Den hovedløse præst i Hesselager
En spøgelseshistorie du garanteret ikke kender og en guide til et par seværdigheder i Sydøstfyn. Morale: Der er noget at komme efter rigtig mange steder i Danmark, også hvis du ikke kender stedet i forvejen.
Hesselager sogn ligger smukt på Sydøstfyn, cirka midt mellem Nyborg og Svendborg og kun et par kilometer fra Storebælt. Hesselager Sogn gør ikke meget stads af sig, men der er alligevel 3 seværdigheder. Hesselagergård er den ene - og måske den største.
Det er en af landets fineste herreborge, et rigtigt renæssanceanlæg og meget fotograferet. Med god grund. Flot er den, smukt ligger den, Hesselagergård.
Sightseeing på Sydøstfyn - 3 seværdigheder
Og der blev du snydt første gang, for det her kommer nemlig til at handle om en anden seværdighed, nemlig Hesselager kirke. Den tredje seværdighed er Dammestenen. Om den fortælles, at stenen blev kastet ovre fra Langeland af en trold, som ville ødelægge Svinninge kirke. Han ramte forbi. Eller også var det en heks - der er lidt uenighed her. Men der er enighed om, at det var kirketårnet det gjaldt. De underjordiske kan nemlig ikke lide lyden af kirkeklokker. Til sagen: dette er ikke en spøgelseshistorie. Så det lader vi også ligge denne gang.
Længe hørte Hesselager kirke under Hesselagergård. Det var meningen, at Christian d. 3.s kansler (svarer til statsminister) Johan Friis ville begraves her, og at kirken skulle blive et familiegravsted. Men mens han lå på dødslejet i Køge, ombestemte han sig. Han valgte i stedet Vor Frue Kirke i København. Spøgelseshistorien her handler derfor ikke om Friis, men om en præst i Hesselager, som kom vældig galt af sted. Jeg har kollegaer, der kan flere gode historier af denne art f.eks. i Slagelse og Køge og København.
Præstens høj
Historien, den er skam rigtig nok og tilbage fra 1800-tallet, dengang man skrev navneord med stort. Jeg har tilladt mig at modernisere stavemåden.
Ovre i Hesselager, ude på Marken, er der en Mose, som hedder Skidtmose, og inde i den Mose er en Høj, som kaldes Præstens Høj. Der står nogle få Graner på den, men de har ikke vokset af Stedet i Mands Minde og bliver nok aldrig større. Det fortælles, at her er en Præst blevet manet ned. Han havde i gammel Tid været Præst i Hesselager, og havde da forført en Pige og slået hende ihjel, og så bagefter gravet hende ned ude i Haven.
Pigen forsvandt jo aldeles, og ingen kunne tænke sig, hvor hun var bleven af, for det blev ikke opdaget, mens han var levende, hvad han havde gjort. Da Præsten så døde, gik han og rumsterede der i Præstegården, og de kunne omtrent ikke være i Gården for ham. Den nye Præst, som var kommen der, kunne ikke komme af Sted med ham, men så fik han at vide, at den gamle Præst, der var oppe i Gislev, han var så dygtig til at mane folk ned. Og så en Aften kom han derned og han påtog sig også at få ham væk.
At mane gengangeren ned
Så en aften kom han derned, og da stod den døde Præst ude i Haven på det Sted, hvor han havde begravet Liget. Så spørger den gamle Præst ham om, hvad han bestilte der. "Jeg betragter min Gerning," siger han. Så siger Gislev Præst igen, om han vil nu følges med ham op på Kirkegården. Nej, det ville han ikke, for her ville han altid være om natten.
Så tænkte Gislev Præst: "Med det gode får jeg ham ingen Steder, men så skal han have det med det onde" og nu brugte han sin Magt, men nåede dog ikke at få ham længere end til Præstegårdens Port. Så kunne han ikke få ham længere, men så hit præsten på en god Ide. Han gik ind og talte til Karlen, der tjente i Præstegården, og sagde, at han skulle trække en Klod [= en ung hest] ud, der aldrig havde været redet. Det gjorde Karlen, og så siger Gislev Præst til Gengangeren, at hvis han nu ikke ville gå, så skulle han ride. Det ville han også godt, men blot på den Betingelse, at det ikke gik til Kirkegården.
Se dig ikke tilbage, for hvis du gør, så dør du
Den Gang, han så var sat op på hesten, sagde Gislev Præst til Karlen: "Nu må du trække Hesten ud i den Mose, men du må ikke se dig tilbage, for hvis du gør det, så dør du." Karlen gik så med Hesten, og Præsten gik bagefter. Den gang de så var komne ud i Mosen, så sank Klodden i. Men da havde Gislev Præst fået den døde Præst sat så fast på Hesten, at han ikke kunne komme af igen og så måtte han til at mane ham ned der. Men han kunne ikke få ham længere ned end til Knæene, så ville han ikke længere. Så siger Præsten til Karlen, at nu måtte han gå hjem. Præsten kastede så denne her Høj op over ham, og der måtte han så blive siddende.
Men Folk der kommer forbi Mosen om Aftenen, de vil påstå, at de kan høre ham synge derovre, ligesom han sang for Alteret. Der er nu for eksempel Povl Hansen i Hesselager, han vil bestemt påstå, at han har hørt ham synge derovre. Hans Faders jord går ind dertil. De har også set ham gå og spadsere derovre i Mosen, og da går han med Hovedet under Armen. Derfor kalder de ham den hovedløse Præst.
Morale
Her slutter historien om den hovedløse genganger-præst. Selvfølgelig kommer der en morale. Også små steder, der ikke gør meget stads af sig, rummer overraskende meget, som er interessant. Det møder man ikke, hvis man bare kører langsomt igennem byen i bil eller tager en spadseretur i hovedgaden og kigger på butikker.
Hvis man rejser på den måde - shopping, osen hos den lokale kunsthåndværker og derfra videre til kro, iskiosk og badestrand, så er Hesselager kirke en landsbykirke med en pudsig skæv gavl. Og Dammestenen en stor sten, der ligger ude på en mark, hvor der forresten ikke er nogen iskiosk. Så skal vi ikke bare se at komme videre?
Med google kan man hurtigt finde iskioskerne og badestrandene og alt det andet. Meny er her, sammen med tankstationen og pizzabageren, men at finde de gode historier, det er ikke altid så let.
Vil man have mere med, og opdage bare lidt af det, man ikke umiddelbart kan se ved at kigge på kirkens facade og markerne syd og øst for byen? Så kan det være en god ide at bruge en guide. Der er gode og værdifulde historier at finde rigtig mange steder, også på de små steder, som ikke gør meget stads af sig. Den dag i dag er der et krat med forpjuskede graner over for præstegården i Hesselager. Det er desværre nok nyere end historien her, men man kan jo forsøge at grave i, hvem Povl Hansen i Hesselager var? Kirkebøgerne findes jo da endnu. Hvem ved - måske kan man finde præstens høj?
Det er derfor vi med glæde siger oplev de gode historier i Danmark med Guideservice Danmark.
Fotos
Dammestenen eller Hesselagerstenen. Danmarks største sten. Foto: Xubor. Licens: CC BY-SA 3.0
Hesselagergaard. Foto: Sigersted. Licens: CC BY-SA 3.0
Hesselager Kirke. Foto: Hideko Bondesen, Nordens Kirker. Licens: CC BY-SA 2.5
Hesselager i gamle dage.
Hesselager i HELT gamle dage.