Arnhem – Hollands fugl Føniks
Arnhem, er det ikke...? Jo, det er byen med den der berømte bro, der spillede så vigtig en rolle under Slaget om Arnhem under Anden Verdenskrig. Men det også en by med meget mere at byde besøgende. Der er f.eks. et Louisiana-agtigt museum med en unik samling Vincent van Gogh-værker. Der er parker, en Audrey Hepburn-plads samt den imponerende Eusebius-kirke i Hollands bedste bycentrum.
Lad os tage derfor en tur til hovedstaden i den hollandske provins Gelderland: Arnhem.
En bro for meget
Vi kommer ikke uden om den, broen. Har man set filmen A Bridge Too Far (med Liv Ullman, Sean Connery, Laurence Olivier, Dirk Bogarde, Sean Connery, Anthony Hopkins, Michael Caine, Robert Redford... ja, rækken af de største Hollywood navne er omtrent endeløs) kan man springe dette afsnit over. For at fremskynde slutningen på Anden Verdenskrig ville de Allierede via en storstilet, og meget vovet, faldskærmsoperation i september 1944 indtage en række vigtige broer i Sydholland.
Tysklands sidste sejr...
Det lykkedes, på nær broen ved Arnhem. Hermed mislykkedes operationen, og de Allierede styrker - USA, England, Canada og Polen - led et nederlag. Det blev samtidig Tysklands sidste sejr i Anden Verdenskrig. Bonusinformation: selvom filmen er tæt på en historisk korrekt gengivelse, så er broen i filmen som det hele handler om, faktisk ikke broen i Arnhem. På optagelsestidspunktet (1977) afveg omgivelserne for meget fra de oprindelige, og man brugte i stedet en bro i byen Deventer. Den genopbyggede bro i Arnhem hedder i dag John Frost-broen. Den er opkaldt efter den engelske kommandant, der med sine folk nåede frem til broen, men altså ikke lykkedes med at erobre den. Tæt på broen findes et informationscenter, der fortæller den spændende historie om Operation Market Garden, som den storstilede kombinerede faldskærms- og landtroppeoperation hed.
Eusebius-kirken: flot genopbygget - men tungen er et andet sted
Samme historie kan man få fortalt, bare set ovenfra, nemlig fra Sint-Eusebius-kirken (93 meter høj) midt i Arnhems indkøbs- og shoppingcenter. Slaget om Arnhem blev både blodigt og dramatisk. Byen blev af begge krigens parter bombarderet, og alle byens indbyggere blev til sidst evakueret. Sint-Eusebius-kirken i centrum gik heller ikke ram forbi. Den lå i skudlinjen mellem de kæmpende parter, brød i brand og brændte halvt ned, inden et uvejr ramte de sidste rester af tårnet og lagde resten af kirken i ruiner.
Genopbygning...
Efter krigen blev kirken bygget op igen, "større og flottere end nogensinde". I dag står den monumentale Eusebius-kirke med det imponerende indre igen som det hollandske symbol på genopbygningen efter Anden Verdenskrig. I hvælvingen kan man læse årstallet 1948.
Via en elevator i kirken kan man stige op i tårnet og nyde udsigten fra to balkoner af glas. Sint-Eusebius er opkaldt efter biskop, og martyr, Eusebius af Cæsarea i det andet århundrede efter Kristi fødsel. Selvom romerne rev hans tunge ud, fortsatte han med at udbrede kristendommen. Og tungen? Ja, den findes nu som relikvie i en anden af byens kirker, Walburgis-kirken.
Stilkonet Audrey i Arnhem
En af de mere ukendte historier om Arnhem er, at skuespillerinden Audrey Hepburn gik i skole i Arnhem og oplevede krigen på nærmeste hold. Blandt andet måtte hun søge dækning for kugleregnen under Operation Market Garden. Trods sin unge alder (1929-1993) udførte hun angiveligt også arbejde for modstandsbevægelsen. Intet under at krigen satte sig tydelige spor i hende, og hun har sagt at hele hendes liv blev formet af krigserindringerne. Yderst påvirket blev hun, da hun på nært hold på byens station flere gange oplevede deportationer af jøder til Tyskland.
Det virkede rensende på hende at læse Anne Franks dagbog, for her fandt hun en fuldstændig beretning om alt, hvad hun selv havde følt og oplevet under krigen. Audrey Hepburn fandt at Anne Frank var et symbol på et barn i vanskelige omgivelser, og det var hvad hun nu (1991) brugte al sin tid på. Audrey Hepburn var nemlig på det tidspunkt ambassadør for De Forenede Nationers Børnefond: UNICEF. Audrey Hepburn, Hollywoods største stilikon, har blandt andet fået en plads i Arnhems centrum opkaldt efter sig, hvor der nu også, meget passende, ligger en biograf.
Kunst i naturen: Kröller-Müller-Museum
Uden for og i omegnen af Arnhem ligger der imidlertid også spændende oplevelser for dem som især er ude efter flotte (natur)parker og kunst. Og begge dele på én gang kan man få ved at besøge Kröller-Müller-museet i nationalparken De Hoge Veluwe. Her lod Helene Müller i 1938 et museum bygge til sin kunstsamling, som hun havde opbygget sammen med sin mand, Anton Kröller.
Helene Kröller-Müller var en af de første kvinder i Europa, som anlagde en kunstsamling. I modsætning til andre samlinger, bestod den af samtidig kunst. Helene havde haft en god kunstuddannelse og hendes næse svigtede hende ikke i hendes indkøb. Hun lod sig dog rådgive af sin kunsthistorielærer.
Et Mekka for moderne kunst og en guldgrube for van Gogh-elskere
Helene Kröller-Müller var en af de første, der købte værker af Vincent van Gogh, dengang da mesterens værker stadig ikke var i så høj kurs. Museet har nu - efter Van Gogh-museet i Amsterdam - den største samling af Vincent van Gogh-værker.
Desuden rummer museets samling værker af blandt andre Mondriaan, Monet, Renoir og Picasso, hvortil kommer international avantgarde-kunst fra 1960erne og til i dag. Helene Kröller-Müller overdrog sin kunstsamling til den hollandske stat, mod at landet bidrog til at bevare samlingen. Kröller-Müller-museets samling, og ikke mindst beliggenhed i naturskønne områder, gør at man til en hvis grad kan sammenligne museet med Lousiana-museet i Nordsjælland, der også kombinerer kunst og natur.
Arnhem – en moderne myretue
Man kan roligt sige, at Arnhem har rejst sig fra Anden Verdenskrig, børstet støv og murbrokker af sig, sådan at den fra at have været en ruinhob nu fremstår i moderne, friske gevandter. Men selvfølgelig uden at glemme den grumme historie, det vidner de mange mindesteder om.
Byen har i de senere år modtaget adskillige priser, blandt for bedste bycentrum (i kategorien storbyer, Arnhem har 165.00 indbyggere), for mest grønne by i Holland - og Europa. Desuden har Arnhems futuristiske station vundet flere arkitekturpriser. Så ja, der er grunde nok til at tage til Arnhem og lade sig imponere af en by, der vrimler af shoppingliv i omgivelser der forener fortid, nutid og fremtid. Kort sagt: Arnhem er ikke længere bare "den der bro", men selve Hollands fugl Føniks.
Jeg viser jer gerne det bedste fra Arnhem på en guidet tur i byen. Eller et andet stykke af alle de spændende steder Holland har at byde på. Der er meget.
Vi siger med glæde oplev Holland med Guideservice Danmark og vores danske guide i Holland
Fotos
John Frost broen. Foto: Anders
Eusebius-kirken plus Hepburn-plein. Foto: Anders
Audrey Hepburnplein. Foto: Anders
Arnhems centrum - kornmarkedet. Foto: G. Lanting, Licens: CC BY-SA 3.0 Farvejusteret
Eusebiuskirken indefra. Foto: Zairon, Licens: CC BY-SA 4.0
Rietveld pavillionen. Foto: Dqfn13, Licens: CC BY-SA 3.0