Sorø – at guide hvor man voksede op

Sorø – at guide hvor man voksede op

Nostalgi: Sorø og omegn er et dejligt sted at vokse op som barn. Jeg vil af hjertet gerne dele nogle af alle de dejlige ting som Sorø og omegn har at byde på, specielt for familier med børn, hvor der skal være noget for alle. Selv har jeg boet i Sorø det meste af mit liv, indtil jeg skulle rejse hjemmefra for at starte på universitetet. Følelsen af at bo tæt på naturen – verdens største legeplads men samtidig også at man stadig boede i en rigtig by.

Emils chokolade

En klassiker. Spørg hvem som helt fra Sorø området, de vil næsten med garanti kende til Emils chokolade, i lokale munde bare Emils, eller bonbonnieren som den tidligere hed. Det er selvsagt at is er et hit hos børn, men isen hos Emils har altid været af høj kvalitet og man har altid fået dobbelt så mange iskugler som man bestilte. Så når man fortæller hvilke is man ønsker sig, har man altid kunnet få ”halve” kugler, så man kan smage endnu flere forskellige is. Hvis man ikke er til is, er der selvfølgelig også kaffe, the og chokolade af høj og lækker kvalitet.

Når dette er sagt, så har butikken også en sjov historie. En ung studerende ved navn Emil valgte at bruge sin egen opsparing til at købe butikken for, og omdøbte den tidligere butik med navn ”bonbonnieren” til den nuværende Emils chokolade. Efter 16 år valgte Emil i 2016 at sælge sin lille isbutik til en lokal erhvervsdrivende som han mente også havde fokus på kvalitet. Dette var vigtigt for Emil, eftersom butikken har en central plads i bylivet i Sorø. Dette skulle ikke gå bort, blot fordi han ikke længere havde tid til at drive butikken.

Sorø Sø

Når man har fået sin is, er det oplagt at gå ned til Akademihaven og Sorø sø, hvor man kan nyde sin is i dejlige omgivelser. Ved akademihaven er der masser af flotte blomster og en botanisk have for de voksne. Der er også en masse gode træer og store plæner for børnene at slippe sig løs i.
Hvis men synes man har god tid en dag kan man eventuelt gå hele turen rundt om Sorø sø, som er godt og vel 8,5 km lang. På turen er der fin sti hele vejen, som primært snor sig igennem skovarealer, men som også går igennem Akademihaven og borgmesterens øje – ja det hedder stedet.

Nogle gange kan man finde nisser som gemmer sig i området ved Sorø Sø

Undervejs på turen vil der være mange bordebænkesæt på flotte pladser, hvor det er oplagt at tage en snack eller spise sin frokost, hvis solen skinner. På søen sejler også den lille lokale båd Lille Claus, som hvert år bliver søsat omkring april/maj måned. Her kan man enten få en bådtur hele vejen rundt på søen, eller man kan stige af ved et af de mange stop undervejs. Hvis man vælger denne løsning, ville jeg nok selv vælge at stoppe ved Parnas. Parnas er et stort naturområde, med en nyetableret lille strand. Fra Parnas er man også tæt på en lille mose, som giver stemning af trolde og hekse – et fint sted at gå hen med sine børn for at forsvinde ind i fantasiens verden.

Sorø kloster og Bjernede kirke

Sorø Klosterkirke - største seværdighed i Sorø og grav for danske konger fra middelalderen
Sorø klosterkirke og fraterbrønden ved Sorø Akademi

Når man har nævnt Sorø sø er man også nødt til at nævne Sorø klosterkirke. Oprindeligt var Sorø en halvø, hvor der blev bygget et kloster for benediktinermunkene. Uanset om man er religiøs eller ej, vil jeg klart anbefale at besøge den smukke bygning som altid står åben, medmindre en ceremoni finder sted. Hvis man ser bort fra vores farvelige vandtårn som står lige ud til motorvejen, så er vores klosterkirke nok det mest kendte symbol vores by har.

Men vi har også en anden kirke i kommunen som vi er meget stolte af – nemlig Bjernede kirke. Bjernede kirke er en af de 7 bevarede rundkirker som findes i Danmark, og den eneste på Sjælland. Kirken er ikke besøgt af så mange, men det er stadig noget men som lokal godt kan være lidt stolt af. Når vi nu er inde på kirkelivet, kan vi i Sorø også godt lide at skrøne af at N. F. S. Grundtvig kom en del i Sorø og omegn hvor han også gerne mødtes med H.C. Andersen – men ham må odenseanerne nok tage credit for. Og så har vi jo et par danske middelalderkonger som også er begravet under klosterkirken! De mindre vigtige, fra senere tider, de ligger jo og fylder i Roskilde. Fortællingerne er mange.

Sønderskoven

Selv er jeg opvokset i det område af Sorø som hedder Frederiksberg. Her har jeg haft Sønderskoven lige i min baghave, og jeg har ikke tal på hvor mange timer jeg har brugt i den skov – men det er mange. Hvis jeg skal tænke tilbage på ét sted i skoven som er specielt for mig, må det være Sandager mosen. I gamle dage under anden verdenskrig var det et vigtigt sted, da man gravede tørv ved mosen, som blev brugt til opvarmning af huse. I moderne tid er det blot et dejligt fredeligt sted, hvor man om sommeren ofte kan se masser af sno, hvis solen skinner og temperaturen er høj. Hvis man ikke skulle lykkedes med at finde en sno, kan man måske finde frø-æg i vandoverfladen eller måske nogle af de voksne frøer som hopper rundt i området.

Massere af flotte fyrsvampe i Sønderskoven.

Hvis man synes at moser og livet omkring er kedeligt, så er der også et gammelt savværk som i dag stadig er i brug som et beskyttet beskæftigelsestilbud. I nogle af skovene rundt om Sorø vil man også kunne finde nogle dysser fra vikingetiden, hvis man ved hvor man skal leder – og det gør jeg tilfældigvis.

Kongskilde og Tystrup-Bavelse

Et sted som bestemt også er benævnelsesværdigt, er Kongskilde og det omkringliggende område. I området omkring Kongskilde er der en masse kilder at finde overalt i skovbunden. Den dag i dag er det meste jord offentligt og man kan bevæge sig rundt som man ønsker – men sådan har det ikke altid været. Ved Kongskilde har der været en vandmølle helt tilbage fra middelalderen. Den mølle som findes der i dag, er dog blevet bygget i nyere tid. Møllen var først eget af Sorø kloster, senere kongen og derefter private ejere. Det var faktisk først i 1971 at staten købte møllen og senere de omkringliggende områder. Man har tydeligvis haft øje på området i et stykke tid, eftersom man allerede i 1964 udråbte Tystrup-Bavelse som Danmarks første naturpark.

Stranden ved Tystrup Sø på en dejlig forårsdag

Hvis man undret sig over hvordan en urørt skov ser ud, så er Suserup skov stedet at tage til. Ikke langt fra den lokale golfbane findes en urskov. Urskoven er ikke blevet rørt i over 100 år, og har bare fået lov til at vokse sig vild. Hvis man vil have sine børn med på en fantasifuld skovtur, er dette et fantastisk sted, hvor der bland andet findes mange rødel. I skoven er der en sti man kan gå på, og man må ikke ødelægge eller fjerne noget – heller ikke fra skovbunden. Efter stormen i 1999 væltede utroligt mange træer. Eftersom man ikke måtte fjerne træerne, måtte man da blot gå udenom, og der blev dannet nye stier, der hvor folk gik. Så det er ikke bare træerne som er vilde i urskoven, men også stien, som fra tid til anden ændrer sig idet et træ lægger sig på tværs.


Dette er den korteste beskrivelse jeg kan gengive fra området, men der er så utroligt meget mere – alt fra Weichsel istiden til Københavns Zoo som også har haft projekter i området.

Tag gerne kontakt

God nok er jeg kun 2. generations Soraner og de fleste siger man skal være 3. generation for at være rigtig lokal – men det er noget pjat. Jeg er stolt af at komme fra Sorø og jeg elsker min barndomsby og de omkringliggende områder; og jeg viser gerne det hele frem for dem som skulle være interesserede. Jeg bider ikke, jeg snakker bare meget.

Venlig hilsen,

Magnus

Comments are closed.