Guideservice i hele Jylland
Vælg mellem de mange dejlige byer og steder at besøge i Jylland. Find den rigtige tur her eller send os dit ønske.
// List ?>-
- Sortering:
-
Aarhus Nordre Kirkegård
Det er spændende at se en bys historie gennem dens store mænd og kvinder begravet på byens kirkegårde. Her dykker vi ned i historierne på Aarhus Nordre kirkegård.
Kirkegården er anlagt i 1876 for at tage presset fra den dengang eksisterende Søndre Kirkegård, som lå der, hvor Rådhusparken i dag er anlagt. Nordre Kirkegård blev stedet hvor aarhusianerne ønskede at blive begravet, fordi den dengang var beliggende i et landligt område nord for byen et område, som nu er blevet en del af Aarhus. Nordre Kirkegård fylder 14,8 hektar.
Begravet på Nordre Kirkegård er en lang række af Aarhus' borgmestre blandt andre Bernhardt Jensen foruden andre berømte aarhusianere. Dermed kan kirkegården fortælle byens historie gennem dens førende mænd og kvinder. Den historie synliggør jeg til jer.
-
Himmerland, Vikingernes land
Oplev en dag i vikingernes land. Vi besøger Borremose fæstningen, Løgstør og Aggersborg på bustur
-
Aarhus by, afslappende køretur til byens skønne sights
Afslappende og inspirerende bustur i Aarhus. Jeg guider om Domkirken, rådhuset, kunstmuseet ARoS, Marselisborg Slot og Den Gamle By
-
Universitetsbyen Aarhus
Spændende byvandring i Aarhus. Hvorfor er danske universistetsuddannelser så gode og Aarhus en fantastisk studieby. Det ved jeg
-
Vandretur på Tunø
Vandretur i smuk natur med gode historier og sjælden fugle. En heldagstur på Tunø er en helt særlig oplevelse
-
De vigtigste steder i Horsens
Jeg fortæller kort om Horsens historie, hvad der kendetegner byen, hvad man kan opleve, hvad der sker i byen, og hvad man kan se og opleve i Horsens' omegn.
Jeg tager dig med på en byvandring rundt i Danmarks 11. største by målt på antal indbyggere pr. 1.1.2021. Jeg vil på min byvandring fortælle om Horsens historie, hvad der kendetegner byen, hvad man kan opleve, hvad der sker i byen og hvad man kan se og opleve i Horsens omegn.
Vi går en rute på ca. 2 km, og kommer forbi alle de vigtigste steder, som vil give et godt billede af, hvad Horsens er for en størrelse. Har du særlige emner eller ønsker, siger du bare til, så fletter jeg det ind. Nederst har jeg listet de punkter jeg fortæller om på min byvandring, samt den rækkefølge vi oplever dem i.
- Mødested Banegården
- Vitus Berings Park
- Byens Historie
- Latinerkvarteret
- Horsens Ny Teater
- Jørgensens Hotel
- Frelser Kirken
- Klosterkirken
- Industrimuseet
Vidste du, at Horsens var et af hovedsæderne for landets største rockerkriminalitet tilbage i 1994-1997? Og at der blev begået et brutalt mord af et rockermedlem fra Hells Angels? Vidste du, at den opdagelsesrejsende Vitus Bering "Zarens danske Columbus" blev født i Horsens? Vidste du, at Horsens har afholdt to af landets største koncerter nogensinde med 85.000 tilskuere?
Tag med mig på byvandring i min by, hvor jeg er født og opvokset. Horsens ligger dejligt centralt midt i Danmark, her er lige så langt til Hamborg som til København. Her er stille og roligt, men alligevel en god blanding af kultur, byliv, sport og skøn natur. Jeg vil dele ud af alt, hvad jeg ved om denne gamle købstadsby, dens hemmeligheder og charme.
-
Koldinghus og Christian IV
Hør den spændende beretning om det gamle kongeslot Koldinghus og om dengang, kong Christian IV holdt hof på slottet. Gode historier
-
Marselisborg Slotshave
Guidet tur i Marselisborg Slotshave. Hør om slottet, de mange kunstværker og haveanlægget. Kan forlænges med en tur i Mindeparken også
-
Historiske Vestergade – bag facaden
Aarhus' historiske Vestergade er hverdagens mangfoldige historie: kongelig fæstning, spedalske, hemmelige gårde, fabrikker og håndværk
-
Nationalpark Mols Bjerge
Natur og kultur på en vandretur i Nationalpark Mols Bjerge i selskab med en kyndig guide, der sprudler af fortællelyst
-
Lindholm Høje
Guidet tur til Lindholm høje, en fascinerende begravelsesplads fra jernalder og vikingetid, med omkring 700 grave spredt ud over en bakke med udsigt til Aalborg og Limfjorden.
Hør om livet i oldtiden i dette område, om vikingernes og deres forfædres skiftende myter, ritualer og tro vedrørende efterlivet – og hvordan disse kan forklare den markante variation, vi ser på gravpladsen: gravhøje, cirkulære og trekantede stensætninger samt skibssætninger.
Under kyndig rundvisning vil I høre om jernalderens og vikingetidens spændende kultur og myter.Siden området i 1950'erne blev udgravet af den sandbanke, der havde bevaret stedet i perfekt stand, har Lindholm Høje været en af de mest berømte og vigtigste begravelsespladser fra jernalder og vikingetid i Skandinavien, og stedet gør altid et formidabelt indtryk.
De ældste grave er placeret på toppen af bakken og har siden bredt sig ned af skråningen. Der er fri adgang til området, og mens vi bevæger os rundt mellem monumenterne, vil jeg fortælle om deres kulturelle baggrund, form og struktur. I nogle tilfælde kan gravens form for eksempel afsløre, om den afdøde var en mand eller en kvinde.
Blandt andre ting vil jeg på en guidet tur fortælle dig om fortidens menneskers kultur og ritualer i forbindelse med døden. Arkæologien giver os hele tiden ny viden, mens andre spændende perspektiver kan findes i vikingernes poesi og senere sagaer. Af særlig interesse er de skibsformede brandgrave.Fra toppen af bakken kan vi nyde en fantastisk udsigt over Limfjorden, den lange og indviklede vandvej, som har været af stor betydning for regionen siden oldtiden.
Mange af gravpladsens fund er udstillet på Lindholm Høje Museet, som vi også skal besøge. Her er spændende præsentationer af den historiske kontekst og livsbetingelserne for lokalsamfundet før og under vikingetiden.
I forbindelse med gravpladsen lå en landsby, og der er spor af huse og landbrug tæt på gravene. Lær den fængslende historie om Lindholm Høje på denne øjenåbnende og tankevækkende tur.
Denne guidede tur kan med fordel kombineres med et besøg på vikingeborgen Fyrkat. -
Marselisborg – Mindeparken og Mindelunden
Engageret guide fortæller om Mindeparken og Mindelunden i Aarhus, om historien, om planter og bygninger
-
Kongernes Jelling, dansk verdenskulturarv
Spændende guidet tur til Jellingstenene – Danmarks dåbsattest og verdensarv fra Vikingetiden
-
De slesvigske krige og den gamle grænse
Guidet bustur i sporet på de slesvigske krige og den gamle grænse til hertugdømmet Slesvig
-
Herning – min historie om driftige uldjyder og kunsten
Lyslevende Herning – med gå-på-mod og stor kunst sådan som jeg har oplevet min barndoms by. En personlig guidet tur
-
Fæstningsbyen Fredericia – spektakulær historie
På en guidet byvanding i Fredericia oplever du byens historie. Hør fortællingen om Fredericias bemærkelsesværdige militære og religiøse historie fra grundlæggelsen som befæstet by i 1650 til i dag.
Vi mødes på Fredericias tog- eller busstation, alternativt ved Landsoldaten eller havnen, hvis du foretrækker det.
Dette er de vigtigste højdepunkter på vores guidede tur. Rækkefølgen afhænger af, hvor vi starter.Fra Prinsens Port, byens gamle hovedport, går vi rundt på de græsbeklædte fæstningsvolde fra en bastion til en anden, mens jeg fortæller om voldenes historie og deres betydning fra det 17. til det 21. århundrede. Jeg fortæller naturligvis også om den svenske invasion i 1650'erne og sejren mod "tysken" i 1849.
Vi stopper ved den ikoniske statue af Den Tapre Landsoldat, det første monument i verden opført til ære for den menige soldat. Tæt på finder vi det Hvide Vandtårn, byens flotte karakteristiske vandtårn. Hvis du ønsker at komme til tops, kræver det en ekstra time. Fra toppen er der nemlig den flotteste udsigt ud over den gamle bydel og dens specielle layout. Bestemt et besøg værd.
Fra voldene bevæger vi os videre ind mellem de charmerende gader og hyggelige huse i den gamle bymidte, hvor jeg fortæller om byens grundlæggelse i 1650 under kong Frederik III, og om hvordan den blev anlagt i henhold til en stram byplan, som stadig er synlig i dag. Vi går forbi mange bemærkelsesværdige bygninger, herunder rådhuset og flere kirker.
Blandt seværdighederne er der især Trinitatis Kirke og Skt. Michaelis Kirke, der var garnisonskirke fra 1700-tallet. Undervejs beretter jeg om byens religiøse privilegier, hvor frihed for alle kristne kirkesamfund og jøder var retningslinjerne og de særlige årsager bag dem. Derfra fortsætter vi mod den jødiske begravelsesplads.
Den guidede tur kan udover det Hvide Vandtårn også forlænges med et besøg på Fredericia Bymuseum, der udstiller Fredericias byhistorie, og hvor vi også kan opleve typiske originale boliger fra det 17. og 18. århundrede. -
Aarhus' gader og deres forunderlige navne
En byvandring gennem den centrale del af Aarhus afslører gadenavne, der alle gemmer på en god historie. Den fortæller jeg
-
Bakker, søer og skov ved Kolding
Bliv guidet ad den nationale cykelrute 5 over Stenderuphalvøen til Skamlingsbanken tur-retur Kolding
-
Ebeltoft byvandring, Glasmuseum og Fregatten Jylland
Ebeltoft er Molbohistorier, toppede brosten, glaskunst i verdensklasse, et krigsskib fra krigen i 1864, smukt bindingsværk
-
Aarhus – fra vikingeby til moderne kulturmetropol
I selskab med en erfaren guide en cirka 2 timers rejse gennem Aarhus – fra vikingetid til moderne europæisk kulturmetropol
-
Byvandring Esbjerg
Esbjerg, Danmarks yngste by ved Vesterhavet
Guidet byvandring i Esbjerg med fortælling om Danmarks yngste by med besøg i Søfarts-og Fiskerimuseet, hvor vi oplever dansk fiskeri samt maritimt liv – og dyr i Vadehavsområdet.
Men Esbjerg er meget mere end hav! Det er madoplevelser, kunst og ikke mindst gode shopping muligheder!
Turen kan også laves i bus.
Kan med fordel kombineres med besøg i Ribe.
-
Mountainbike – Guidet tur i skov ved Vejle Fjord
Garanti for en super oplevelse med høj puls og sved på panden, når I oplever Vejle på en mountainbike. Jeg guider, leder og fortæller
-
Dybbøl og Krigen 1864
Jeg fortæller levende og personligt om Krigen 1864 og Dybbøls skelsættende historie. Med min militære baggrund giver jeg stor indsigt
-
Vejles spændende monumenter
Oplev Vejle med et andet fokus med byens spændende monumenter. Skjulte perler i hverdagen, som jeg glæder mig til at vise dig vej til
-
Vejle gennem 1000 år – fra middelalder til i dag
Byvandring i Vejle indre by. Bliv klogere på Vejles historie og udvikling og oplev den hyggelige Vejle midtby. Lær Vejle at kende
-
Østjylland og Mols, militærhistorie og militære hemmeligheder
Østjylland og Mols, militærhistorie og militære hemmeligheder fra de Slesvigske Krige til den Kolde Krig.
Tag med på guidet bustur i noget af Danmarks smukkeste natur og kultur, hvor jeg giver spændende beretninger om Danmarks historie set med militære briller.
Østjylland og Mols rummer noget af Danmarks smukkeste natur, som er skabt i istiden med bløde bakker og fantastiske udsigter over byer, land og vand.
Vi begynder syd for Aarhus ved Moesgård, hvor man kan se en mindesten for to faldne tyske soldater fra Preussens 1. besættelse af Jylland i maj 1849, som en følge af 1. Slesvigske Krig 1848-50. Området giver et godt indtryk af den naturlige frontlinie som styrkerne i krigen benyttede sig af.
Samtidig kan vi beundre den flotte natur omkring herregården Moesgård og selvfølgelig opleve det nye Moesgård Museums omgivelser. Herfra går turen til Aarhus. Vi kommer dog lige forbi en militær hemmelighed, bunkeren på Oddervej i Aarhus, som fortsat er i brug for søværnet.
Vi skal se mindestenen for rytterslaget ved Randersvej. Den 31. maj 1849 gjorde prøjserne her et udfald mod General Ryes styrker, som var trukket tilbage nord for byen. Heldigvis tabte prøjserne slaget og trak sig tilbage syd for Aarhus igen.
Der er også mulighed for at se byens nye kultur-ikoner; Dokk 1, hovedbiblioteket og Aarhus Ø, den nye havneby med moderne spændende arkitektur.
Herfra ad de smukke veje til Mols, næsten ad den samme rute som General Rye fulgte til Helgenæs. Vi kommer forbi den maleriske Kalø Slotsruin og videre til Ryes Skanser ved Draget, som er en smal tange til Helgenæs. Her blev General Ryes brigade udskibet og sejlet til Fredericia, hvor den deltog i udfaldet fra Fredericia natten mellem den 5.-6. juli 1849 og vandt et af de strategisk, bedst, førte felttog i Danmarkshistorien, men som desværre også gav grundlag for stort, nationalt, overmod frem mod den skæbnesvangre krig i 1864. I området oplever vi de smukkeste udsigter til både Kalø Vig og Ebeltoft Vig.
Vi drager videre til Femmøller Strand med endnu en militær hemmelighed; Nato-molen og den jyske olie-pipeline. Her ligger dog også et meget stort fredeligt sommerhusområde, som blev påbegyndt allerede i 1923 af arkitekt, byplanlægger og kunstner Egil Fischer.
Vi ender i Ebeltoft med fregatten Jylland, som deltog i slaget mod den østrigske flåde ved Helgoland den 9. maj som en del af den 2. Slesvigske Krig i 1864. Ebeltoft har også andre seværdigheder; et glasmuseum og en gåtur ad den gamle hovedgade er hyggelige oplevelser i den gamle købstad med bevarede bymiljøer helt tilbage fra slutningen af 1600-tallet.
Der vil være mulighed for at aftale forplejning både frokost, kaffe m/kage og aftensmad.
-
Oplev City Vest, kirken, den nye bydel og Bazar Vest
Oplev mangfoldige Aarhus Vest på den bedste måde og kom beriget hjem. Måske middag i Bazar Vests multinationale køkken
-
Vejles nye arkitektur og markante bygninger
Spændende byvandring med udgangspunkt i Vejles arkitekturpolitik – en fremsynet politisk beslutning fra 1997. Kom med og oplev
-
Vandring Skamlingsbanken
En guidet rundvisning på Skamlingsbanken er fortællingen om Danmark og dansk nationalitetsfølelse i første halvdel af 1800-tallet
-
Den gamle grænseby Kolding
Koldinghus byder velkommen til kongeriget. Byvandring i den gamle grænseby Kolding
-
Mange bække små – Aarhus Å
Guidet byvandring langs Aarhus Å
Hør om, hvorfor åen måske det mest centrale element i Aarhus' historie.
Byvandringen starter foran kunstmuseet Aros med regnbuen. Derfra går I en smuk rute langs Aarhus Å frem til åens udmunding i havnen.
Jeg fortæller om åens betydning for byen, bygninger langs åen og personligheder der knytter sig til åens historie.
-
Kunstruten i Odder
Tag med på kunstruten i Odder og oplev en masse spændende udendørs kunst og hør de gode fortællinger undervejs
-
Rundt om Sukkertoppen
Bestig Sukkertoppen i Søhøjlandet og få en naturoplevelse i særklasse. Hør også om munkene, der byggede både en kanal og en vandmølle
-
Aarhus – 1000 år til fods
Udforsk byen Aarhus' muligheder på spændende byvandring hvor jeg fortæller om alt, fra vikinger til ARoS. Nyd måske til sidst en kaffe
-
Aarhus – størst og først
Flødebollen blev opfundet i Aarhus – blot een af flere "størst eller først i Aarhus" historier. Glæd dig, jeg har flere i ærmet
-
Jelling: Et kongeligt monument og Danmarks fødselsattest
Guidet tur i Jelling. Et øjenåbnende og tankevækkende besøg i Jelling, det største kongelige monument fra vikingetiden og et UNESCO Verdensarv sted.
Mellem to konger, to verdenssyn, den gamle og den nye tro, mellem forhistorie og historie … Det kongelige gravsted og det store mindesmærke i Jelling med sin mangfoldige symbolik og ikoniske betydning er et spektakulært monument fra vikingetidens Danmark.
Under vores besøg vil du høre legender og den urolige historie om det danske kongeriges begyndelse og omvendelsen til kristendommen, undre dig over nogle af de mest fantastiske eksempler på vikingernes runestenskunst og opleve dette monument som et betydningsfuldt symbol i både historie og landskab.
To store gravhøje dominerer det kongelige kompleks. Midt imellem står en middelalderlig stenkirke, og ved siden af står to store sten lige i midten mellem højene: den ene rejst af Gorm for hans dronning Thyre, den anden af Harald til minde om hans forældre. Sidstnævnte er en enorm runesten, som kan prale af to af vikingetidens mest berømte og fantastiske udsmykninger: et dyr, der kæmper med en slange og Kristus med armene udstrakt i form af et kors og omgivet af snoede bånd. Men den er også berømt for kongens historisk vigtige påstand, skrevet i runer, at han havde vundet sig hele Danmark – og Norge – og gjort danerne kristne.
Området inkluderer også sporene efter en gigantisk skibssætning og en stor stolpebygget palisade, der omgav hele området. Mens vi går rundt og udforsker stedet, dets symmetri og symbolik, forklarer jeg den komplekse og fascinerende overgang fra nordisk hedendom til kristendom.
Jeg fortæller dig også om de seneste års arkæologiske opdagelser her: vores forståelse af Jelling ændres og forbedres konstant, selvom det stadig er et sted, der holder på mange hemmeligheder.
Vores besøg slutter ved oplevelsescentret Kongernes Jelling, et smart, informativt og spændende del af Nationalmuseet, der tilbyder en rig oplevelse for sind og sanser. Dette ser du dog bedst på egen hånd, så du virkelig kan fordybe dig og bruge den tid, du har lyst til i den spændende udstilling.
En guidet tur som også kan inkludere et besøg til vikinge-caféen Sejd (ca. 3 min. gang fra monumentområdet), der frister med god kaffe, viking-inspireret og velsmagende mad, og stykker af vikingernes mytologi.
Hvis besøget finder sted som en del af en bustur, kan turen også kombineres med et stop ved vikingetidsbroen Ravninge Enge, et andet af Haralds imponerende bygningsværker. -
Food Tour Aarhus – giv dine smagsløg en oplevelse
Food tour i Aarhus. Besøg nogle af byens spændende specialbutikker og smag på deres produkter. Jeg viser dig nogle af mine favoritter
-
Kolding provinsby eller metropol light
Kolding provinsby eller metropol light. En del af Trekantsområdet eller tilhørende Mojn-landet
-
Byvandring i Fredericia
Fæstningbyen Fredericia fra 1650 skal opleves til fods. Historien er spillevende – i krig og fred, fortid og nutid
-
Byvandring i det historiske Randers
Byvandring i det historiske Randers. Hør de gode historie – fra Niels Ebbesen til industrihistorie. Randers rummer det hele. Oplev selv
-
Oplev verdensarkitektur og kunst – i Birk ved Herning
En lystvandring med arkitektur og kunst i Birk Centerpark ved Herning.
Det stort anlagte område starter med en skjortefabrik og nogle skoler. Fra 1960erne og frem, og takket være blandt andet den uortodokse og visionære skjortefabrikant Aage Damgaard og et byråd med gå-på-mod, kom der kunst og verdensarkitektur i og omkring Herning.
Lad os besøge Birk i udkanten af Herning for at se på og bevæge os i landskabsarkitekten Carl Th. Sørensens masterplan for skjortefabrikken Angli, skulpturparken og De Geometriske Haver.
Skulpturparkens 36 skulpturer er overvejende lavet af danske kunstnere som Robert Jacobsen, Svend Wiig Hansen og Sven Dalsgaard.
De Geometriske Haver er landskabskunst med 8 meter høje bøgehække bygget op omkring et princip om "enkelhedens kompleksitet". Haverne er både en harmonisk struktur og en labyrintisk oplevelse.
Den ligeledes runde skjortefabrik Angli har en 220 meter lang indre gård, dekoreret med keramiske fliser af Carl-Henning Pedersen. Og mere rundt og mere Carl-Henning Pedersen, nu på ydersiden af nok en rund form, nemlig Carl-Henning Pedersen & Else Ahlfelt museet. Lige overfor ligger HEART, der er kunstmuseum – og selvfølgelig ligner arkitekturen en foldet skjorte, da museet er skabt til at huse skjortefabrikantens kunstsamling.
400 meter fra HEART tårner Ingvar Cronhammers "Elia" sig op. Den gigantiske stålskulptur er med en diameter på 60 meter og 32 meter til toppen Nordeuropas største. Elia er forsynet med 4 søjler og en gasbrænder, der fra tid til anden "spyr ild". Vi kan bestige den i løb eller i sindig gang – trappetrinene er cirka dobbelt så høje som normalt. Da Elia har lynspir på toppen, fungerer skulpturen som spektakulær lynafleder i tordenvejr – og da er der adgang forbudt.
Jørgen Utzon (ham med Operahuset i Sydney, forstås) har også bygget den skønneste "prøve" på en påtænkt eksport- og designskole. Og Henning Larsens Tegnestue er repræsenteret med Handels- og Ingeniørhøjskolen fra 1995.
Har I lyst til mere, kan det være en idé at fortsætte på Carl-Henning Pedersen & Else Ahlfelt museet og HEART, enten på egen hånd eller med en af museets guider. Naturelskerne kan tage en af de mange vandre- og cykelruter i Knudmosen.
-
Aarhus på cykel – fra vikingernes handelsplads til Danmarks største havn
En cykeltur er en fantastisk måde at se en stor del at byen på. Kom med på en frisk tur og se det bedste af Aarhus
-
Danmarks ældste by, Ribe
I sporene af det gamle Ribe, Danmarks ældste by med de mange historier
-
Det bedste af Aarhus
Få den perfekte introduktion til Danmarks 2. største by. Opdag Aarhus fra sin bedste side, og få indblik i dansk kultur
-
Byvandring Ribe
Har du lyst til at opleve historisk stemning på egen krop Så kom med! Oplev en levende historietime gennem Ribes gader og stræder
-
Historisk byvandring i moderne Vejle
Vejle opstod i middelalderen omtrent ved Sønderåens daværende udmunding i fjorden, tæt på den nuværende Sønderbro.
Byen var i lang tid omkranset af sine åer, større var den ikke dengang. Den var også omkrandset af en palisade til dels til forsvar, men ikke mindst for at byens toldere kunne forhindre indsmugling af varer til salg i byen.
På denne byvandring fortæller jeg om Vejles spændende udvikling gennem årene, om historien, om den travle handelsby og blandt meget andet også om købmandsgårde som den Schmidske gård på Søndergade. Jeg fortæller helt frem til det moderne Vejle vi oplever i dag med et blomstrende handelsliv.
Under begge de slesvigske krige 1848-50 og 1864 var Vejle besat. Den historie har størst betydning vores danske bevidsthed, ikke så meget for vores turister udefra. Derfor skal denne del af fortællingen ikke fylde alverden.
Vejle har i mange år været kendt for sin industri, ikke mindst for Vejles spinderier og Hess' Jernstøberi. I dag er Vejle kendt for sin strategisk gode placering i Trekantsområdet, for sin nybrydende moderne arkitektur og ikke mindst for det gode handelsliv i Vejles midtby.
-
På vandretur i Rold Skov med lokal guide
Jeg fortæller røverhistorier fra Jyllands største skov og byder dig på koldt kildevand og lokale oplevelser på en skøn vandretur
-
Bustur til de vigtigste mindesmærker i Randers
Se de glemte mindesmærker i Randers
-
Løgstør – Frederik den 7.'s kanal
Besøg muslingebyen Løgstør ved Limfjorden. Hør historien om Frederik den 7.'s kanal og Løgstørs udvikling fra fiskerleje til købstad
-
Djursland oldtid middelalder: dyssen og kalkmalerier
Oplev tidlige middelalderkirker, fascinerende kalkmalerier, stor runesten og kæmpe runddysse smukt placeret i den jyske natur
-
Vandretur i Sondrup Bakker
Sondrup og Uldrup Bakker er ikke kendt af så mange udenfor lokalområdet, men de er absolut et besøg værd, idet bakkerne byder på nogle af de flotteste vandremuligheder i Østjylland.
På turen, der er ca. 6 km lang, oplever vi den meget afvekslende natur i bakkerne. Vi kommer helt ned til Horsens Fjord, men vi kommer også op i højden og får udsigt over fjorden, øerne og landskabet.
Vi går både på skovveje og trampestier. Terrænet er temmelig bakket, og der er flere steder med udfordrende stigninger.
Startsted: enten P-plads ved Vadsmøllevej eller P-plads ved Sondrupvej. Husk at angive hvor du ønsker at starte, når du booker.
-
Christiansfeld, honningkagernes by – UNESCO Verdensarv
Byvandring i UNESCO-byen med den store historie i Sønderjylland. Fortællingen om en bys opståen ud af ingenting til nu at være kendt
-
Skønne parker: Marselisborg Slotshave, Mindeparken, Forstbotanisk Have
Oplev aarhusianernes grønne åndehuller og nyd synet af Aarhus Bugt, Marseliesborg Slot og gamle træer med en engageret aarhusianer
-
Aalborg kultur og historie
En spændende byvandring der giver dig overblik over Aalborgs kultur, arkitektur og historie på bare 2 timer
-
Hyggelig byvandring i Ebeltoft
Danmarks ældste købstad. Gamle, brostensbelagte gader og charmerende bindingsværkhuse. Fregatten Jylland, Glasmuseet, Maltfabrikken
-
Aarhus Domkirke – en smuk kirke med interessante historier
Guidet tur i Aarhus' ældste bygning fra år 1200. Hør hvorfor der blev bygget så stor en kirke i en dengang lille by på circa 1500 indbyggere.
Måske mest interessant er det den kirke i Danmark, der har det største samlede areal af kalkmalerier, der hver især fortæller sin egen spændende historie.
Teglsten var et nyt materiale dengang kirken blev bygget, og de 11 millioner sten, der blev brugt til kirken var håndlavede og blev produceret lige rundt om hjørnet i Knudrisgade.
Domkirken gemmer på mange spændende historier om personer, udsmykninger og tro. Hør om tårnvagten, som kiggede efter brand i den lille by og om biskop Jens Iversen Lange, der har sørget for at få sit personlige mærke sat på mange af kirkens klenodier, ja endda udenfor, på selve kirketårnet. Hør også om, hvordan præsten om vinteren måtte bryde isen på vandet i døbefonden, og mange af spædbørnene, der efterfølgende mistede livet eller om hvordan en model af et krigsskib til den russiske zar, pludselig ender som kirkeskib i Aarhus Domkirke.
Efter den guidede rundvisning er der mulighed for at komme op i tårnet, hvor man får en enestående udsigt over Aarhus.
-
Aarhus byvandring – Jyllands hovedstad
Aarhus' gamle centrum med Domkirken, den unikke kryptkirke i Vor Frue Kirke og Den Gamle By er absolut et guidet besøg værd
-
Løverodde – vandretur med guide
Oplev storslået natur og smukke udsigtspunkter på guidet vandretur ved Løveodde. Turen tilpasses naturligvis deltagernes formåen
-
Vikingeborgen Fyrkat
Hør den spændende historie om en af Harald Blåtands ringborge. Mærk historiens vingesus midt i det charmerende jyske landskab
-
Vejle Ådal, kanotur med guide
Kanotur – den perfekte hyggestund for hele familien. Kanoer og redningsveste stilles til rådighed
-
Ellen Marsvins Røverborg i Nørlund
På turen til Ellen Marsvins Røverborg i Nørlund vil vi besøge Nørlund Slot, hvor vi vil undersøge om der virkeligt har været røvere.
Jeg fortæller om, hvordan godset og egnen omkring Nørlund har udviklet sig fra tidligere tider til nu. For at få svar på det er vi nødt til at aflægge Nørlund savværk et besøg. Her vil vi se på, hvilken betydning savværket og godset har haft for egnens udvikling.
Besøget bliver krydret med små historier om egnes befolkning og om det fællesskab, der har været omkring godset og dets medarbejdere. Jeg fortæller også om, hvilken betydning den store verden har haft på Nørlund.
Turen bliver fortalt ud fra de erfaringer jeg har tilbage fra min barndom.
Turen starter ved McDonalds ved Haverslev, hvor den går til Nørlund Slot, til Nørlund savværk og til Ladelund og slutter igen ved McDonalds.
-
Løverodde – Mountainbike ved Løverodde, Sdr. Stenderup Skovene
Det er bestemt ikke nogen overdrivelse at området kaldes Paradisbugten. På mountainbike får vi nogle helt særlige oplevelser i naturen
-
Havnefronten i Vejle og byens udvikling gennem 200 år
Byvandring i den østlige del af Vejle. Et skønt mix mellem ny og gammel arkitektur som kvarteret Østerbo, Bølgen og Fjordenhus
-
Oplev Aalborg på både byvandring og med bus til havnen
Oplev det gamle og nye Aalborg med Budolfi Kirke, Helligåndsklostret, Jens Bangs Stenhus, den nye havnefront
-
Vejle, resiliens by. Hvad betyder det, hvordan ses det i bybilledet
Vejle, en af verdens kun 100 resiliensbyer. På denne byvandring viser jeg dig, hvordan indsatsen er med til at forme bybilledet
-
Krydstogtbesøg i Aarhus
Byvandring specielt til krydstogtgæster!
På denne byvandring i centrum har du mulighed for at få det bedste af det bedste med fra Aarhus på nogle få timer. Mød dem, der er en del af byen, og besøg de steder, som har stor betydning for os aarhusianere i hverdagen. Se også de flotte bygninger, som bare er et "must", når man besøger Aarhus.
Jeg sørger for, at du oplever byens puls, dansk hygge og kærlighed. Kom med og oplev gadekunst, specielle ting og flotte butikker i Latinerkvarteret, puls på gågaden, Storetorv og åen!
Få gode tips til resten af din tid i byen, såsom hvor du kan få en dejlig kop kaffe, et godt glas vin eller en pølse ved den traditionelle pølsevogn?
Husk dit kamera! På denne byvandring kan du få billeder med hjem, som ikke vises i turistkatalogerne!
-
Hvad lavede vikingerne i Aarhus?
De skrå gader i Aarhus ligger måske på Aros gamle byvold. Det afslører en byvandring, hvor vi sammen afslører vikingetegn i bybilledet
-
Kirke- og kirkegårdsvandring i Vejle
Et guidet besøg i nogle af Vejles flotte kirker og spændende kirkegårde. Hvilke beslutter vi i fællesskab, hvis du har særlige ønsker
-
Gottorperne – Slangen udi Danmarks Barm
Hør om Danmark-Norges forsøg på at fordrive hertugerne fra Slesvig-Holsten-Gottorp. Det lykkes delvist i 1721, men først helt i 1773
-
Luksus foodtour i Vejle – mindst 7 forskellige smage-stop
En kulinarisk rejse gennem Vejles vidunderlige madsteder med foodie som guide. Smag på Vejle i godt selskab med lokal guide
-
Guidet tur i Esbjerg, byen der ikke skulle have været
Byen med det blå guld
Esbjerg er Danmarks yngste by og fortæller med sin placering en fantatisk historie om det blå Danmark – om krigens efterdønninger og Esbjerg Havn – der er én af de allerstørste, men beskæftiger de færreste esbjergensere i dag.
På en byvandring i Esbjerg er det oplagt at fortælle om havnen og dens betydning for byen. Fra Esbjerg Vandtårn, centralt i byen får du en storslået udsigt over Danmarks største havn og offshore-aktiviteterne.
Vi går gennem byens centrale gader og jeg fortæller dig historien om Esbjerg.
Har du god tid, kan vi også udvide den guidede tur til byens store fælles-have Vognsbøl Parken, hvor man blandt andet kan opleve dådyr, Fiskeri- og Søfartsmuseet og Esbjergs vartegn Sven Wiig Hansens skulptur der i folkemunde kaldes De 4 hvide mænd men hvis rigtige navn er Mennesket ved Havet.
Skal den guidede tur dække både centrum, Vognsbølparken, De 4 Hvide mænd og Fiskeri- og Søfartsmuseet, så kræves enten cykel, bil, eller offentlig transport og alle dele kan nåes på en tur på 4 timer, når der er sørget for transport. Ønsker du kun byvandringen i det centrale Esbjerg varer den en time.
-
Flyveren der faldt ned!
I april 1945 blev trætoppene knust af en flyvers motor. Hør historien og få en fornemmelse af det lokale drama på stedet
-
Syvårssøerne – Frederikshåb Plantage
En naturoplevelse af en udenlandsk verden – krydret med historie fra 2. Verdenskrig. Velegnet for både børn og voksne
-
Jul i Den Gamle By
Jul overalt i Den Gamle By – alle sanser udfordres. Jeg viser vej i den julesmykkede by til de hyggeligste steder. Jul som i gamle dage
-
Trelde Næs – guidet vandring
Oplev Trelde Næs Skoven, der netop er optaget i Naturkanon 2018, med kyndig guide. Smuk, dramatisk natur og fængende historier
-
Fjordsafari – med guide på Vejle Fjord
Tag på Fjordsafari på Vejle fjord og oplev den smukke natur på tætteste hold.
Jeg vil introducere dig for havkajakken og instruere dig i de vigtigste tag for at styre kajakken, inden vi trygt og sikkert bevæger os ud på fjorden.
Hvis vi er heldige, oplever vi de nysgerrige sæler, som stikker hovedet op af vandet for at følge os på vej, eller marsvinene, som jager sild i fjorden. Det er også et flot syn, når digesvalerne er i gang med at bygge reder i de stejle skrænter.
Det er balsam for sjælen at glide lydløst gennnem vandet og være så tæt på naturen. Du bliver overrasket over, hvor nemt det er at ro havkajak.
Turen planlægges ud fra dit niveau, så der er ingen krav om forkundskaber eller fysik.
Jeg har mange års erfaring med havkajak, og er uddannet havkajakinstruktør.
Alt udstyr vil blive stillet til rådighed.
Af sikkerhedsmæssige hensyn tilbyder vi kun havkajak aktiviteter i perioden 01. maj til 15. oktober.
Prisen er incl. havkajak.
-
Oplev Munkebjergskoven. Vandretur med guide
Oplev livet i Munkebjergskoven på naturvandring med kyndig guide. En af Danmarks absolut smukke skove
-
Havkajak – se Vejles nye bydel fra vandsiden
Se Vejles nye vartegn Bølgen og Fjordenhus fra vandet – guide, kajak og udstyr er incl. i prisen. En god naturoplevelse i fællesskab
-
Aarhushistorier: Drakenberg, Hellig Niels og de hvide damer
Fortællinger om usædvanlige og lidt mystiske personer fra Aarhus på en uformel og hyggelig måde – trods uhyggen i legenderne
-
Mountainbike i Sønderskoven, Vejle
Oplev flot og varierende natur midt i Vejle – hop på mountainbike og lad dig guide i naturen. Cykel incl. i prisen
-
Vandets Vejle – levevej, arkitektur, ven eller fjende
En byvandring i Vejle er den spændende fortælling om vand, navnet Vejle kommer nemlig også af vadested.
Vandet har på mange måder formet, og bliver ved med at forme Vejle. Vi skal knytte fortid, nutid og fremtid, natur, industri og arkitektur sammen i en fortælling om Vejles opståen ved åens udmunding, om industri der drives af vandkraft, men også et søfartens Vejle.
Samtidig så er vandet tema for byens mest iøjenfaldende arkitektur, Bølgen og Fjordenhus – og vandets stigen som konsekvens af klimaforandringer og byens Resciliens planlægning og udsathed.
På vores tur og byvandring rundt i byen, med besøg ved sluserne, åen, de lavtliggende områder, Spinnerihallerne og havnefronten fortæller jeg den store og mangeartede fortælling om Vandets Vejle.
Vi slutter byvandringen af ved Økolariet, som har en fin illustration af forskellige scenarier for oversvømmelser af Vejle. Der er mulighed for gratis adgang i Økolariets åbningstid efter vores byvandring.
-
Street Art – Story Trail i Aalborg
Street Art på huse og i baggårde – en Story Trail for grupper på opdagelsesrejse i Aalborg
-
Moesgaard – på cykel fra Aarhus
Fra Aarhus til Moesgaard, en af de fineste cykelture i Danmark og en fantastisk måde at udforske skoven omkring Aarhus på
-
Den Gamle By i Aarhus
Hop ind i tidsmaskinen og nyd rundvisning på Danmarks bedste frilandsmuseum, hvor hver gade har sin helt egen historie at fortælle
-
Aarhus, fra vikingetid til arbejderby og universitetsby
Aarhus' udvikling set fra åen til Universitetet
-
Mountainbike igennem Kongens Kær og Vejle Ådal
Med udgangspunkt fra DGI Huset i Vejle cykler vi en tur på mountainbikes ud igennem den meget natursmukke Vejle Ådal, hvor vi skal spotte de store rovfugle, som lever ved vådområderne Kongens Kær.
Vi kommer forbi Haraldskær Gods og rundt omkring byen Rue, hvor vi befinder os midt i en stor tunneldal, skabt af den seneste istid. Vi holder en lille pause i Jernalderlandsbyen tæt på Vingsted, inden vi cykler langs Vejle Å retur mod Vejle.
Pris er inkl. cykel og øvrigt udstyr.
-
Historiske Frederiksgade – bag facaden i Aarhus
Historiske Frederiksgade bag facaden – byvandring i en charmerende del af det gamle Aarhus
-
I Familien Cohrs fodspor. Historien om dansk sølvproduktion i Fredericia
Byvandring i historiens tegn i Fredericia, hvor vi gennemgår den spændende indflydelse sølv har haft på byens udvikling
-
Runesten og Ravningbro
Guidet bustur til nogle af Danmarks mest bemærkelsesværdige spor efter vikingetidens konger. Oplev også den smukke Vejle Ådal
-
Tordenkalven og Sildebyen Nibe
Nibe som centrum for verden – som Hollywood. Nibe er en gammel fiskerby der bare skal opleves. Flere historier end du måske tror
-
Legos spændende historie – fra iværksætter til salg i hele verden
Guidet bustur fra Aarhus til Billund, der er hjemsted for Lego, Legoland og Lego House. Hør den spændende historie fra da Lego var iværksættervirksomhed til i dag, hvor legos klodser sælges over hele verden.
Legoland byder selvfølgelig på underholdning for børn i alle aldre, både på museet, i parken og når sulten skal stilles. Foretrækker I et besøg i Lego House fremfor Legoland, så er det også en mulighed.
På turen fortæller jeg Legos fascinerende historie. Vidste du måske, at LEGO kommer af en sammentrækning af leg godt?
LEGO er historien om iværksætteren, der startede med produktion af trælegetøj i meget små kår i 1930'erne og til en kæmpe koncern, der i dag sælger produkter i hele verden, fra de velkendte plastikklodser til Star Wars legetøj.
På vej til Legoland kører vi naturligvis forbi nogle af Legos mange fabrikker i Billund, som nærmest er blevet Legos by.
Denne tur har udgangspunkt i Aarhus, men kan lige såvel have udgangspunkt i andre byer. Det finder vi ud af sammen.
-
Himmerlands hovedstad Aars
Hvad sker i Aars – her hvor der hverken er hav eller fjord! Rigtig meget. Det fortæller jeg om på en spændende tur i og omkring Aars
-
Trailløb ved Munkebjerg
Løb en frisk tur i Munkebjergbakkerne, hvor både pulsen og humøret stiger undervejs
Guidede ture i hele Jylland
Jylland har skønne steder, sights og seværdigheder i lange baner. At komme på tur med en guide i naturen er altid en oplevelse. Det er en guidet byvandring i Aarhus, Ribe eller en af de mange andre spændende byer også og så er der al den smukke natur at besøge. En byvandring med guide sikrer, at du ikke går glip af det bedste. Eller snup en guidet cykeltur eller tag med i kajak på Vejle Fjord eller på en havevandring ved Marselisborg, eller…. Mulighederne er mange, du skal bare vælge.
Guideservice Danmark kan levere gode guider og fortællere og sikre, at du og din familie eller din gruppe får det bedste ud af tiden. Vores dygtige guider tager dig med på alle slags guidede ture, uanset om det er en byvandring, cykeltur, bustur, museumsbesøg eller en tur ud i den smukke jyske natur. Du kommer rundt til de største seværdigheder og hører de gode historier om stedet, uanset om du er i Christiansfeld eller Aalborg eller et helt tredje sted. Vi har lavet en samlet oversigt over ture i områderne omkring Aarhus og Vejle, hvis du ved, at du skal derhen. Du kan også lade dig inspirere af vores oversigt på denne side over guidede ture i hele Jylland.
Syd- og Sønderjylland – guidede ture
Ude mod vest ligger Vadehavet, som strækker sig hele vejen ned til Holland. Vadehavet er magtfuldt og kan være skræmmende, men det byder også på store og flotte oplevelser. Øerne mod vest, Ribe og Fanø er gode eksempler, og det fremskudte dige er en imponerende naturoplevelse. Her kan du på en efterårsdag virkelig opleve vinden og havets kraft.
Ude på den sydlige vestkyst er det oplagt med en guidet tur i Ribe. I Ribe kommer vikingernes historie hurtigt i fokus.
På den sydjyske østkyst ligger Fredericia. Fredericias historie som fæsningsby kan du læse om i beskrivelsen Fredericia, fæstningsbyen der skrev historie. Fredericia er en ung og interessant by at besøge og rummer meget mere end fæsningshistorien, f.eks. en restaurant med Michelin stjerne. Fredericia ligger ved Lillebælt og du kan kigge over til Middelfart på den østlige side. Så er det valget skal stå, skal du begive dig videre til Fyn eller længere nordpå i Jylland?
Vi siger med glæde oplev Jylland med Guideservice Danmark og vores guideservice Jylland.