Groningen: hollandske lækkerier – lige om hjørnet
I lang tid var Groningens Museum byens førende arkitektoniske stolthed. Museet ligger selvfølgelig i en kanal, for vi er jo i Holland.
Men nu har museet fået skrap konkurrence, nemlig af en ny, opsigtsvækkende bygning midt i hjertet af byen: Forum. To yderst spændende arkitektoniske lækkerier, der viser, at hollands femtestørste by er i rivende udvikling. Og der kommer hele tiden nyt til i den gamle hanseby, der også skjuler et antal af de fredfyldte hofjes. Apropos lækkerier. Når man besøger i Groningen, bør man ikke snyde sig selv for at smage lokale produkter, f.eks. en øl fra minibryggeriet Martinus.
Groninger Museum: Fra grim ælling til flot svane
Når man udefra nærmer sig Groningen i den nordøstlige del af Holland (ikke langt fra grænsen til Tyskland), er det første man ser, byens gamle og indtil for nyligt uomgængelige vartegn. Den gotiske Martini-kirke fra 1469 med det næsten 100 meter høje tårn, i folkemunde kaldet d’ Olle Grieze, den Gamle Grå.
Ankommer man til Groningen med tog, kan man næsten ikke undgå bogstaveligt talt at gå direkte ind i en anden markant bygning: Groninger Museum. Dette moderne museum er meget symbolsk placeret i en kanal og minder også om et skib. Det er placeret så strategisk, at man så at sige går tværs igennem det, når man går fra stationen ind til byens centrum. Museet er tegnet af den italienske arkitekt Alessandro Mendini. Det er også navnet på museets restaurant. I sin tid, da det blev bygget (1994), var det en forkætret og omstridt bygning. En rigtig grim ælling, som ingen ville kendes ved. I dag har byens borgere taget det futuristisk udseende museum og dets populære udstillinger til sig, og det har i de seneste år konkurreret med den Gamle Grå om at være byens stolte flagskib.
Forum: Et Babelstårn midt i byen
Men i ly af denne kappestrid om at være byens kendetegn og udstillingsvindue har en helt ny bygning taget fusen på alt og alle. I 2019 åbnede en fænomenal bygning i midten af byen, faktisk i skyggen af Martini-kirken.
Forum hedder den fabelagtige bygning. Den kan minde om et Babelstårn, men som navnet Forum fortæller er det meningen, at Groningens indbyggere her kan mødes og inspirere hinanden. Og dét har de i den grad gjort, for i de første tre måneder havde Forum over 1 million besøgende. Det satte coronavirussen en midlertidig stopper for. Men nu har Forum igen åbnet sine døre til det prægtige indre, der rummer bibliotek, spredt over flere etager, biografer, restauranter, cafeer, udstillinger om f.eks. gaming og kunstig intelligens, etc. etc. I sig selv er bygningen også en attraktion, som man som besøgende ikke kan undgå at lade sig betage af, når man bevæger sig rundt i den, eller ovenpå den for den sags skyld, hvorfra man har en storslået udsigt over byen. For turister er der en ekstra god grund til at kigge indenfor i Forum, fordi byens turistkontor også findes her.
Byens åndehuller: hofjes
Er man turist i Groningen, så er her mit hemmelige tip: ligesom andre byer i Holland har Groningen faktisk også en række små gårdspladser, eller hofjes, som de kaldes på hollandsk.
Det er små haver, som ofte var knyttet til et alderdoms- eller fattighjem. Det er spændende at gå på opdagelse i byen og se om man kan finde sådan nogle hofjes. Selvom de findes flere steder, også centralt i byen, så ligger disse åndehuller skjult bag porte og mure. De er dog, inden for bestemte tidsrum, offentligt tilgængelige, hvis man blot bevæger sig stille og forsigtigt rundt i de velplejede haver. For husene omkring de små haver er fortsat beboede. I gamle dage var sådan en have ikke altid et sted, man frivilligt ville være. Gik man af egen vilje derhen, var det for at beglo beboerne der. I dag er sådan en hofje imidlertid et eftertragtet sted at bo, for skønt pladsen måske kan være lidt trang i husene, så er det små oaser afskærmet fra byens trængsel og alarm.
"Fuldemandstårnet" - set gennem bunden af et ølglas...
Når man så har vandret rundt efter skjulte haver i Groningen, så kan det godt være, at man har brug for at væde ganen lidt. Hvorfor ikke slå to fluer med et smæk og prøve en øl fra det lokale bryggeri Martinus. Som navnet siger opkaldt efter Martini-kirken. Dertil kommer, at deres Jozef-øl, en bittersød og frugtagtig "dubbel" (7,2 procent alkohol), også er opkaldt efter en anden kirke: Skt. Jozefkirken. Denne kirke, som kan ses fra bryggeriet, har et sekskantet tårn, med et ur på alle sider, som bevirker, at man ligegyldigt fra hvilken vinkel altid kan se to ure på én gang, man ser så at sige dobbelt. Jozef-kirken kaldes derfor også i folkemunde for "Fuldemandstårnet".
Men har man brug for mere fast føde, så bør man sætte tænderne i en Groninger Koek, eller man kan tage på Vismarkt (Fisketorvet) og smage en frisk sild. Kunsten at spise sådan en lækkerbidsken kan man aflure af de andre sildespisere ved fiskeboden.
Groningen: et tag-selv-bord tæt på Danmark
Holder man ferie i Holland, så bør man lægge vejen forbi Groningen og tage for sig af retterne. Spændende oplevelser og seværdigheder, som stadig ikke er helt udforskede, og lækre ting at smage på og tage med hjem. Man kan selv finde vej til byen, for Martini-kirken kan som nævnt ses på lang afstand. Forum og Groninger Museum er praktisk taget ikke til at komme udenom. Men til at finde oaserne (hofjes) og smutvejene kan det være praktisk at få en dansktalende guide til at vise vej rundt i byens krinkelkroge og vimmelskafter og fortælle flere historier undervejs. Det hjælper jeg gerne med!
Vi siger med glæde oplev Groningen med Guideservice Danmark og Anders, vores danske guide Groningen.
Fotos
Martinitårn, Kirke, Forum. Foto Anders
DUO bygning i Groningen. Foto Anders
Kanaler i Groningen. Foto: Anders