. Her spiser den kreative klasse japansk udon suppe med en Mikkeller øl, og unge mennesker nyder livet på hipster cafeerne og i parken. Her er boligpriserne skudt mange millioner i vejret i de sidste år. 

Global ulighed bliver synlig på få kvadratmeter.

Parken er også hjemsted for illegale afrikanske immigranter, som samler de unge menneskers flasker og forsøger at sende penge hjem til deres familier. De må ikke længere sove i de danske herberger, så mange af dem sover i parken, for eksempel under det bordtennisbord som hipsterne bruger om dagen. Der er også et shelter, hvor Romaerne og andre hjemløse (fra EU) kommer og sover, og så har parken været et af tilholdsstederne for LTF banden, indtil denne blev forbudt.

Indvandring og Integration: kultursammenstød eller berigelse?

Denne Story Trail sigter mod at skabe debat om 

  • hvad skyldes de integrationsproblemer, vi ser på Nørrebro, blandt andet i form af bandekonflikter?

  • hvad skaber generelt vellykket eller fejlslagen integration?

  • vi hører mest om problemer, men hvordan går det egentligt med integrationen?

  • hvad betyder den gentrificering, som har fundet sted i det gamle arbejderkvarter Nørrebro, for beboerne i kvarteret?