Danmark – det perfekte land for en cykelferie

Danmark – det perfekte land for en cykelferie

Når du tager på cykelferie, så mærker du naturen både i ben, ansigt, gennem øjnene og på din hud og du er i den på godt og ondt, sol og skyer og vind og regn, måske sammen med familie eller venner, og det kan være belønning og udfordring på samme tid. I Danmark har vi ret fantastiske muligheder for gode cykelture – både hvis der skal være ferie-, weekend-, dagstur eller for os, der bruger cyklen i den daglige transport til og fra arbejde eller skole.

Mon ikke det fleste danskere på et eller andet tidspunkt har stiftet et nærmere bekendtskab med en cykel. De færreste husker nok, da de var børn og kørte på skubbecykel som toårige, men nogle husker måske den trehjulede i børnehaven og andre husker den første cykel med støttehjul. Og så er vi nogle gamle tudser, der kan huske dengang, far satte en stang i bagagebæren for at hjælpe os med at holde balancen, da vi skulle lære at køre på den første tohjulede. Heldigvis har vi glemt hullerne på knæene, da han snød og slap stangen.

Derefter blev det cykel til skole, cykel til uddannelsessted, cykel til indkøb, cykel på ferie – ja cyklen kan bruges til næsten alle former af transport.

Min egen første cykelferie var som 16 årig, alene med en veninden tværs over Fyn. Det, jeg husker bedst, er alle valmuemarkerne. Jeg var så imponeret over de flotte, røde valmuer i kornmarkerne, at det blev dem, jeg tog flest billeder af. Jeg husker også sovesalene på vandrehjemmene, som var det, vi dengang havde råd til. I dag er danske vandrerhjem langt mere behagelige, næsten som hoteller at overnatte i, så jeg ville med fornøjelse indlogere mig igen. Jeg ville sikkert også overnatte i Bed & Breakfast et par gange, for dem ligger der mange dejlige af langs de danske landeveje. Det er en anden oplevelse at få lov at overnatte privat. Der er mange venlige og særdeles imødekommende værter, der gerne tager imod og åbner deres hjem og jeg har i årenes løb mødt stor hjælpsomhed hos de private værter, jeg har overnattet hos – både her i Danmark og udlandet.

Cyklen er ideel til en familieferie i Danmark

Der er ingen tvivl om, at når alle i familien er gamle nok til selv at cykle på landevej, så er cykelferie en fantastisk ferieform. Alle i familien sørger for egen transport, alle i familien bliver trætte på den gode og sunde måde, det forurener ikke at cykle, så en cykelferie matcher også den CO2-venlige tilgang vældig godt. Indlogerer du og din familie jer et centralt sted, så kan I endda nøjes med et enkelt indlogeringssted med gode muligheder for netop at lære et mindre område godt at kende. Alt er naturligvis relativt, så områdets størrelse afhænger af, hvor megen benkraft, der er i den samlede families ben.

Bike Friends

Det er næsten ligegyldigt, hvor i Danmark du vælger, at familien skal holde cykelferie, for der er skønne cykelstier, rolige og stille landeveje næsten overalt og det sidste nye er, at der mange steder i Danmark er Bike Friends.

Bike Friends er en frivillig ordning, hvor forretninger, museer, kontorer, overnatningssteder og mange flere tilbyder hjælp og assistance for ferierende på cykel. Holder du ferie på cykel, kan du bruge de lokale Bike Friends, hvis du f.eks. har brug for at få pumpet slangen, skal have cykelflasken tanket op, eller har brug for et sted, hvor du kan lappe cyklen, og hvor der ovenikøbet bliver stillet lappegrej til rådighed, hvis din cykel uheldigvis er blevet flad.

Bike Friends er et unikt tilbud mange steder i Danmark og er en service, der koster gratis. Du har naturligvis mulighed for også at benytte dig af stedets normale, betalte service, men det er ikke et krav. 

Cykelvennerne kan også vise vej til gratis toiletfaciliteter og nogle af dem stiller endda selv faciliteter til rådighed. Det er en god idé, at du hjemmefra undersøger, hvor der er Bike Friends i det område, hvor du planlægger ferie, for så vil du kunne undgå mange bekymringer, når du er afsted. Det, at vide, at der lige henne om hjørnet er hjælp at hente, hvis uheldet er ude, er slet ikke så tosset, det giver en dejlig ro i maven og også en følelse af tryghed. Med andre ord, der er ingen grund til at frygte et fladt dæk.

En god plan for cykelferier

Når den gode og afslappede cykelferie skal planlægges er første skridt at tage udgangspunkt i, hvor langt I hver dag kan –  eller tror I har kræfter til at cykle. Det har nemlig betydning for, hvor I skal vælge indkvartering. Skal I bo i en by, skal I bo på campingplads ved vandet eller skal I bo på en af de mange bondegårde, der lejer ferieværelser ud – eller vil I køre fra sted til sted og indlogere jer et nyt sted hver aften.

Når indkvarteringen er valgt, skal der naturligvis træffes nogle valg om, hvad I skal opleve. Skal dagen fyldes med cykling, så I skal tilbagelægge mange kilometer om dagen, eller handler det om at give jer god tid med mange is- eller provianterings stop. Måske handler det for jer primært om at drive cyklen frem ad vejene, sidde i sadlen og mærke det åbne landskab passere forbi? For mig ville det handle om, hvilke seværdigheder jeg kunne se i området.

Uanset om det handler om at få kilometer i benene og at lade cykelcomputeren afsløre hvor mange om dagen, eller om det er isstoppene, eller seværdighederne, der er i høj kurs, så får I den mest trygge og mindst farlige tur ved at vælge en rute med cykelstier. Dem er der heldigvis rigtig mange af overalt i Danmark. Et godt sted at finde inspiration er Denmarkbybike hvor du både kan finde specifikke cykelruter og få et generelt overblik over cykelruter i hele landet. Når du er ude i naturen, er det de blå cykelskilte, du skal holde øje med og hver rute har sit eget nummer. Selvfølgelig kan du kombinere flere ruter, så brug de beskrevne til at blive inspireret, men husk at lave dine egne stop, så ferien bliver din, med lige de oplevelser, der tæller i jeres familie.

Men et er at finde ruten, vælge den rigtige og få kilometer i benene. Når du er afsted, så er det selvfølgelig vigtigt, at du oplever det, du har forventet. Hvis du hjemmefra har god tid til planlægningen, kan du sagtens google dig frem til alle de gode historier, der hvor cykelferien skal foregå. Hvis du har lidt mindre tid til rådighed eller vil sikre, at hele familien sammen kan slappe af og bare suge indtryk til sig, så kunne du overveje at berige en dag eller to på ferien med en lokal guide der cykler med og viser jer nogle af de ekstra gode steder cyklister kan bevæge sig eller give jer en dag fyldt med indhold, som du ikke selv behøver finde frem til, men som du kan lytte dig til, ved bare at lade guiden fortælle. Der er mange muligheder i hele landet både på Sjælland, Lolland, Fyn og i Jylland. 

Tour de France – i Danmark

Du ved det sikkert allerede. I 2022 kommer Tour de France til Danmark. Hvis du vil opleve nogle af de steder, rytterne skal konkurrere, så er det byerne København, Roskilde, Nyborg, Vejle og Sønderborg, du skal stile efter. Det er et kæmpe organisatorisk apparat, der sættes i værk til Tour de France. Mens Tour-karavanen er her, skal du nok holde dig væk fra de samme cykelruter, men før og efter cykelløbet kunne det måske være sjovt at afprøve nogle af dem selv. Der er dog een ting, der er helt sikker: Du får ikke lov til at cykle over Storebæltsbroen, som tour-feltets ryttere udfordres med så de rigtig kan få mærke sidevinden, og heldigvis for det. Men der er rigeligt med andre udfordringer, du kan give dig selv. Både på Sjælland og i det østjyske. Der er gode bakker og nogle af de mest udfordrende er ved Vejle, der er den sidste startby for tour-feltet. Det ved vejlenserne godt selv. Derfor er der i bakkerne rundt om Vejle hvert år cykelløb, Grejsdal-løbet, der netop udnytter de mange bakker der er i Grejsdalen og det smukke istidslandskab, der er omkring Vejle. Hvis du er glad for stejle bakker, så er det et godt sted at lade din cykelferie gå hen. 

Nu er det så, du skal træffe beslutningen – skal du selv stå for at indhente vide, om de steder I skal besøge på jeres cykelferie – eller skal du bruge en lokal guide, der kan være din egen Jørgen Leth-rapporter for en dag – eller blot for nogle timer?

Forfatter

Comments are closed.