København er også oplevelser med natur

København er også oplevelser med natur

Hvad er det første, du tænker på, hvis forslaget går på at holde ferie i København? Mine egne første tanker er storby, tæt bebyggelse, mange mennesker og magtens centrum. Og her er det så, at jeg er på fejlagtig kurs, for København rummer så meget mere. Det er de mange spændende historiske steder, pladser, smukke bygninger og århundreders historie, som mine første tanker går i retning af. Og så er der alle de andre muligheder for gode oplevelser, som jeg i første omgang slet ikke forbinder med en ferie i København. Der er nemlig masser af muligheder for rekreative aktiviteter i smuk natur som supplement til de mange kulturelle og gastronomiske muligheder. Med andre ord: København har tilbud til alle og noget for enhver.

Det virker måske lidt forkert at forbinde Bellevue Strandpark med politik, men det er svært helt at lade være, for den, der tog initiativ til at anlægge stranden, var den daværende statsminister Thorvald Stauning. Det har jeg aldrig selv tænkt over, når jeg har cyklet til stranden. Fordi Stauning tog initiativ til stranden har han lagt navn til plænen i strandparken, der er opkaldt efter ham. Se det ved jeg så nu.

Københavns kanal

Du kan sagtens holde fast i et vandtema for din feriedag i København. Der er nemlig mange muligheder for andre vand-oplevelser i byen. En af de helt oplagte er naturligvis en tur med kanalbåd. På en kanalrundfart kan du lytte til alle historierne om byen på dansk, engelsk og måske tysk eller et andet sprog i tilgift. Det gør ikke spor, for det giver god tid til at fordøje historien, og hvis du har interesse i sprog, kan det jo også træne sprogøret.

En af historierne er om Agnete og Havmanden. For mange er Agnete og Havmanden ved Højbro Plads sikkert kun skulpturer i Københavns Kanal. Men figurerne står for meget mere end blot det at være en skulptur i vandet. 

Agnete og Havmanden

Skulpturen er nemlig lavet med inspiration fra folkevisen om Agnete, der forelskede sig i en havmand og flyttede ned til ham under havets overflade, hvor hun blev mor til 7 sønner. Folkevisen fortæller, at en dag, hvor hun hørte en kirkeklokke i det fjerne, fik hun et kæmpe ønske om en sidste gang at kunne gå i kirke. Agnete aftalte med Havmanden, at det var i orden, at hun steg op af vandet og gik i kirke, imod at hun overholdt visse aftaler. Blandt andet at:

  • hun ikke måtte bære sine guldsmykker
  • hun ikke måtte smile
  • hun ikke måtte sidde sammen med sin mor
  • hun ikke måtte slå sit hår ud 
  • hun ikke måtte bøje sig for herren. 

Og hvad tror du, Agnete gjorde? Du tror ikke, at hun holdt alle aftaler, vel? Så var der jo ikke en historie. Næh, Agnete forbrød sig imod alle aftalerne. Derfor sidder hun i dag på havets bund og spiller sørgmodigt på sin guldharpe, en gave fra Havmanden.

Kunstneren bag skulpturen i kanalen er ikke den eneste, der har ladet sig inspirere af folkevisen. En anden er H.C. Andersen, der lod sig inspirere til et digt. H.C. Andersens digt blev endda opført på teatret, men blev slet ikke den succes, som Andersen havde drømt om, tværtimod. Hvis bare du er en lille smule nysgerrig på H.C. Andersen og hans tilværelse i København, så vil det være en god idé at tage på byvandring i H.C. Andersens København, så du kan opleve nogle af alle de steder i hovedstaden, hvor eventyrdigteren havde sin gang. Han kom nemlig til København allerede som 14 årig og flyttede aldrig retur til Odense.

H.C. Andersen blev en kendt skikkelse i datidens hovedstad og måtte udstå megen kritik, fordi mange slet ikke umiddelbart brød sig om ham. Han var dog ikke sådan at slå ud. Han opsøgte alle de personer, som han mente kunne bistå ham i hans bestræbelser på at nå sit mål og han skabte sig både venner og fjender. Han holdt ud og stod alle sine prøvelser igennem. Alt det kan du høre om på byvandring samtidig med, at du lærer mere om personen bag digteren og forhåbentlig har du bagefter en endnu bedre forståelse for ham. Og når du har fået nok af husene og vil tilbage til den åbne himmel og vandet så er der stranden ud til Øresund…

Badestrande – også i København

Har du også prøvet at være på ferie i en storby på en varm sommerdag, hvor det, du mest af alt ønsker dig, bare er en kølig dukkert ved en badestrand? Det kan du heldigvis også på en ferie i København, som har flere gode badestrande, både til sommerens badegæster og til vinterbadere. Du behøver ikke nødvendigvis søge ud til sommerhusområderne for at finde en af de gode strande.

Bellevue Strand

Bellevue er en af de kendte badestrande i København og en jeg husker med glæde fra mange sommerbesøg. Her er både lokale og turister, der i skøn forening nyder stranden, solen og Øresunds kølige bølger. Det er nok ret sandsynligt, at hovedparten af de badende er lokale, der udnytter strandens tætte placering til centrum. Der er nemlig kun ca. 13 km at cykle fra Rådhuspladsen til Bellevue Strand og i en by, hvor mange er vant til at transportere sig på cykel, er det jo ingen afstand. Hvis ikke du selv vil hoppe på jernhesten ligesom mig, så tager du bare S-toget eller bussen til Klampenborg Station og går det sidste lille stykke til stranden.

Vidste du for øvrigt, at Bellevue er en kunstigt anlagt strand? Jeg gjorde oprindelig ikke, på trods af, at jeg selv har tilbragt mange varme sommerdage der. 700 m lang er stranden og der er nogle, der har tænkt kreativt tidligt i forrige århundrede, for Bellevue Strand åbnede allerede i 1932 og fik hurtigt en kælenavn, der har hængt ved. Fluepapiret. Det var det kælenavn Bellevue Strand gik under i folkemunde, ganske enkelt fordi de mange badegæster på stranden lå så tæt – og det har ikke forandret sig.

Bellavista, Bellevue Teatret og Stauning

Lige overfor Bellevue Strand er der et par kendte bygninger tegnet af Arne Jacobsen: Bellavista og Bellevue Teatret. De ligger begge på landsiden af Strandvejen, overfor Bellevue Strand og er lige så kendte som selve stranden. I folkemunde Den hvide by. Arkitekturen er funkis, som betyder funktionalisme, og er fra perioden mellem 1. og 2. verdenskrig. I dag er Bellevue Teatret fredet og det er naturligvis på grund af Arne Jacobsens flotte eksempel på funkisarkitektur. Nogen mener, at Arne Jacobsen var blevet inspireret af den schweiziske arkitekt og møbeldesigner Le Corbusiers arbejder. Le Corbusier fik nemlig sit gennembrud lige lidt før Arne Jacobsen fik sit. Måske har du ligesom jeg besøgt Le Corbusiers flotte kirke i Ronchamp i Frankrig? Kan du se ligheder med Den hvide by?

Endnu en pudsig detalje ved Bellevue Strandpark er restauranten Den Gule Cottage i den stråtækte bygning. Vidste du, at den oprindelig var indgangen til et badeanlæg? Dengang stranden blev anlagt, var der nemlig ikke helt så fri en indstilling til omklædning, som vi har haft i årtierne efter. Derfor blev Arne Jacobsen bedt om at tegne et badeanlæg også, så mænd og kvinder kunne klæde om på anstændig vis inden turen i Øresund. Det svarer lidt til de små, hyggelige badehytter, som du kan opleve på strandene langs den jyske vestkyst. De er dog i privateje, det var badeanlægget ikke.

Københavns havn, Operaen og gode historier

Er du mere til en moderne tilgang, så er det naturligvis den, du skal fokusere på. De nye havnebade, de kreativt anlagte arealer langs vandet og måske nogle af alle husbådene. Der er rigeligt at opleve med relation til vandet, endda helt inde i centrum af København.

Operaen på Holmen må du ikke snyde dig selv for at se. Den flotte bygning er opført i flugtlinje fra Marmorkirken. Vi valfarter til den fra hele landet, både for at opleve selve bygningen og naturligvis for at overvære forestillingerne. Du ved sikkert allerede, at den er betalt af Mærsk Mc-Kinney Møller og var en gave til danskerne. A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal købte simpelthen Dokøen for den nette sum af 120 millioner kroner, betalte hele baduljen lige fra arkitekt til opførelse og forærede så bygningen til os danskere. Af praktiske grunde er det Det Kongelige Teater, der administrerer Operaen, så i hverdagen er det let at glemme, at Operaen faktisk er vores alle sammens. Om du ser Operaen fra vandet eller fra landsiden, så er det en imponerende bygning.

Selve Københavns Havn er et kæmpe område. I normale år er der et hav af store krydstogtskibe, der lægger til og det myldrer med internationale gæster derfra i den centrale del af byen. Når man bevæger sig rundt mellem de moderne bygninger er det svært at forestille sig, at Københavns Havn går helt tilbage til den tidligste middelalder. Dengang bosættelsen kun blev kaldt Havn. Dengang biskop Absalon var med til at forme byen og hvor senere hollandske bønder fik lov til at sælge deres varer. En ganske anden historie om København end det menneskemylder, vi i dag oplever på løbehjul, på cykler og med den bilende trafik. Det hele kan opleves på tur i den helt centrale del af København.

Er det mere selve havnens historie, du er interesseret i, så skal du med over til Holmen, til det gamle Orlovsværft. Der kan du opleve historien om havnens udvikling og om den centraladministration, der fik navnet “Havne- og Mudringsvæsenet”. Et udtryk vi slet ikke anvender i dag, men som jo fortæller sin helt egen historie, bare i navnet. Eller er det kun mig, der er fascineret af udtrykket mudringsvæsenet?

I dag strækker den moderne havn sig fra Svanemøllebugten til Sjællandsbroen og er opdelt i underhavne som Nordhavn, Refshaleøen, Inderhavnen, Holmen, Prøvestenen, der alle har deres egen historie, der kan fortælles. Noget af den historie er naturligvis om de nye havnebade og de mange spændende, nye boligkvarterer, der de senere år er dukket op.

En af de muligheder, du har for at høre historierne på tæt hold, er byvandringen Fra papirøen til Ny-holm. Det er en byvandring, du skal unde dig selv, hvis du er interesseret i havnens militære fortid. Den militære fortid og til dels nutid er historien om kanonbådsskure, om salutter for Rigets Flag og naturligvis om noget af alt det, der skete under besættelsen. Nåh ja, og naturligvis også Slaget på Reden i 1801, hvor vi mistede den danske flåde til englænderne.

En af mine kolleger siger det sådan: Hvis du er i tvivl om, hvilke sights der er de bedste at se eller hvis du vil være sikker på at du får det bedste med hjem fra dit besøg i København, så er det måske værd at overveje at lave en aftale om en guidet tur. Du kan se et antal muligheder for guidede ture i København her. På den måde kommer du direkte til de bedste seværdigheder, og guiden serverer de bedste historier for dig. Dette er ofte den korteste vej til de bedste minder.

Ved en gruppe på 8 personer bliver prisen omtrent det samme som I må slippe for en kop kaffe og en isvaffel til hver. 

Og vil du så slutte din dag med fokus på vandet omkring København på mere fredelig vis, så kunne du lade dig guide til at finde spiselige urter og bær langs vandet. Selv i København, i storbyen, er det en oplagt mulighed. Her har du dog brug for at gribe til det nære transportmiddel igen, nemlig cyklen. Ellers vil det tage for lang tid. Lad din guide vise vej langs Kalveboderne, lad ham vise dig nogle af alle de spændende og måske sjældne planter, der vokser langs stranden og som netop er spiselige. Har du lejet et overnatningssted med eget køkken, kan du tage de spiselige fund med hjem til middagen. Med egne indsamlede urter smager middagen mange gange bedre, end hvis du har købt det hele i supermarkedet. Prøv engang.

Velbekomme, og god ferie i København

Billeder er taget af: Absalon: Foto af Glån. Licens. Agnete og Havmanden: Foto af Jens Cederskjold. Licens.

Forfatter

Comments are closed.