Det’ døøø’lækkert at være studerende i Odense
Vinterkulden har for længst fået tag i de små stråtækte huse på Fyn, hvor kulden ikke desto mindre holdes ude af god gammeldags dansk hygge. Kalenderen skriver 1875, og ord, der har startet deres vej fra tanke, over papir, til fortællinger, fylder rummet.
Du kære, gamle Fødeby
er altid i min Tanke.
Stolt bygged' Odin Slot mod Sky
paa Næsbyhoved Banke;
da voksede Huse, først to, tre,
så flere - der man havned'.
Og Frigge raabte: "Odin se!"
Derfra fik Byen Navnet.
Ordene er H. C. Andersens, og selvom Odense er meget mere end blot den folkekære forfatter, så er det et godt sted at starte fortællingen om den gamle fynske by.
En by, der har sit ophav i en anden tid end vores. En tid med asatro, og hvor fortællingerne var store, men ikke altid fortalte. Fortællinger behøver imidlertid ikke altid at være gamle. Kontrasten til denne fortælling er derfor også tydelig. Odense er i dag en by, der summer af ungdommelighed, og hvor ønsket om fornyelse ikke er til at tage fejl af. På veje og stræder bliver der fremtidssikret med vejarbejde, letbanebyggeri og opførelse af ungdomsboliger. Netop behovet for flere ungdomsboliger vidner om den retning, den fynske hovedby bevæger sig i. At være studerende i Odense er nemlig slet ikke så tosset.
Ungdommen baner vej
De fleste af os har erfaring med at være den nye i klassen og blive ramt af de klassiske sommerfugle i maven. Spændthed og nervøsitet har et godt greb i hinanden, når man tager hul på et nyt kapitel i sit liv. Som nyudklækket dimittend fra SDU, er det en følelse, jeg stadig husker tydeligt, fra da jeg som studerende i Odense startede min bachelor i International Virksomhedskommunikation for fem år siden og min kandidat i Journalistik for to år siden. Det er en følelse, som flere tusinde bliver ramt af hvert år, når det er tid til studiestart. Det er altså ikke en følelse, man står alene med i Odense.
Danmarks tredjestørste by er en studieby med stort S. Ifølge en undersøgelse fra 2019 så er det kun København, der er et mere populært sted at få sine drømme om uddannelse til at gå i opfyldelse. Spørgsmålet, man sidder med, er måske, hvad det er, der gør Odense til så attraktiv en studieby?
Attraktiv studieby
Mangt og meget er det korte svar. Det lange svar følger derfor lige efter, for Odense har meget at byde på for unge. Odense vil de unge og de studerende. Faktisk så meget, at 15% af byens befolkning er studerende. En af grundene kan muligvis findes i byens placering midt på Fyn. Odense er et knudepunkt for tilflyttere. Uanset om man er fra København, Aarhus, Esbjerg eller trekantsområdet, er der kort vej til en SU-venlig husleje i Odense. Og en husleje, der som studerende i Odense er til at betale sig fra, er slet ikke alt, hvad byen kan præstere. Med en unik tag-over-hovedet garanti har tilflyttende studerende en nødløsning, hvis drømmeboligen ikke er faldet een i hænde inden studiestart.
H. C. Andersens hjemby kan mangt og meget som studieby, uanset om man søger en tur i byen, kulturelt indhold, samlingspunkter, seværdigheder eller en guidet tur gennem byens historiske kerne. Og hvis der er noget, der rimer på studieliv, så er det socialt samvær. Som Grundtvig engang sagde det: "det er så yndigt at følges ad". Lad os følges ad gennem nogle af de ting, der gør Odense til et skønt sted at være ung og studerende.
En cykel - alt hvad du behøver
En cykel. Det er alt, hvad du behøver for at se Odense, og med din cykel kan du komme langt. Ikke blot fysisk, og spirituelt, men også når det kommer til den forskellighed af kultur og natur, du kan møde. Er du ikke ejer af en cykel, så kan benene også bruges til en byvandring. Pointen er, at Odense har en masse kulturelle oplevelser for unge, pakket ind på et overkommeligt areal - og man kan besøge mange af dem uden at hive pungen op af lommen. Lad mig give dig en ungdommeligt inspireret virtuel guidet tur gennem Odenses gader og stræder. Hvis du ønsker dig en levende guide til steder så kan du lade dig inspirere her i guideservice Odense.
Vi sejler op ad åen
Min virtuelle guidede tur starter i et af byens mange grønne områder, nemlig parken Munke Mose. Det, der gør dette sted utrolig interessant, er dog i højere grad den blålige end den grønne del, da parken er en af byens mest vandrige parker. Rundt om de grønne områder, der hver sommer er fuldstændig dækket af mennesker, slanger Odense Å sig afsted med stor fart. Her kan du komme på aafart, leje kanoer og vandcykler, eller blot nyde den forfriskende lyd af rislende vand.
Hvad få ved, når de sidder i nationalarenaen Parken, i København og ser Danmark lammetæve svenskerne i fodbold, mens de højlydt synger "Vi sejler op ad åen" er, at det netop var i Munke Mose i Odense, at Lauritz Stephan i 1895 sad og skrev denne tekst med en skarp henvisning til Odense Å. Selvsamme å blev også dengang ofte oversvømmet om vinteren. Det betød, at der var gode muligheder for at komme på is for dem med fart i futterne eller en skøjteprinsesse i maven.
14 år inden Lauritz Stephans skribleri havde Odense Kommune opkøbt de grønne og blå arealer fra Munke Mølles fabrikker, fordi man ikke ønskede bebyggelse i det lavtliggende mose- og engområde. Det har vist sig at være en vældig god beslutning. Det har medført, at der i dag er rum og muligheder for friluftsliv og hygge. Også arrangementer som 1. maj bliver afholdt i "mosen". Det er også her, man finder caféer, flere af Odenses mange, smukke skulpturer samt Saabyes Stryg, som er en fisketrappe fra 2008, der både er god til at drikke en kop kaffe på, og gavner fiskelivet i åen.
En dans på roser, men ikke en duft af roser
Fra Munke Mose fortsætter byvandringen til Rosenbæk Torv i hjertet af Odense. Opkaldt efter den lille Rosenbæk, der løber gennem det indre Odense, med start ved Brandts og afslutning på torvet, leder det ens tanker hen på friske dufte. Men torvet dufter trods alt ikke af roser. Det er en arkitektonisk byfornyelse, men selve Rosenbækken har aner tilbage til middelalderen, hvor den fungerede som byens nordlige grænse og en del af fæstningsværket. Efterhånden som byen voksede, blev bækken mere og mere forurenet, og fungerede i mange hundrede år som en åben kloak, hvor den tilmed fik navnet "Lorterenden". Et navn der sidenhen - meget sarkastisk - blev ændret til Rosenbækken.
Her på torvet findes Teater 95b, hvor der er ugentlige open mics. Langt størstedelen vil nok føle, at den indre komiker gør sig bedst i private selskaber i vennernes lag, men det er der råd for. Der er ingen forventninger om, at man selv skal op og stimulere de andre gæsters lattermuskler. Man kan sagtens nøjes med en tur i happy hour baren og derefter fortsætte ind på bagerste række. Der er plads til mangfoldighed og masser af mulighed for smil på læben.
Odense Studenterhus
Med lattermusklerne godt varmet op går turen atter ud på Rosenbæk Torv, hvor man ved at følge Rosenbækken kommer hen til Amfipladsen. Pladsen er både smuk, charmerende og ikonisk, og den skaber gode muligheder for socialt samvær. Udover at være en del af hjertet af Odenses kulturelle centrum og samlingsplads, så finder man her Odense Studenterhus. Med mottoet "Af studerende, for studerende" er det et oplagt sted for studerende i Odense at bruge sin tid, uanset om man er på udkig efter et sted at få skrevet de sidste gloser i sin videnskabsteoretiske eksamensopgave, eller man bare har brug for en billig kop kaffe sammen med studiekammeraterne. Udover at være det faglige studielivs centrale mødested, så har de også åbent, når mørket bryder frem, og man har fået kridtet danseskoene til byturen. Så fungerer Studenterhuset som en forrygende warm-up lokation med servering af øl, drinks og shots i lange baner.
Drik en dato
Og apropos øl i lange baner, så fortsætter den virtuelle turguide i Odense til en af barscenens vigtigste institutioner i byen. I Vindegade ligger baren og værtshuset Viggos, der nærmest har opnået kultstatus blandt de fynske øl-entusiaster. Her er der både mulighed for at rafle, få en god fredagsøl og hygge med vennerne. Men grunden til Viggos kultstatus skal findes i konceptet "dato". Noget de tørstige kunder har kunne give sig i kamp med i 25 år. At gennemføre en dato er simpelt. Drik 10 store fadøl uden at kaste op, falde i søvn eller få hjælp fra andre. Som gevinst får man sit krus pensioneret, indgraveret med sit navn og hængt op i et af værtshusets mange mørke kroge.
Det lyder skørt, tænker du måske. Faktum er, at der er blevet drukket mere end 100.000 datoer, og der hænger lige godt 11.000 krus rundt om i baren. Det lyder fra de ægte odenseanere, at man som tilflytter først er faldet ordentligt til i byen, når man har gennemført sin første dato.
(Kul)tur i byen
"Kultur er benzin og ild i røven, en evne til ikke at kunne sidde stille, men hele tiden at flytte sig, at finde takten ikke i det taktfaste, men i den store ubestemmelige rytmik, der er vores fælles vilkår".
Ordene er Klaus Rifbjergs. Han var i mange år en produktiv og anerkendt dansk forfatter, journalist og samfundsprovokatør. Ordene kan forstås på mange måder, men det er netop charmen ved kultur - det forstås ikke altid ens. En ting, der dog kan være stor sikkerhed om, er, at der er masser af kulturelle tilbud og aktiviteter i Odense.
Den virtuelle byvandring gennem Odense kan altså også have sit udspring i det mere kulturelle feinschmeckersegment. Jeg starter med en tur i Odense Teater. Som ung eller studerende kan du få et årskort til en særlig billig pris, kun 380 kr. om året. Det smukke teater ved kongens have er Danmarks næstældste. Det blev grundlagt i 1798 og kan bryste sig af at være den ene af landets tre landsdelsscener. Sådan kaldes de største teatre udenfor København nemlig. Her har mange store skuespillere gjort deres entre på den store scene. I nyere tid er det skuespillere som Hella Joof, Nicolaj Kopernikus, Klaus Bondam og Thure Lindhardt blandt mange andre, men også byens egen stolthed H. C. Andersen har været statist på teatret.
Nyt og nyskabende museum
Netop H. C. Andersen bidrager stadig til kulturen i Odense her små 150 år efter hans død. Det er blandt andet muligt at gå i hans fodspor, som fysisk betoner sig i de fynske fortove rundt om i byen, mens både hans barndomshjem og hus fungerer som museer. Dem kan du begge besøge. Sidstnævnte har gennemgået en større fornyelse, hvor der er skabt et 9.000 kvadratmeter stort inden- og udendørs museum. Ambitionerne er bestemt ikke små. Museets direktør håber, at den folkekære forfatters gamle hus skal blive en top 5 attraktion i verden. Et vidne om, at selv længe efter han stoppede med at skrive fantastiske fortællinger, så kan han fortsat skabe et stort eventyr.
Det stribede Odense
Lidt derfra er ambitionerne måske ikke helt på samme høje niveau, og så alligevel! Der hviler et stort ansvar på skuldrene af "de stribede", som Fyns største fodboldklub, OB, kaldes - gerne på syngende fynsk. OB startede som Odense Cricketklub i 1887, og skiftede så navn til OB to år senere. OB har 3 danske mesterskaber på samvittigheden og er desuden kendt for "Miraklet i Madrid", hvor de sensationelt ekspederede de spanske giganter Real Madrid ud af UEFA-cuppen i 1994.
"Striwerne" er altid et besøg værd, hvis man er til sporten med den lille runde. Man kender holdet på deres blå- og hvidstribede dragter og klubben spiller i landets bedste række, superligaen. På en rigtig god dag - hvor formen har været lige så god - kan man blive en del af de i alt 15.790 tilskuere, som Nature Energy Park kan rumme.
Odense Zoo
Også i dyrenes verden finder du striber i lange baner. Odense Zoo er fra 1930. Havens daværende direktør, Christian Jensen, skabte rammerne for alverdens dyreliv. Zoo er i dag blandt de største attraktioner i Odense. Haven der tidligere også har omfattet både cirkus og tivoli, er smukt placeret på begge sider af Odense å med to gangbroer til at forbinde siderne. Dyrelivet er så alsidigt, at du det ene øjeblik kan mærke den bidende kulde, som pingvinerne elsker, det næste kan du stå på den fynske savanne, hvor giraffer og zebraer holder til. Det er et forrygende sted at tage sin familie med hen, når de kommer på besøg. Skift den daglige rutine fra kollegieværelset ud med at se kamelen i øjnene, høre tigerens brøl og grine af pingvinernes nuttede fald på isen. Der er nok at give sig til.
Din virtuelle guide gennem Odense slutter her. Men Odense har meget mere at byde på, end det er muligt at skrive om. Hvis du er interesseret i en levende guide, så er der mange gode guider at vælge imellem. Odense er meget mere end en virtuel fortælling. Odense skal opleves på egen krop.
Fotos
Odense, cyklisternes by. Foto: Jonas Legarth. Licens: VisitOdense
Saabyes Stryg, Munke Mose i Odense. Licens: VisitOdense
H. C. Andersens Hus. Foto: Jonas Legarth. Licens: VisitOdense