Vikingetiden er her endnu – heldigvis på den gode måde….
Lindisfarne, ud for Skotland. Året er 793. En horde behårede, lusede, stinkende, nordboere overfalder de fromme værgeløse, kristne munke. Hugger ned for fode, plyndrer klosteret og stjæler blandt andet omslaget til Lindisfarne Evangelierne. Sådan kunne en fortælling om vikingerne godt begynde.
Guld og ædle stene vidste vikingerne hvad var, men evangeliet var for dem bare farvede kruseduller. Omslaget derimod var prydet med juveler og ædle metaller, så ikke overraskende forsvinder det samtidig med, at langbådene forlader Lindisfarne. Selve manuskriptet kunne de asatroende vikinger ikke bruge til noget. Det var skrevet på skrøbeligt pergament. Heldigvis overlevede det århundrederne og kan i dag ses på British Library i London. Et vidnesbyrd om et vikingeraid for mere end 1000 år siden.
Er du en moderne viking?
Men vikingerne var meget andet og mere end ransmænd og barbarer. De var handelsmænd, opdagelsesrejsende, bønder, imperiebyggere, internationale og meget andet. Mange sider af vikingernes levevis og kultur findes stadig tydeligt i det moderne Danmark. Rejselyst, verdensåbenhed, handelstalent og selvstændige kvinder. Det var vikingerne også. Er det ikke også kendetegnende for os i dag?
Lad os holde blikket på Danmark, som vi kender de danske grænser i dag. Der er mange steder, hvor du kan opleve spor fra vikingetiden. Vil du planlægge et tema for en rejse, hvor du oplever mange spændende og ikke mindst flotte og naturskønne steder? Så er en ferie i Danmark med fokus på vikinger en god idé.
Vikingemarked - sjov formidling af danmarkshistorie
Der er mange danskere, der har som hobby og fritidsaktivitet at genskabe vikingernes verden. Med stor glæde, og helt sikkert til fornøjelse både for deltagerne selv og tilskuere, deltager de som aktive statister på nogle af de mange vikingemarkeder rundt omkring i Danmark. Der er vikingemarkeder f.eks. ved Bork Havn, ved Moesgaard Museum, i Jernalderlandsbyen i Odense og i Ribe.
Mange af de, der deltager aktivt på vikingemarkederne, giver sig helt hen og ind i rollerne. På den måde er de med til aktivt at formidle danmarkshistorie på en god og informativ måde. Der er både saglig og seriøs information med oplevelser for store og små. Det at se, hvordan vikingerne klædte sig, hvilket fodtøj de havde på, hvordan deres våben så ud, er i sig selv spændende og lærerigt. Det giver en meget levende oplevelse og er med til at lege historieformidling ind i dine børn på den gode måde. Tænk sig at komme hjem fra ferie og kunne sige: "Jeg har talt med en viking". Mon ikke de fleste børn synes, det er lidt sejt - også selv om det er en moderne viking.
I tegnefilm, tegneserier og ikke mindst i visse dele af turistbranchen fremstilles vikingerne som drabelige krigere med store skjolde og hjelme med horn i panden. Lad os hurtigt blive enige om, at det er et noget fortegnet eller forskruet billede af vikingerne. Men fremstillingen har været effektiv. Mon ikke langt de fleste af os på den indre nethinde har netop dette billede af en viking.
Vikingerne for alvor - sådan helt seriøst!
Hvis du udover vikingemarkederne vil have seriøs og god information, mens du oplever nogle af de danske vikingesteder, så er det oplagt, at du hyrer en guide til din og familiens tur. Selvfølgelig ikke til en hel tur rundt i landet, men til de steder, hvor det giver god mening, og hvor guiden netop kan gøre dit besøg til en bedre oplevelse, fuld af viden. F.eks. ved et besøg ved Jellingstenene og Ravningbroen i nærheden af Vejle, hvor du kan opleve Danmarks dåbsattest. På ringborgene Trelleborg ved Slagelse og den nye Borgring ved Køge, på Fyrkat, Aggersborg og Lindholm Høje i Nordjylland.
På en byvandring i Odense kan du høre historien om, hvor og hvorfor vikingerne anlagde Nonnebakken og et besøg i Ribe er i høj grad også vikingerelateret. Ved Ladbyskibet på Fyn og på Vikingeskibsmuseet i Roskilde er det vikingerne som sømænd, der er fokus for fortællingen. Som du kan se, er der ret mange steder i Danmark, der har forbindelse til vikingerne og langt fra alle steder er nævnt her.
Vikingernes ringborge
I dag kender vi til flere viking-ringborge eller vikingefæstninger i Danmark foruden i Skåne. Vi kender ikke nødvendigvis formålet med alle ringborgene. Karakteristisk for dem er, at de er næsten cirkelformede, nogenlunde ens udformet. De er tydeligt planlagt til både at kunne være til forsvar for dem, der opholdt sig i ringborgene og til at sende et magtsignal til omverdenen.
Det forunderlige er, at vi slet ikke er færdige med at opdage nye ringborge. I 2014 blev der opdaget en ny, nemlig Borgring ved Køge, som blev færdigudgravet i 2019. Her i 2020 er udgravningen lige gået i gang på Falster af endnu et nyt fund af et voldanlæg fra vikingetiden. Et voldanlæg der ser ud til at være væsentlig større end alle de andre ringborge, vi kender. Derfor bliver det spændende, hvad arkæologer og historikere når frem til af fortælling om dette nye voldanlæg. Den fortælling må vi dog vente nogle år på. Udgravningerne er nemlig først lige gået i gang.
Harald Blåtand - konge, viking og mordoffer
Mon ikke de fleste danskere tænker Harald Blåtand, når vi med et skud fra hoften skal nævne en vikingekonge. Harald Blåtand er mest kendt for, at han samlede Danmark og Norge til eet rige, gjorde danerne kristne og netop, at han anlagde flere ringborge i sit rige. Harald Blåtand var søn af Gorm den Gamle, og Haralds egen søn kender vi i dag som Svend Tveskæg. Det, der er så utroligt med begge disse vikingekonger, er de enorme landområder, som de har regeret over.
Harald Blåtand regerede over Danmark og Norge. Vi ved dog ikke helt, hvor stort et område det reelt var, eller om Norge på Harald Blåtands tid var identisk med det Norge, vi kender i dag. Det har dog været et kæmpe landområde og enorme afstande i en tid, hvor 20 km over land må have været en hel dagsrejse. Det er indlysende, at kun folkets evne til at føre skibe kunne holde riget sammen. Nøgleordene var mobilitet og transport på havet. Måske er det en overraskelse, når man tænker på, hvor lille et land Danmark i dag er, men det er bestemt ikke noget tilfælde, at verdens største rederi i dag er dansk - Mærsk. Vi har en historie, vi kan være stolte af og som har lært os en masse.
Organisering på højt niveau
Selvfølgelig har det ikke været kongen selv, der skulle være synlig alle steder, han har haft allierede stormænd mange steder i sit rige. Uanset stormænd, så har det krævet organisering på højt niveau at holde sammen på et så stort område. Den historie kan guiden hjælpe dig og dine børn til at forstå og opleve på f.eks. et besøg på en af ringborgene. De ligger alle på åbne og tilgængelige steder, som skibe kunne nå. Den tradition er fortsat efter vikingetiden. Vores ældste, bevarede kongebolig er Nyborg Slot, som ligger kun ca. 1 km fra en god naturhavn og sejlbart vand.
Svend Tveskæg - konge i Danmark og England
Harald Blåtands søn, Svend Tveskæg, stod ikke tilbage for sin far. Også han regerede over et stort landområde. Han erobrede nemlig store dele af England, og undervejs afsatte han sin far. Det kom til en jagt med langskibe gennem Østersøen. Harald sejlede fra bosættelse til bosættelse for at søge hjælp, begravede formentlig en del af sine skatte på Hiddensee under flugten, fortsatte så vestover, men blev indhentet og dræbt i Hedeby.
Han var langt fra den sidste danske konge, der blev dræbt på grund af stridigheder om kongetronen. Nævnt i flæng er Erik Klipping og kong Niels, der godt 100 år efter Harald også blev trængt op i en krog i Hedeby efter en længere flugt, og dræbt. Dette var en generation efter, at hans bror Knud blev dræbt i Odense og siden helligkåret. Det er forklaringen på, at vi i dag i Odense har en Sankt Knuds Kirke. Den historie vil guiden helt sikkert også gerne indvi dig og dine børn i og vise dig resterne af Knud, som kan ses i kirken. Når en guide levende fortæller, hvad der skete med kongen, er det altså bare lidt mere spændende at se på knogler i en kiste - ikke mindst for børn.
Danelagen - danske vikinger i England
Det er da imponerende at tænke sig, at en konge som Svend Tveskæg med et par hundrede eller nogle få tusinde mænd kunne underlægge sig store dele af England i en tid, hvor de mest voldsomme våben formentlig har været sværd, spyd og økser. Har du hørt om Danelagen? Det er navnet på det område i England, som Svend Tveskæg regerede over og hvor han opkrævede danegeld af de lokale, som i den frie oversættelse kunne være beskyttelsespenge, for at holde freden. Forstået på den måde, at han ikke ville angribe, så længe de betalte. Hans søn, Knud den Store blev i 1015 den sidste vikingekonge i England og hans bror Harald Hen blev konge i Danmark. Harald Hen er desværre en konge, som vi endnu ikke ved så meget om - udover at vi kender hans navn.
Vikinger - krigere, søfolk og handelsmænd
Er det så den krigeriske indstilling, vi primært skal huske vikingerne for? Egentlig ikke. Vikingerne var i bund og grund et verdensåbent handelsfolk, som kom vidt omkring i Europa på deres handelsrejser. De sejlede. På Nordsøen, på de europæiske og russiske floder og i Østersøen. Måske har de været endnu længere omkring. Grønland og Island og måske enkelte steder på den nordamerikanske kyst ved vi, at vikingerne har sejlet til. Det er da en præstation, for de har kun haft sol, måne og stjerner at navigere efter og årer og sejl til at drive skibet frem.
Har du set broen på et skib og alle de moderne instrumenter, satellitter og GPS, der i dag anvendes for at sejle og ramme sejlruter rigtigt? Det kunne vikingerne gøre uden teknisk hjælp. Uden den højeste faglige ekspertise som skibsbyggere og navigatører ville de hurtigt være omkommet på det åbne hav. Det gjorde de normalt ikke. De nåede frem. Det må vi beundre dem for.
Havhingsten fra Glendalough - et moderne vikingeskib
For nogle år siden valgte man at prøve vikingernes skibsbygning og sejlteknikker af igen. Ved Vikingeskibsmuseet i Roskilde byggede man en kopi af et vikingeskib fundet i Roskilde Fjord, og kaldte kopien Havhingsten fra Glendalough. Skibet blev bemandet, roet og sejlet til Dublin. Havhingsten fra Glendalough, ofte blot kaldet Havhingsten, er en kopi af det længste af Skuldelev-skibene, der er fem vikingeskibe, som blev udgravet i Roskilde Fjord i begyndelsen af 1960’rne. Med en bemanding i nærheden af 60 personer kunne skibet Havhingsten sejles til Dublin. Imponerende. Vil du se Havhingsten, så er det et besøg på Vikingeskibsmuseet i Roskilde du skal planlægge.
Havhingsten er langtfra den eneste kopi af vikingeskibe i Danmark. Vikingeskibsmuseet i Roskilde har flere kopier af forskellige skibe og ved Ladbyskibet på Fyn har museet bygget en kopi af Ladbyskibet, Ladbydragen. Det kommer desværre ikke ud at sejle endnu, men ligger om sommeren i Kerteminde Fjord. At ligge for anker er bestemt ikke vikingeagtigt, men det skyldes at Ladbydragen endnu ikke har et mandskab, der kan sejle skibet. Det arbejder man på. Der trænes. Og når man er nået i mål med forberedelserne, så åbner verden sig for skibet og så kan besætningens eventyrlyst og rejseglæde endelig blive sluppet løs.
Er der noget mere vikingeagtigt end at rejse, besøge nye steder og bringe gode ting og minder og impulser med sig hjem fra den store verden? Det er noget, vi danskere sætter stor pris på. Heldigvis er det i dag muligt at rejse i Danmark og opleve noget af vikingernes verden, uden at det er en del af rejseprogrammet at skulle slå skallen ind på en værgeløs munk på Lindisfarne.
Vi siger med glæde oplev vikingernes verden med Guideservice Danmark og vores guider i Danmark.
Foto
Vikingeskibe. Foto: Sara Martín Sesma. Licens: Pixabay