Brandts Klædefabrik har det hele
I dag lever kvarteret ved Brandts Klædefabrik i Odense et ganske andet liv end det, det oprindelig blev bygget til. I dag er der Studenterhus, biograf, museer, et hav af caféer og restauranter, tøjbutikker, kunsthåndværk, frisør og blomsterbutik. Der sker hele tiden forandringer og der kommer konstant nye, interessante butikker til.
Området er aldrig stationært, så det er altid spændende at gå sig en tur igennem Brandts. Alle aldre blander sig med hinanden, mange forskellige interesser mødes i området og ikke mindst er der en atmosfære, der giver indtryk af, at både lejere, ejere, handlende og besøgende nyder at opholde sig i området.
En spændende udvikling
For år tilbage var der nogle dejlig fremsynede personer, der så muligheder og perspektiv i at bevare de gamle fabriksbygninger fra Brandts Klædefabrik. De blev omdannet til et moderne og levende forretningsmiljø med liv, sjæl og ikke mindst historisk atmosfære. Hvis altså du holder øjnene åbne for historien. Hvor mange af dagens besøgende tænker mon på, at Brandts Klædefabrik engang bare var een ud af en lang række af klædevæverier fordelt rundt i det ganske, danske land? Hvor mange tænker mon på, at det engang var en arbejdsplads, hvor det vrimlede med børnearbejdere? Dengang var det hverdag og lovligt. I dag ville det aldrig gå.
Når du går rundt i området, får du masser af hjælp til at opleve historien. Det betinger måske nok, at du kender lidt til historien i forvejen, så du ved, hvad du skal kigge efter. På mange facader er der et skilt, der fortæller, hvad bygningen oprindelig blev anvendt til. Det er navne som Kedelhuset, Svendehjemmet og Nobberiet. Nogle navne er ganske indlysende, andre lidt mere kryptiske og hvis du gerne vil lære mere om Brandts historie, så har jeg tidligere skrevet om den. Alternativet er at gå med på byvandring i Brandts Klædefabrik, hvor du får historien fortalt på stedet. Nogle gange er det bedre end at læse op på den forud, for ved at opleve historien på stedet, er den ofte meget lettere at huske.
Der er bygget flere nye bygninger i kvarteret, og arkitekterne har gjort deres bedste, for at alle bygninger skal spille harmonisk sammen. Står du ved Amfiscenen midt i komplekset, så ser du det hele, nyt og gammelt i smukt samspil. Amfiscenen er en udendørs samlingsplads, legeplads og musiktribune afhængig af øjnene, der ser eller alderen på betragteren. Der er ofte skønne koncerter og pladsen bliver hurtigt fyldt med et forventningsfuldt publikum. De fleste arrangementer er gratis, men til enkelte er der entre.
Hyldest til John Lennon
Ved Amfiscenen står der også en interessant skulptur: Hyldest til John Lennon af kunstneren Susanne Ussing. Man kan undre sig over, hvad en John Lennon skulptur laver ved Amfiscenen på Brandts. Skulpturen er lavet i 1981, året efter John Lennon blev dræbt. Oprindelig var den udstillet i København ved tøjbutikken Nørgaard på Strøget i forbindelse med et projekt: Kunst i City.
I 1990 var der i Kunsthallen i Brandts Klædefabrik en udstilling, der hed Rockens billeder. I den forbindelse blev Susanne Ussings skulptur betragtet som vartegn for hele udstillingen. Siden udstillingen har skulpturen stået ved Amfiscenen. Kig nøje på den. Der gemmer sig flere hints, der peger i retning af John Lennon, hans musik og hans modvilje imod krig.
Studenterhuset og Cafe Biografen
Vender du dig rundt, så ser du Studenterhuset. Er det længe siden, du sidst har været i Odense, så tænker du måske: Nej da, det er Musikbiblioteket. Det var det engang, et rigtig godt et af slagsen ovenikøbet. I dag er det gamle musikbibliotek på Brandts blevet til Studenterhus. Så der er stadig masser af liv og koncerter i huset, publikum er bare til dels blevet et andet. Vidste du i øvrigt, at Odenses musikbiblioteket er det musikbibliotek i Norden, der har den største samling?
Lige overfor Studenterhuset ligger Cafe Biografen fra 1983. Den er efter sigende Odenses ældste café og som navnet siger, er det en kombination af café og biograf. Tre biografsale har den, og det er ikke unormalt, at hovedparten af bordene i caféen er reserveret til spisende gæster i forbindelse med forestillinger. Men kom glad, for det lykkes altid at finde en plads. Hvordan ved jeg ikke, men jeg er endnu aldrig selv gået forgæves. Kommer du der jævnligt, vil du opdage, at der er et endog særdeles trofast stampublikum. Det er altid et godt tegn.
Her ved Amfiscenen har du også møbelforretning og naturligvis kunstmuseets mange udstillingssale med skiftende udstillinger. Både møbelforretningen, kunstmuseet og Cafe Biografen ligger i de gamle fabrikslokaler. Det kan man godt fornemme, når man kommer ind. Kig efter detaljerne og forestil dig, hvordan der var, dengang de store væve og maskiner larmede i rummene. Et ganske andet lydbillede end i dag.
Tidens Samling - et unikt museum
Et af de anderledes museer i Danmark befinder sig i komplekset bag Brandts gamle klædefabrik, i Farvergården, der først for nylig er koblet sammen med Brandts. Museet er Tidens Samling. Når jeg har udlændinge på besøg, er det et museumsnavn, som det er svært at oversætte til andre sprog. Og det er måske endda svært at forklare på dansk. Tidens Samling er skabt på baggrund af en kæmpe interesse for autentisk interiør, tidstypiske og ægte beklædningsgenstande og stor veneration for den danske hverdags kulturarv. Tidens Samling har naturligvis skiftende udstillinger ligesom alle andre museer.
Det der gør dette museum specielt er, at ufattelig mange af genstandene ikke kun er genstande, men stadig anvendes. Ikke i hverdagen som en del af en persons dagligdag, nej de udlejes til filmoptagelser, så al påklædning kan være autentisk, tidstypisk og ægte. Mange af genstandene er foræringer fra personer, der har valgt at betænke museet med aflagt tøj, overskydende porcelæn eller inventar. Alle genstande opbevares i en stor lagerbygning ved Odense havn. Herfra hentes de frem til aktuelle udstillinger eller når de skal lejes ud til filmoptagelser eller TV serier.
Annette Hage - ophavskvinde til Tidens Samling
Der er også en spændende historie bag museet selv. Det gemmer nemlig også på en familiehistorie, ligesom historien om Brandts Klædefabrik gør det. Odenseanske Annette Hages personlige interesse i alle genstandene blev startskuddet til det, der i dag er et velbesøgt museum i det centrale Odense. Annettes far, Knud Hage, drev butikken Kramboden i Nedergade i Odense, så hun har fået sin interesse for gamle genstande derfra. Der kan man nemlig fortabe sig i timevis i gammelt husgeråd. I stedet for at smide ud som alle andre, så samlede Annette Hage på genstande. Hun begyndte at leje sin samling ud til netop film- og tv optagelser, hvor beklædningen skulle være autentisk. Stille og roligt byggede hun en ganske anderledes forretning op om sit koncept, en forretning der er både anerkendt og velanskrevet.
Tidens Samling drives i dag af Annettes datter og hendes svigersøn bestyrer Kramboden, så begge steder lever videre i bedste familieånd.
Caféer og restauranter - svært at vælge? Prøv dem alle
Når du går videre igennem Brandts Passage, vil du opdage, at der er flere - og gode - spisesteder og caféer, hvor du kan slå dig ned. Uanset om du er til kaffe med en lækker kage på en af caféerne, god gammeldags smørrebrød hos Kong Volmer eller noget helt andet, så er der gode muligheder for at finde det her.
Et lille tip: Hvis du har børn med, der synes at du vil sidde for længe, så slå dig ned ved Amfiscenen. Der kan børnene lege og du kan se dem. Det samme ved caféen Cockoo's Nest, for overfor den er der en herlig skulptur af Kejserens nye klær, som børn gerne vil lege ved. Den er lavet af Keld Moseholm, en fynsk kunstner, der er kendt for sine små buttede mænd.
Mærk historien
Gå tur i området og oplev alle bygningerne og deres funktioner. Der vil du kunne forstå og opleve, hvordan industrialiseringen påvirkede Danmark, var skyld i at landbefolkning flyttede til byen og netop hvordan hele familier var afhængige af, at både børn og voksne havde arbejde. Sådan var det dengang, hvor det var nødvendigt for at familierne kunne overleve. Det er vi nødt til at forstå, selv om vi i dag aldrig ville acceptere sådanne arbejdsvilkår.
På din tur rundt i området vil du opdage, at der er mange spændende steder. Der er både nye og gamle bygninger, som stille og roligt har ændret karakter og funktionalitet. De ligger klar til at blive opdaget - af dig - og jeg ønsker dig god oplevelse.
Vil du kende historien om Brandts Klædefabrik og forstå det historiske liv i bygningerne, så siger det næsten sig selv, at du bør unde dig selv en guide til at fortælle dig historien. Det kan du gøre både til en byvandring eller som en kombination af byvandring og besøg på en af caféerne eller restauranterne, hvor guiden kan fortælle en del af historien, mens du spiser frokost eller drikker kaffe.
Jeg siger med glæde oplev Brandts med Guideservice Danmark og vores guideservice Odense.
Foto
Brandts Passage. Foto: Guideservice Danmark