Glasgow – en by i vild udvikling
Der er meget at opleve i Skotland - og i Glasgow. Hver by har sin helt egen charme. De skotske storbyer Edinburgh og Glasgow er bestemt ikke ens, selvom de ligger relativt tæt på hinanden. Glasgow er den store, gamle arbejderby. Mange steder i byen stadig er tydelige spor af industribygninger og gammel, tæt beboelse, nu blandet med et væld af moderne, dyre og flotte nye lejligheder både i den indre bykerne og i afstand fra bymidten.
For et par år siden var det også primært i Glasgow, at der blev afholdt Commonwealth Games og både i 1997 og 2017 blev verdensmesterskaberne i badminton afviklet her. I 2017 endda med dansk verdensmester, nemlig Viktor Axelsen, ovenikøbet hans første VM-titel.
Glasgow Rådhus
Den centrale plads George Square har både lagt sten til utallige turisters skridt og til politiske demonstrationer af mange slags. Der er ingen tvivl om, at dette er byens centrale plads. Den ligger foran det smukke, fredede rådhus, hvis indre bestemt er et besøg værd. Det er en fin victoriansk bygning, som dronning Victoria selv indviede. Fronten er lavet for at fejre dronning Victorias 50 års jubilæum. Ser du godt efter, kan du se hende sidde på tronen, hvor figurerne ved siden af hende skal symbolisere Imperiet. Først de forenede kongeriger Skotland, England, Irland og Wales og derefter de mange britiske kolonier. Men for mig er den indvendige mosaikudsmykning det mest interessante. Du kan selvfølgelig ikke bare gå frit rundt i alle dele af bygningen, men et kort besøg på 5 minutter er muligt, og det fortjener den virkelig. Nyd udsmykningen og lad dig imponere, før du fortsætter ud på pladsen.
George Square
På selve George Square æres naturligvis kendte skotter. Nogle er velkendte også i Danmark, f.eks. forfatterne Robert Burns og Sir Walter Scott. Robert Burns har skrevet digtet Auld Lang Syne, der på dansk i Jeppe Aakjærs oversættelse er blevet til Skuld Gammel Venskab og Sir Walter Scott var en stor inspiration for H. C. Andersen. Så stor, at da H. C. Andersens udgav sin første roman Ungdoms-Forsøg, var forfatterens pseudonym inspireret af Sir Walter Scott. Han udgav den nemlig under pseudonymet Villiam Christian Walter inspireret af William Shakespeare og Sir Walter Scott. Christian var dog hans eget bidrag til pseudonymet.
George Square er så centralt placeret i Glasgow og så stor, at den ofte anvendes til koncerter, parader og naturligvis demonstrationer. En af de mest berømte demonstrationer på var i 1919, i forbindelse med skotternes kamp for en 40 timers arbejdsuge. På grund af et rødt flag endte det desværre ret dramatisk med voldsomme kampe mellem demonstranter og politi. Da myndighederne så, at nogle demonstranter hævede et rødt flag, blev de bange for, at en rød, bolchevitisk revolution var på vej og bad derfor militæret om backup. Derfor huskes den som en af de mest voldsomme og dramatiske demonstrationer på George Square.
Imponerende jernbanebroer
Flere steder i Glasgow kan du ikke undgå at lægge mærke til de imponerende og kæmpe jernbanebroer. Den gamle hovedbanegård, Glasgow Central Station er en af de flotteste. Den har et fantastisk glastag og jeg kan ikke lade være med at beundre de arkitekter, der har designet den. Glasgow Central Station er i dag en fredet bygning, og det kan jeg godt forstå. Ingen kunne, dengang den blev bygget, forudse, hvor mange passagerer der dagligt i år 2020 ville benytte stationen, men ret hurtigt fandt man alligevel ud af, at de oprindelig 8 spor langt fra var nok. Allerede efter få år blev stationen derfor udvidet.
Når du har beundret den gamle station indvendig, så gå en tur ned under jernbanebroen. Forestil dig, hvordan den med lidt god vilje kan give ly og læ for vind og vejr. Sidst i 1800-tallet var der et stort boom af højlændere fra det nordlige Skotland, der søgte arbejde i industribyen Glasgow. Der var ikke boliger nok til alle og mange havde heller ikke råd til husleje. Et af de steder, mange højlændere søgte ly, var under de brede jernbanebroer. Når du i dag bevæger dig rundt i Glasgow, så send en venlig tanke til de mange trængte højlændere, der dengang søgte ly under broen, som i folkemunde bliver kaldt Hielanman's Umbrella - højlændernes paraply. For dem var ankomsten til Glasgow barsk. En ganske anden end den varme modtagelse, vi i moderne tid får på lune hoteller med servicemindet personale.
Glasgow Necropolis, en spændende kirkegård
At Glasgow har været købmændenes og grossisternes by, kan du blandt andet se på den spændende kirkegård, Glasgow Necropolis, der ligger lige bagved Glasgow Cathedral. Kirkegården er fra victoriatiden og de første planer for en kirkegård stod det lokale Merchants' House for. For at komme over til de dødes by skal du passere en bro over en lille bæk. Broen har naturligt nok fået tilnavnet "Sukkenes bro". Denne Sukkenes bro refererer til de triste suk fra de begravelsesfølger, der ledsagede kisten til det sidste hvilested, men selvfølgelig er "Sukkenes bro" inspireret af navnebroen i Venedig. Glasgow Necropolis snor sig op ad bakkeskråningen, og går du helt op til toppen, så husk at stoppe op og nyd udsigten. Der er nemlig flere steder undervejs nogle meget smukke kig ned mod Glasgow Cathedral og ind over byen.
- og så er der katedralen...
På pladsen foran Glasgow Cathedral kan du på lygtepælene se Glasgow’s byvåben. Skotter husker historien i byvåbnet i form af et digt:
Fuglen, der aldrig har fløjet,
grenen, der aldrig har vokset,
Klokken, der aldrig har ringet
Fisken, der aldrig har svømmet.
Symbolerne fortæller egentlig historien om St. Mungo, der ligger begravet i krypten under Glasgow Cathedral. Søn af en enlig mor, en prinsesse, der blev smidt ud hjemmefra, fordi hun ventede barn. Hun fik husly hos munke i et kloster på den modsatte side af den fjord, hun blev kastet ned i og sønnen Mungo voksede op som pebling i klostret.
En dag kom drengene i kådhed til at slå abbedens lille fugl ihjel. Heldigvis fik Mungo pustet liv i den igen. En anden dag var han så uheldig, at han faldt i søvn, da han hen over natten skulle vogte gløderne i arnen. Ilden gik ud, så han måtte ud i frostvejret og finde nyt brænde - vistnok en hasselgren.
Klokken er efter sigende en foræring fra paven i Rom til byen Glasgow.
Fisken, der bærer en ring i munden, fangede Mungo i floden Clyde, da den lokale dronnings ring var blevet borte og kongen derfor beskyldte hende for utroskab.
I krypten under Glasgow Cathedral er der en fantastisk flot gobelin. Den er vævet som Glasgow byvåben. Selv om det er en relativt moderne ting i kirken, så er det absolut en af de flotteste detaljer. Den bør du unde dig selv at gå ned i krypten at se.
Floden Clyde
I årenes løb har floden Clyde selvfølgelig spillet en vigtig rolle for byen og dens udvikling. Gå en tur langs med floden, så fortæller historien næsten sig selv.
Inde i centrum har du broerne opkaldt efter de kongelige. Du kan også se de gamle ventesale, der blev bygget til de passagerer, der skulle krydse floden eller ud at sejle med de lokale færger. I dag står ventesalene bare som stenkolosser. Kigger du godt efter, kan du se, at de små bygninger ved flodbredden engang har haft en anden funktion end bare at være en kolos af sten.
Finiston Crane
Længere ude mod vest kommer et af industriens symboler, kranen Finiston Crane. En gammel kran, der blev brugt til at løfte tungt gods ombord på skibene. Den kan godt ligne noget fra et legesæt for ingeniører, men kranerne på den gamle havn har haft travlt, dengang handelsskibene kunne sejle helt ind til byen. I dag er der kun den ene kran tilbage. Det er derfor lidt underligt at tænke på, at en stor del af Europas damplokomotiver er blevet eksporteret fra havnen i Glasgow, en havn, der i øvrigt altid har været i konkurrence med andre havne langs fjorden. En af grundene til, at der ikke længere er havn i Glasgow, er blandt andet, at floden slammer til, så moderne, dybtstikkende skibe ikke længere kan sejle helt ind til centrum. I stedet bruger de i dag havne længere mod vest.
Lys, luft og Glasgow Green
For de lokale glaswegiere er Glasgow Green åndehullet og sådan har det også været tænkt fra starten. Glasgow Green blev skabt dengang boligmassen var tæt og uhygiejnisk, for netop at give lys og luft. Der kunne datidens husmødre lægge tøj til tørre på græsset, børnene kunne lege og man kunne sætte sig med en picnickurv. Hvis ellers der var tid til det.
I dag er Glasgow Green stedet, hvor store udendørs arrangementer afholdes. F.eks. konkurrencer for sækkepibeorkestre. Ved Glasgow Green er endnu et monument for dronning Victoria, nemlig en fontæne i terracotta. Dronning Victoria selv troner i midten og rundt om hende er tableauer fra hvert kontinent for at markere omfanget af the Commonwealth og alle de steder, hun var regent.
Er du mere til industrihistorie, så kig på fabriksfacaden i det fjerne. Den er ret mønstret. Det er den, fordi bygningen oprindelig var en tæppefabrik og tæpperne på fabrikken blev vævet i farverige mønstre. Det skal man selvfølgelig vide, når man kigger på bygningen, men så synes jeg godt, at man kan se det. Jeg kan i hvert tilfælde.
Fineste Art Deco - the Willow Tea Rooms
Når du trænger til en pause i dine oplevelser af Glasgow, så gå dig en tur ad Buchanan Street, den centrale gågade. Her er der travlt som på alle gågader, men her finder du også the Willow Tea Room på vestsiden af gaden. Det er udsmykket af Charles Rennie Mackintosh, den berømte Arts and Crafts arkitekt. Arts and Crafts er den engelske udgave af Jugendstil og the Willow Tea Room er ikke kun en fryd for øjet udefra, også interiør og dekorationer er 100% gennemført. Derfor er det et inspirerende sted at tage et pusterum, snuppe en kop god, varm te og suge atmosfæren til sig. Bagefter har du sikkert fornyet energi til at fortsætte din udforskning af Glasgow.
Jeg ønsker dig medvind på din fortsatte opdagelsesrejse og skal du bruge en rejseleder til Skotland, så kender jeg mange dygtige.
Photos
Glasgow. Foto: Pixabay. Licens: Gratis
Glasgow Cathedral. Foto: Cool Walls. Licens: Free stock images
Willow Tea Rooms. Foto: Dave souza, Licens: CC BY-SA 2.5