Svendborg på Sydfyn
På den sydlige del af Fyn ligger Svendborg - som en åbning ud imod det Sydfynske Øhav. Derfor virker titlen som "Øhavets hovedstad" også passende til Svendborg. Byen har da også en lang historie indenfor søfart, og spiller stadig den dag i dag en vigtig rolle i det maritime Danmark. Med sin aktive erhvervshavn og maritime uddannelser på Svendborg Søfartsskole. Gode sights ligger tæt på Svendborg.
Svendborg er også det perfekte sted at tage afsæt i, hvis du ønsker at besøge nogle af øerne i det Sydfynske Øhav. Svendborgsundbroen forbinder byen med Tåsinge - hvorfra der er mulighed for at tage videre til Siø og Langeland, ligeledes via broforbindelser. Mens der er flere daglige færgeafgange fra Svendborg havn mod Ærø. Hvis du gerne vil opleve selve Svendborg, er havnen også et godt sted at starte.
Svendborg havn - et sted med liv og mange historier
Ingen tvivl om, at Danmark siden vikingetiden har været betegnet som en søfartsnation. Og selvom der ikke er mange vikingeskibe at finde i Svendborg, så har byen i mange år indtaget en vigtig plads i dansk søfart.
I løbet af 1800- og 1900-tallet var Svendborg således hjemsted for en lang række af rederier. Ikke mindst var det her, at det vi i dag kender som A. P. Møller-Mærsk startede. Hvilket jeg kommer tilbage til! For Svendborgs rolle i det maritime Danmark er også at finde andre steder.
Ikke mindst på Svendborg havn - som kan bryste sig af at være en af de mest velbevarede industrihavne i Danmark. Hvilket gør havnen til et godt sted at dykke ned i mange flere af Svendborgs spændende søfartshistorier. Prøv for eksempel en historisk byvandring i søfartsbyen Svendborg.
Havnen har da også stadig den dag i dag en central plads i Svendborg. Udover erhvervslivet på selve havnen, så ligger Svendborg Station ikke langt væk. Så kommer du med bus eller tog til byen, er det også lige i nærheden af havnen, at du ender op. Et sted med masser af liv - ikke mindst om sommeren.
Fra vejen, der løber langs molen, går sidegaden Frederiksgade, hvor du finder flere værtshuse og natklubber. Sammen med byens andre mere spredte værtshuse, er de resterne fra dengang i 1970’erne, hvor Svendborg var den danske by, der havde flest værtshuse per indbygger. En interessant historisk tid og detalje for byen der i sig selv er værd at høre mere om.
Mærsk-koncernen blev grundlagt i Svendborg
Som sagt kan man ikke snakke om Svendborgs plads i den danske søfartshistorie uden at nævne grundlæggelsen af A. P. Møller-Mærsk A/S. Selvom der skulle gå mange år fra grundlæggelsen, til at virksomheden fik netop dét navn.
Det hele startede med at kaptajn Peter Mærsk Møller slog sig ned sammen med sin familie i Svendborg i 1884. To voksne og ti børn, i en lille villa, der blev døbt "Villa Anna" efter fruen i huset. Men selvom hjemmet allerede var trængt, skulle det alligevel også fungere som arbejdsplads.
Således startede kaptajn Møller i 1904 sammen med sin søn, Arnold Peter Møller, Dampskibsselskabet Svendborg A/S. Da A. P. Møller døde i 1965, overtog sønnen Mærsk Mc-Kinney Møller direktørrollen, og sad på den frem til 1993. Det var under ham, at virksomheden for alvor voksede.
Senere, i 2003, blev de Mærskejede rederier fusioneret til A. P. Møller-Mærsk A/S - en verdensomspændende shippingkoncern kendt som Maersk.
Selvom Mærsk Mc-Kinney Møller ikke er født i Svendborg - og aldrig har boet der - stod byen ham meget nær. Og Mærsk-koncernen har da også den dag i dag en stor afdeling i Svendborg.
Med den store tilknytning Mærsk Mc-Kinney Møller havde til Svendborg, besluttede byens byråd derfor lidt ekstraordinært at gøre ham til æresborger i 2001. Det var en meget rørt Mærsk der tog imod æresborgerskabet, med anekdoter om de fantastiske minder han gennem barndommen og ungdommen havde skabt i Svendborg, når han besøgte farens familie.
Martha-dag på Børsen
Den maritime historie spreder sig også ned til særlig ét spisested i Svendborgs gågade. For på Børsen kan du spise din frokost - eller nyde noget at drikke - i Martha-stuen. Opkaldt efter den danske folkekomedie Martha fra 1967, der med tiden har opnået kultstatus. Ikke nok med, at Børsen har et lokale opkaldt efter den folkekære film, så er resturanen også hvert år vært for "Martha-dagen". En begivenhed der har fundet sted den første lørdag i maj hvert år siden 1994. Her mødes over 250 søfolk og hardcore S/S Martha-fans til en fælles fejring af filmen - der selvfølgelig også vises i Svendborg Scala biograf.
I 2020 blev denne tradition landsdækkende. For da coronapandemien satte en stopper for at arrangementet kunne finde sted i den virkelige verden, blev fejringen virtuel. Nordisk Film lod nemlig Martha være frit tilgængelig på deres streamingtjeneste Dansk Filmskat, i et døgn, så Martha-dag ikke skulle aflyses.
Svendborgs Filmfestival
Martha er ikke den eneste film, der er tæt forbundet til Svendborg. Byen har gennem årene været baggrundstæppe for flere danske film. Her kan der f.eks. nævnes Tomas Villum Jensens komedie Solkongen (2005) og Susanne Biers drama En chance til (2015). De var begge publikumssuccesser. Er man bekendt med Svendborg og omegn, er det ikke svært at genkende mange af filmenes lokationer. Særligt Solkongen formår virkelig at fremvise mange dele af byen.
Den seneste danske film til at være optaget i Svendborg, er Madklubben fra 2020.
Men Svendborg vil da også gerne hylde dansk film. Derfor afholder Svendborg hvert år i samarbejde med FilmFyn Svendpris-festen - hvor Årets Svend bliver uddelt. Prisuddelingen sker i forlængelse af Svendborgs film- og kulturuge, der finder sted hvert år i slutningen af august.
Svendborgs museer og kultursteder
Svendborg har et rigt historie- og kulturliv hele året. Hvert år på Svendborg Teater kan du i sommerperioden f.eks. opleve Svendborg sommerrevy - bedre kendt som Rottefælden. Revyen blev første gang opført i 1881, hvilket gør den til Danmarks ældste. Derudover lægger Svendborg Teater hus til alt fra teaterstykker til stand-up shows hele året rundt. Så der er altid noget at se og opleve.
Tager du ned ad Skolegade, der ligger lige ud til teateret, kommer du ned til Svendborgs naturhistoriske museum - Naturama. Her kan hele familien opleve Nordens dyr i det treetagers store museum. På den øverste etage er alle luftens fugle samlet, i stueetagen finder du alle landdyrene, og kan du så gætte hvilke dyr, der regerer i kælderen?
Søger du i stedet historie hvor mennesket er i centrum, så er Danmarks Forsorgsmuseum - der har til huse i Svendborgs gamle fattiggård - helt sikkert et besøg værd.
Her danner fattiggården fra 1872 en god ramme for fortællingerne om den dansk socialhistorie. Hvilket er med til at få de besøgende til at leve sig ind i forholdene, som de så ud for de mennesker, der levede på samfundets bund.
Elvira og Sixtens tragiske kærlighedshistorie
En anden historie der er at finde i Svendborgs omegn er beretningen om Elvira Madigan og Sixten Sparre. Et ungt par der boede i Svendborg i en kort periode i 1889, og som kan minde om Shakespeares Romeo og Julie. For ligesom Shakespeares unge elskende var Sixten og Elvira dømt til tragedie. For mens Sixten var en svensk officer fra en adelig familie, var Elvira en fattig linedanserinde i et omrejsende cirkus. Med to så vidt forskellige sociale baggrunde, var det ikke en mulighed for de to unge elskende at få hinanden. Og derfor begik de selvmord i Nørreskoven på Tåsinge.
Deres fælles grav på Landet Kirkegård på Tåsinge er i dag ofte besøgt af turister. Her er der ofte nogen, der vil lægge en blomsterbuket, som en erstatning for den brudebuket Elvira aldrig fik. Vil du vide mere, så kan du tage på en guidet tur på stedet, hvor det skete.
Street art i Svendborg
Har du fået nok af skibsfart og historie, kan du gå på opdagelse i den mere kunstneriske del af Svendborg. For byen har et helt særligt forhold til street art.
Tilbage i 2009 lod Svendborg Kommune nemlig graffitimalere male i udvalgte cykeltunneller rundt om i kommunen. Det blev et kæmpe hit - og siden er udvalget af steder blevet udvidet. Derfor er der i Svendborg gode muligheder for at se graffiti street art, lavet af medlemmer fra Svendborg Street Art Forening.
Et af de rigtig gode steder at se street art er den gamle værftsbygning ved Frederiksø. Her har graffitimalerne fået lov til at pryde den 15 meter høje mur med deres kunst. Og siden der ikke er nogen regler for, at man ikke må overmale andres graffiti, er der gode muligheder for at kunne se ny graffitikunst, hvis man kigger forbi flere gange i løbet af året. Kombinationen af graffiti, sammen med byens ældre huse og skulpturer i mere klassisk forstand, giver også et spændende og varieret bybillede.
Svendborg og omegn er altså fyldt med gode fortællinger - og er rig på kultur og historie. Her finder du noget for enhver smag og interesse. Meget af det, der ligger inde i selve byen, er nemt at komme rundt og se til fods, mens meget af det, der ligger udenfor bygrænsen, ikke er mere end en cykeltur væk. Med de mange historier indenfor forskellige områder, er en guidet tur en glimrende måde at opleve Svendborg på - så man får det hele med.
Vi siger med glæde oplev Svendborg med Guideservice Danmark og vores guideservice Fyn.
Billeder
MF Ærøskøbing. Foto: Kåre Thor Olsen. Licens: CC BY-SA 4.0
Det Gule Pakhus, Svendborg. Foto: Erik. Licens: CC BY-SA 3.0, color adjusted
Svendborg Forsorgsmuseum. Foto: Nol Aders. Licens: CC BY-SA 3.0, color adjusted