Ferie i fascinerende Friesland
Opdag en skjult perle lige om hjørnet. Når turen går til Holland, behøver den så egentlig altid at gå til Amsterdam? Selvfølgelig har man der stærke turistmagneter som Van Gogh-museet med solsikkemalerier og Rijksmuseet med Rembrandts "Nattevagten". Men netop derfor har man også, i ikke-coronatider, 50.000 turister - om dagen. Det medfører i sagens natur en vis travlhed i både byen og på museerne. De gør ellers hvad de kan for at regulere strømmen af gæster, f.eks. med obligatorisk forhåndskøbte billetter til bestemte tidsrum på dagen. Men faktisk vil både byen og myndighederne gerne sprede turiststrømmen til andre dele af landet. Og det er bestemt en god idé, og jeg vil derfor foreslå Friesland. I Friesland finder man bl.a. et eget sprog, en eksotisk spion, et præcist fungerende planetarium fra 1781 og et eksotisk boldspil med helt særlige traditioner. Som dansk guide viser jeg gerne Friesland frem og fortæller gerne både til store og små grupper.
I Friesland taler man (helst) frisisk
Det første, man spørger om, er selvfølgelig: hvad er Friesland og hvor ligger det? Friesland er en af Hollands 12 provinser (regioner) og ligger i den nordlige del af landet. Provinsen Friesland rækker helt op Vadehavet og inkluderer også et par af de hollandske vadehavsøer. Specielt for friserne er, at de har deres eget sprog. Frisisk er anerkendt på lige fod med Hollands andet sprog, nederlandsk. Frieslands officielle navn er derfor Fryslân og skiltningen i provinsen er også på frisisk. Hvis du gerne vil høre, hvordan frisisk lyder, så lyt til duetten Twarres og deres sang "Wêr Bisto" (Hvor er du?). I 2000 opnåede den som den første og hidtil eneste sang på frisisk en 1. plads på den hollandske hitliste.
Hvem var Mata Hari
Frieslands største by er Leeuwarden (på frisisk Ljouwert) som også er provinsens hovedby. Leeuwarden, der var Europæisk Kulturhovedstad i 2018 (efter Aarhus) er kendt for det fritstående - og skæve - kirketårn, Oldehove, midt i byen. Og for skulpturen Ús Mem, den for Friesland og friserne så vigtige sortbrogede ko. Men større berømmelse har formentlig Margaretha Geertruida Zelle, bedre kendt under navnet Mata Hari.
Hun blev født i Leeuwarden i 1876 og ernærede sig som eksotisk danserinde, og som spion. Det er i dag omdiskuteret, om hun nu også var spion under 1. Verdenskrig, men i 1917 blev hun i hvert fald i Frankrig dømt til døden og henrettet, beskyldt for at have spioneret for den tyske fjende. I Leeuwardens Frisiske Museum kan man lære mere om denne frisiske femme fatale, hvis pseudonym, Mata Hari, er malajisk og betyder Solens øje.
Franeker: uldkæmmerens planetarium
Og apropos øje. Er der en øjesten blandt de frisiske byer, så må det være charmerende Franeker. Franeker husede Hollands andet universitet, der spillede en vis rolle for uldkæmmeren Eise Eisinga (1744-1828) der uddannede sig til selvlært astronom. Han var en oplysningsmand, der i sin stue byggede en model af solsystemet. Det gjorde han, for at modbevise en påstand fra en lokal prædikant, der på det tidspunkt (1774) havde gjort den lokale befolkning bange. Nemlig at Jorden ville blive slynget ud af sin bane og brænde op i Solen. I 1781 stod modellen klar, og lige siden har den vist himmellegemernes bane i vores solsystem. Den er dermed det ældste virkende planetarium i verden. Dette fascinerende planetarium kan godt minde lidt om en sindrig Georg Gearløs-opfindelse, blot helt videnskabelig og velfungerende. Det må man som besøgende i Franeker absolut ikke snyde sig selv for. Den præcist virkende model af vores solsystem er i en uldkæmmers stue og er en stor seværdighed!
Kast en lille bold og bliv en stor konge
Den, der kaster med en lille bold, kan blive stor konge. I Franeker må man heller ikke gå glip af chancen for at lære det typiske frisiske boldspil kaatsen at kende. Det er et af verdens ældste boldspil, der stadig udøves. Det foregår på en græsbane og de tre spillere på hvert hold forsøger at score point hos hinanden. Reglerne og spillets lange historie og dets forskellige udformninger i diverse lande, f.eks. pelota i Baskerlandet, kan man opleve på Franekers Keatsmuseum. Franeker er så at sige spillets Valhalla, og årets vigtigste mesterskab spilles på byens legendariske bane Sjûkelân, der er omgivet af to majestætiske tårne. Det i særklasse mest prestigefyldte mesterskab hedder PC (Permanente Commissie) og er siden 1856 blevet afholdt på Sjûkelâns hellige græs. Hele mesterskabet er omgivet af et væld af traditioner. F.eks. udråbes vinderholdets bedste spiller til PC-konge, og han modtager også en kongebold af sølv. Spillet er meget populært, så jeg var glad, det år jeg fik en billet til PC og det tætpakkede Sjûkelân og ved selvsyn kunne opleve, at dette legendariske og sagnomspundne boldspil faktisk lever i bedste velgående.
Unikke og uopdagede oplevelser
Kort sagt er det værd at overveje at gå imod strømmen og prøve et anderledes Holland: Friesland. Sammen med mig som dansktalende guide, kan man komme på en anderledes tur og få den korte, direkte vej til seværdighederne. Friesland er en provins, der endnu ikke lider under store turistmængder, men som bestemt tilbyder gæsterne unikke oplevelser. Dem kan jeg hjælpe med at finde frem til og rundt i.
PS: Lonely Planet udråbte i 2018 Friesland som Europas tredjebedste rejsebestemmelse.
Vi siger med glæde oplev verden med Guideservice Danmark og vores dansk guideservice i udlandet and Anders.
Photos
Planetariet i Franeker. Foto: Erik Zachte. License: CC-BY-SA-4.0