Vi skal bare holde ferien i Danmark i år!

Vi skal bare holde ferien i Danmark i år!

Formidabel ferie i et af de frodigste, tryggeste, sikreste, gladeste og reneste lande i verden – der er aldrig langt til en god og sikker badestrand med rent sand, rent vand og ofte også livreddere, det er børnevenligt, der er adgang for alle og plads nok! Der kan være dejligt ved hotellets pool sydpå, men der er mindst lige så dejligt i Danmark og det er let at finde noget, som både er sjovt, bliver til gode minder, gode historier og som også passer til familiens ønsker og pengepung. 

Jeg synes, det er en skam, at så mange af os ikke er helt obs på, hvor dejligt det faktisk er at bruge et par dage eller uger i en anden egn af landet og ”bare” at holde sommerferie i Danmark. Nogle mener selvfølgelig, at Danmark ikke er egnet til helårsbeboelse, men selv disse sortseere kan ikke ignorere, at sommer i Danmark kan være en vidunderlig oplevelse. Og der er virkelig mange gode aktivitetsmuligheder og spændende udflugter at vælge imellem. 

Sommeraftener, udflugter, sightseeing = ferie i Danmark

Der er virkelig mange muligheder for ferie for voksne. Hvis du er i den del af livet, hvor man ikke skal tage hensyn til mindre børn, så kan du for eksempel tage på en gastronomisk opdagelsesrejse til nogle af de Michelin-restauranter, vi har i Danmark eller besøge nogle at de mange spændende mikrobryggerier og mikrodestillerier, der er begyndt at myldre frem i de seneste 10 år eller sådan. Eller tag på en guidet tur med en privat guide, som du booker til formålet, og oplev sightseeing på første klasse. Mulighederne er mange og de findes i hele landet, også på steder du ikke på forhånd kender som turistmagneter. Se engang: 

CLAY, et museum – nok mest for voksne

Der er mange oversete perler blandt de danske museer. CLAY Keramikmuseum Danmark er et af dem, der ikke er så kendt som det nok fortjener. Det ligger idyllisk på skrænten ned til Lillebælt, i Middelfart med smuk udsigt til Lillebæltsbroen og lige i den nordlige del af naturpark Lillebælt. Museumsbesøg kan være mere eller mindre gode – de mindre gode handler om at gå gennem salene i et middelhøjt tempo, den ene efter den anden, scanne hvad man ser, læse skiltene på de ting, der ser lidt mere interessante ud end de øvrige, og så er man normalt færdig på ca. 45 minutter. Der er også en god mulighed, nemlig at forvandle besøget fra fodtur til rundvisning og booke din helt egen guide. Så bliver museumsbesøget personligt, du kommer direkte til de fineste og mest interessante ting i udstillingen og guiden giver dig historien, åbner fortællingen og åbner genvejen til detaljen. Samtidig slipper du for at stå for længe det samme sted og læse på plancherne.

Museet udstiller det fineste design fra de sidste 200-250 års brugsporcelæn og selvfølgelig majolika, stentøj, lertøj og fajance – og guiden vil kunne forklare forskellene imellem dem. Der er selvfølgelig også en museumsbutik og en hyggelig café med udsigt over museumshaven, hvor kaffen serveres i krus fra Royal Copenhagen. Mindre kan ikke gøre det på landets bedste keramiske museum. 

Børnevenlig ferie i Danmark – sådan!

Hvis du ser dig omkring i Danmark, så vil du hurtigt få øje på de børnevenlige muligheder. Næsten alle steder er der udflugtsmål, oplevelsesture og børnevenlige aktiviteter. Turistbureauer og de lokale ugeaviser har normalt tips til den lokale arrangementskalender. Og så er der selvfølgelig altid den mulighed at spørge de lokale eksperter, når du er kommet frem.

Hvis den står på campingferie i år, så er hjælpen lige ved hånden. Pladsen byder normalt på det meste af, hvad mindre børn ønsker sig, inklusive masser af børn, legeplads, pool og et sted, hvor man sælger is. Hvis du vil udenfor pladsen, er der normalt hjælp at hente hos campingfatter. Han kender sit område og ved hvilken badestrand, der er bedst til børn, hvor der er et legeland, gode fiskemuligheder eller et museum, hvis det regner.

Har du lejet et sommerhus, kan det drille lidt mere med at finde mulighederne i området, men ofte har ejerne lagt foldere og brochurer om, hvilke muligheder der er i området. Efterhånden er der trådløst internet i mange huse og nogle teleselskaber er så flinke, at de giver fri data på telefonen i sommerperioden. På den måde kan man altid finde frem til dagsaktuelle tilbud eller muligheder i området.

Ferieaktivitet for børn og voksne

Hvis natur og aktiv ferie er noget som tiltaler dig og din familie, så er Fyn lidt af et insider staldtip. Land og hav spiller sammen, landskabet er frodigt og blidt, og der er mulighed for mange førsteklasses naturoplevelser på en af de mange vandreruter. En af de mest interessante er at vandre til den fredede Æbelø. Husk gummistøvler eller et par gamle gummisko, for man skal vade derud på havbunden og kan så opleve naturen på en ubeboet ø i selskab med planter, dyr og fugle. Man kan godt kaste sig ud i det selv, for vandet er virkelig ikke ret dybt, men nogle gange er det bedre at lave en aftale med en guide, der allerede kender forholdene omkring øen og ruten frem og tilbage. Du kan koncentrere dig fuldt og helt om at opleve sammen med dine børn, og nyde at guiden undervejs kan fortælle om hvorfor Æbelø er så speciel, om fredningen, det man må og ikke må, og om de særlige dyr og planter, der findes på øen. Havørnen er stor, og hvis den er på vingerne er den selvfølgelig let at få øje på. Et mindre dyr er Eghjorten. Måske har du set billeder på TV eller i en bog – ikke mange danskere har set sådan en i virkeligheden. De findes på Æbelø, men de er sjældne og fredede og man kan ikke være sikker på at finde en på sådan en dagstur. Det er en dag med havluft, sol og vind i håret og med en ordentlig en på opleveren – så sover man godt bagefter.

Selvforkælelse og sightseeing betaler sig

Ja, ja, ja, ja, ja! Det gør! Altså at planlægge med en guide, når man lægger program for familiens ture. Hvis I er bare en lidt større gruppe, så bliver prisen pr. næse nogle gange mindre end det, du skal betale for iskioskens store specialvaffel. En tur i biffen med cola og popcorn vil ofte kunne blive dyrere end at tage på en privat, guidet tur. Ved turen kan du endda selv bestemme tid og sted for start og rute og kan normalt også komme med ønsker til indholdet eller i det mindste til de krøller på turen, som I kunne tænke jer. Det er personligt, det er unikt og det efterlader et minde og nogle sjove historier, både hos dig og hos de børn, som følger med på turen og som oplever nye sider af deres hjemland. Det er ting, som de eller ikke ville møde. Så det er ikke “bare” ferie i Danmark, det her handler om. Det handler om at lære det dejlige land at kende, som vi bor i.

Familieferie med børn i Dannevang

Findes der mon børn i dette land, der er blevet 3 år uden at have leget med legoklodser? Den pædagogiske og lidt kedelige byggeklods af træ mødte en mand, der så en bedre mulighed for at LEge GOdt. Denne sommer er en uovertruffen mulighed for at vise børn og barnlige sjæle, hvilket smukt og dejligt land vi lever i, og hvilke bidrag vi som land har ydet til den store verden. Legoklodsen er en verdenshistorisk stor fornyelse i børnenes legeliv og Legoland fejrer den. Det er en af de største seværdigheder til børn, som vi har i landet. Stedet er Billund, og legoklodsen er nærmest legebørns hellige gral.  

Hvis du endnu ikke har besluttet dig til, om du vil slå pløkkerne i et bestemt sted i landet eller rykke rundt som lysten, vejret og nysgerrigheden trækker dig – hvorfor så ikke lege rejsende i Danmark og flytte dig omkring fra by til by? Der er inspiration og gode oplevelser at finde alle steder, og hvis du har opdaget noget, som lokker eller noget der fascinerer, så er jeg sikker på, at der er mere at komme efter. Vores land myldrer af historier, der venter på at blive fortalt og spændende ting, der venter på dig. Kom igen. Sådan er Danmark nemlig også “bare”! God ferie.

Comments are closed.