Hvor Bornholm er bedst – en perle ud over det sædvanlige

Hvor Bornholm er bedst – en perle ud over det sædvanlige

Kunstmuseet i Rø

Bornholm er stedet, hvor kunst og natur mødes. På vores guidede vej fra Gudhjem op langs kysten, bringer guiden os til en stor hvid bygning med kuplede tårn og åbning i glas. Vi drejer til højre ad den brostensbelagte nedkørsel og lader os allerede favne af Kunstmusset i Rø’s udendørs udstilling. Når cyklen eller bilen er parkeret udenfor Bornholms Kunstmuseum tager vi et valg sammen med vores guide: Kunst på vægge og natur indefra? Eller kunst under åben himmel, som smelter sammen med naturens egen skønhed? Valget er vores og valget er lige godt. Vores sanser vil blive optimalt stimulerede af kunstens skønhed eller provokation og guidens fortællinger.

Skønheden i at kunst og natur smelter sammen i et museum

Kunstmusset i Rø er bygget ovenpå en naturlig kilde, der i dag har sit smukt formgivne udspring i museets gulv. Vælger vi ”Kunst på vægge og natur indefra” vil vi, velinformerede af vores guide, følge åen i granitten ned ad trapperne. Så vender vi os om forneden, og kigger op gennem det velbalancerede rum med kig til himlen. Storslået. Vi følger åen videre i dens løb. Går gennem glasdørene ud på den smalle gangbro, hævet over den vildtvoksende natur og de bornholmske klipper. På den overdækkede platform for enden af broen sætter vi os og lytter til fortællinger om Bornholms østkyst, imens vi lader os forføre af den skønne natur, som omgiver os. Summende, reflekterende, i eget tempo besøger vi den inspirerende samling, der rummer kunst fra fortiden, nutiden og peger ind i fremtiden.

Kunsten at bevæge sig gennem naturens skønhed

Vælger vi ”Kunst der smelter sammen med naturens egen skønhed” vil vi bevæge os rundt om museumsbygningen sammen med vores guide, og undervejs stoppe op ved hver af de skønne skulpturer, der er opstillet frit tilgængeligt, på solsiden af museet. Skulpturer skabt af prominente kunstnere, hvis historie og tilblivelse vores guide vil fortælle os om. Fra skulpturerne vil vi vandre gennem vild natur, forbi sø og klipper ned til redningsstien, der løber langs kysten. Stien vil vi følge, i dens sving, til vi står oppe over Helligdomsklipperne og skuer udover Østersøen, højt oppe fra, omgivet af store træer.

Herfra vil vi lytte til guidens fortællinger om Bornholms østkyst, imens vi lader os forføre af den skønne natur, som omgiver os. Fyldte af fortællinger lader vi os forføre, til turen ned ad trapperne som vi kan se på nordsiden af den stejle klippe. Turen ned til stranden med rullesten, dybt nede i sprækken, hvor vi kan skylle vores hænder i havet og langsomt, fra afsats til afsats bevæge os op igen. En altid smuk og mindeværdig dag.

Og med den rigdom Bornholm byder på, så er der meget mere at opdage. Se vores udvalg af guidede ture.

Billedlicens: Henrik Bennetsen, Bornholms Kunstmuseum, CC BY-SA 2.0

Marit

Comments are closed.